Nu există niciun risc să rămânem fără bani, pentru că astăzi avem asigurată finanţarea pentru tot anul a unui deficit bugetar mai mare decât cel estimat, dar va rămâne şi un buffer considerabil pentru guvernul următor, a declarat, joi, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.

Citeste si: Am găsit vila secretă a lui Nicolae Văcăroiu! Fostul premier are lângă Pitești o casă de 600 de metri pătrați FOTO EXCLUSIV

"Din primul moment am administrat finanţele publice precaut, responsabil, nu mă joc cu banii publici. Avem finanţarea asigurată pentru anul acesta, suntem la zi, ştim exact cum trebuie să plătim fiecare factură şi am luat în calcul şi scenarii mai negre, de aceea avem un buffer considerabil(...) Întotdeauna am spus că ne pregătim pentru cel mai negru scenariu şi sperăm că o să fie cel mai bun. Am spus acest lucru din primul moment şi ţin minte că atunci am fost linşat public de presa de fake news care spunea că eu văd că vine o criză, dar este un mod de a administra precaut lucrurile", a precizat Cîţu, la Digi 24.

Citeste si: Sărbătoare mare pentru români. 17 iulie 2020- zi importantă în calendar

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Întrebat de ce perioada de returnare a împrumuturilor este 25-30 de ani, Cîţu a precizat că acest lucru reprezintă managementul datoriei publice, fiind şi o condiţie a criteriului de la Maastricht.

Nu sunt bani pentru alocațiile copiilor

Bugetul României nu are în prezent prevăzute resurse financiare pentru dublarea alocaţiilor, iar Guvernul nu va tăia din banii de la investiţii pentru a putea implementa această lege, a declarat, joi, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.

Citeste si: Doliu imens în România! Prezentatorul emisiunii "Iarba verde de acasa" a murit

"Problema pe care am identificat-o este că această lege a fost votată în Parlament după ce a fost trecut Bugetul României. Şi acum, dacă mâine trebuie să implementăm această lege, nu există resurse în buget. Nu ai cum! Trebuie să măreşti deficitul bugetar cu suma cu care vei creşte aceste alocaţii. Ca să măreşti deficitul bugetar, trebuie să aprobi o rectificare bugetară, pentru că altfel nu ai cum- nu poţi să faci o derogare de la Legea Bugetului- şi prin care să schimbi acei indicatori din lege. Sau să tăiem din altă parte, să tăiem de la investiţii, ceea ce nu vom face", a afirmat Florin Cîţu, la Digi 24.

Citeste si: Premierul Orban, anunț de ultima oră despre creșterea alocațiilor. "Vom găsi o soluție"

Ministrul Finanţelor a explicat că în următoarele două săptămâni Guvernul va prezenta un proiect de lege privind creşterea alocaţiilor. "Premierul a spus deja că va exista o creştere a alocaţiilor. În următoarele două săptămâni vom veni cu acest proiect de lege. Nu ştiu... (cu cât vor creşte alocaţiile, n.r.). Va fi o decizie politică, eu voi prezenta situaţia, dar voi spune ca şi până acum: în acest moment nu există resurse în buget.

Bugetul a fost construit pe un deficit de 6,7% la rectificarea bugetară, care nu a luat în calcul acest lucru", a adăugat Florin Cîţu. Ministrul Finanţelor a precizat că dublarea alocaţiilor ar însemna un efort financiar de 4 miliarde de lei pentru 6 luni.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Dezastru în SUA. Un nou record de decese în statul Florida

"Dublarea alocaţiilor înseamnă aproape 4 miliarde de lei pentru o jumătate de an. Nu putem să luăm această sumă din impozitarea pensiilor speciale, pentru că toată suma pentru pensii speciale este de aproape 1 miliard de lei, dacă scoatem militarii, deci n-ai cum să scoţi 4 miliarde dintr-un miliard de lei. Dublarea alocaţiilor reprezintă aproape 8 miliarde de lei, înseamnă 0,8% din PIB doar pentru dublare. Aşa cum am construit bugetul, am alocat până acum resurse importante către investiţii, mai multe decât în ultimii 10 ani. Dacă vrem să avem bani în continuare să plătim şi pensii şi alocaţii şi salarii, trebuie să alocăm bani pentru investiţii. Dacă nu, dacă decizia este să nu mergem către investiţii, ci să alocăm bani în altă parte, nu vom mai avea bani în anii viitori. Această strategie a fost folosită în trecut şi a dat greş", a menţionat Florin Cîţu.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si