"Concursul de Rezidentiat 2016 vine cu noutati pentru absolventii care il promoveaza. O serie de specialitati a caror durata a fost redusa in anul 2010 au fost aduse acum la standarde europene. Astfel, mai multe comisii de specialitate ale Ministerului Sanatatii au solicitat armonizarea curiculelor de pregatire cu acelea din Europa, ceea ce a dus la decizia de a reveni la duratele de pregatire avute anterior anului 2010 sau majorarea duratei de pregatire", arata reprezentantii Ministerului Sanatatii (MS).

In opinia specialistilor, majorarea este sustinuta de faptul ca si in celelalte tari ale Uniunii Europene exista o tendinta generala in acest sens, tendinta agreata si de Uniunea Europeana a Medicilor Specialisti, precizeaza MS.

"Dintre specialitatile la care creste durata rezidentiatului sunt: chirurgie toracica (de la cinci ani la sase ani), cardiologie (de la cinci ani la sase ani), endocrinologie (de la patru ani la cinci ani), gastroenterologie (de la patru ani la cinci ani), geriatrie si gerontologie (de la patru ani la cinci ani). Intreaga lista de specilitati se gaseste in Ordinul nr. 1109/2016 pentru modificarea Ordinului ministrului sanatatii publice nr. 1.509/2008 privind aprobarea Nomenclatorului de specialitati medicale, medico-dentare si farmaceutice pentru reteaua de asistenta medicala", mai arata Ministerul Sanatatii.

Demersul ministerului, de revizuire a duratelor de pregatire, a fost sustinut si de Colegiul Medicilor din Romania.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

O alta noutate este infiintarea specialitatilor care vizeaza patologia pediatrica. Au fost create noi specialitati: cardiologie pediatrica, gastroenterologie pediatrica, nefrologie pediatrica, oncologie si hematologie pediatrica, pneumologie pediatrica.

"Curricula pentru acestor noi specialitati este in curs de elaborare, avand trunchi comun cu specialitatea pediatrie in primii ani", potrivit MS.

Pentru medicina dentara s-a infiintat, la solicitarea Colegiului Medicilor Dentisti din Romania, specialitatea de pedodontie, cu o durata de pregatire de trei ani.

Concursul de rezidentiat va avea loc in 20 noiembrie in centrele universitare din Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Targu Mures si Timisoara, cu clasificare unica pe tara.

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si