Ministrul Energiei: Exploatarea gazelor din Marea Neagră a început deja
România va avea gaze naturale şi din alte surse iarna viitoare, inclusiv din Marea Neagră, iar începând de anul acesta vom avea un miliard de metri cubi de gaze în plus, a anunţat marți ministrul Energiei, Virgil Popescu.
„România va avea gaze şi din alte surse iarna viitoare, inclusiv din Marea Neagră. Exploatarea gazelor din Marea Neagră a început deja, de către cei de la compania Black Sea Oil&Gas.
Se fac deja teste pentru a introduce prima moleculă de gaz în sistemul naţional de transport", a declarat marți Virgil Popescu.
Ministrul Energiei, clarificări despre perimetrul offshore Neptun Deep
Virgil Popescu a oferit detalii despre planurile de creștere a producției interne de gaze naturale.
"Cei de la Romgaz vor finaliza în cel mai scurt timp preluarea perimetrului Neptun Deep, de la cei de la Exxon.
Prin această tranzacţie, cei de la Romgaz preiau şi tehnologia şi contractele aferente pentru începerea lucrărilor, ca în 2026 să avem deja gaze naturale, pentru a fi folosite cât mai mult în România”, a scris Virgil Popescu.
Pentru a nu lăsa ca propaganda să inducă o serie de temeri, ministrul Popescu a făcut o precizare importantă: "perimetrul offshore Neptun Deep nu se află în zona care a făcut obiectul procesului dintre România și Ucraina cu privire la Insula Șerpilor".
Extracția de gaze de la Marea Neagră, întârziată de OUG 114
Black Sea Oil & Gas (BSOG) a luat decizia de a investi în februarie 2019, dar au apărut întârzieri din cauza „legislaţiei ostile“, respectiv OUG 114, adoptată în timpul regimului Dragnea.
În februarie 2020, Black Sea Oil & Gas anunţa, într-o declaraţie făcută S&P Global Platts, că va continua proiectul Midia indiferent de decizia pe care autorităţile o vor lua în privinţa prevederilor legii offshore şi a OUG 114.
Compania anunţa că, împreună cu partenerii săi de concesiune, Petro Ventures Resources şi Gas Plus International, a aprobat deciziei finală de investiţie în Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (Proiectul MGD), în valoare de 400 de milioane de dolari.
Potrivit estimărilor companiei de anul trecut, capacitatea de producţie estimată era de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul de gaze al României.
BSOG a încheiat cu Transgaz un contract de transport al gazelor naturale pentru o perioadă de 15 ani.