" La această oră avem peste 10.000 de utilizatori care operează în SUMAL 2.0. Angajaţii din sectorul silvic trebuie să solicite user şi parolă pentru a reuşi ca în continuare să-şi desfăşare activitatea respectând cadrul legislativ în vigoare. Toţi cei implicaţi vor fi sprijiniţi astfel încât să se familiarizeze cu utilizarea noului sistem informatic”, a transmis, marţi, secretarul de stat din Ministerul Mediului Gelu Puiu, într-o postare pe pagina de Facebook a Ministerului Mediului.

Ministerul Mediului solicită celor din domeniul silvic să se înscrie în SUMAL 2.0

Oficialul a precizat că, pentru a preveni situaţii în care angajaţii din domeniul silvic să nu îşi mai poată desfăşura activitatea pentru că nu sunt înregistraţi în SUMAL 2.0, autorităţile fac apel către aceştia să se înregistreze în sistem.

"Specificăm faptul că, din 31 ianuarie, orice acţiune pe care vor dori să o desfăşoare nu o vor putea face decât dacă se va opera strict în acest sistem informatic. Pentru a fi înregistraţi în SUMAL 2.0, administratorul companiilor de tip agent şi al companiilor de tip transportator trebuie să solicite Gărzii Forestiere competentă teritorial introducerea companiei în sistem şi acordarea de credenţiale, adică acel user şi parolă, pentru accesul administratorului. Administratorul companiei va crea, după caz, depozitele şi va declara angajaţii pentru care doreşte acordarea credenţialelor de acces, va introduce mijloacele de transport folosite la transportul materialelor lemnoase pe drumurile publice şi forestiere.

Informaţiile referitoare la depozite vor fi verificate şi aprobate de către gărzile forestiere competente teritorial”, a menţionat oficialul din Ministerul Mediului.

Viitorii utilizatori a SUMAL 2.0 au la dispoziţie materiale video informative şi linii telefonice directe de comunicare cu personal specializat. Astfel, a fost pus la punct un call center în care 36 de angajaţi ai Gărzilor forestiere vor răspunde la întrebările utilizatorilor în intervalul orar 7:30-20:30.
Numerele de telefon vor fi făcute publice pe pagina de internet a Ministerului Mediului şi pe alte căi.

Materialul lemnos care tranzitează România va circula cu documentele emise de expeditor pentru ţările din Comunitatea Europeană sau sub supraveghere vamală dacă provin din spaţiul extracomunitar.

Pentru materialul lemnos exploatat din România vor trebui să existe avize de însoţire pe hârtie sau electronice, iar indiferent de tipul de aviz, acesta are la bază un aviz electronic înregistrat în SUMAL 2.0. Oficialul Ministerului Mediului a precizat că nu este necesar ca materialul lemnos transportat pe cale feroviară, navală sau pe benzi transportoare să fie însoţit de un terminal care să arate poziţia geografică, fiind suficiente avizele pe hârtie.

Populaţia care cumpără lemn pentru consum propriu se va supune regulilor aplicate ca şi până acum, iar consumatorii de material lemnos precum pensiuni, restaurante sau constructori nu vor fi obligaţi să declare depozite de lemn la locul de consum, a menţionat secretarul de stat din Ministerul Mediului.

Citeste si: Guvernul va aproba o ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului administrativ

Ce presupune SUMAL 2.0?

" SUMAL 2.0 nu mai permite realizarea transportului dublu pe acelaşi aviz. Transportatorii trebuie să încarce în sistemul informatic patru fotografii: a kilometrajului, din faţă, lateral şi spate. Aşa se dovedeşte că aceeaşi cantitate de material lemnos ajunge şi în depozit”,

a menţionat secretarul de stat din ministerul de resort.

Gelu Puiu a arătat că autorităţile sunt pregătite să intervină "pentru a remedia sincopele care pot apărea pe parcurs” în funcţionarea noului sistem informatic.

SUMAL 1.0 rămâne disponibil doar pentru consultare, fără a mai fi operate modificări după 31 ianuarie, a menţionat Puiu. Toate avizele emise de SUMAL 1.0 vor trebui recepţionate la destinaţie până la data de 30 ianuarie 2021, ora 24:00, după această dată fiind obligatorii avizele emise în noua versiune, SUMAL 2.0, a adăugat secretarul de stat Gelu Puiu.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: În timp ce se tatua pe spate, un bărbat a făcut atac de cord și a murit- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Citeste si: Ministrul Educaţiei a vorbit despre focarul de coronavirus descoperit într-o școală din Capitală. Ce se va întâmpla de azi

Citeste si: Ce trebuie să facă angajații de la privat pentru a intra în posesia voucherelor de vacanță în 2025? Este vorba de o valoarea maximă de 24.300 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Andrei Bănuță, concert emoţionant alături de Marina Voica. Prestația artiștilor, una de nota 10- radioimpuls.ro

Citeste si: „Arborele prințesei” i-a făcut pe mulți români să piardă bani. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu plantațiile de Paulownia din țara noastră- antena3.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si