Ministrul Muncii intervine în scandalul azilelor groazei: ”Să pice cei care sunt vinovaţi, important este să găsim soluţii”
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat consultări cu reprezentanţii mai multor organizaţii neguvernamentale pe tema condițiilor din azilele de bătrâni.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat consultări cu reprezentanţii mai multor organizaţii neguvernamentale reprezentative din domeniul asistenţei sociale, pe subiectul condiţiilor oferite în centrele de îngrijire a vârstnicilor şi persoanelor cu handicap.
”Este o problemă serioasă”
„Eu spun că trebuie să pice cei care sunt vinovaţi. Noi trebuie să terminăm controalele, DIICOT trebuie să termine ancheta şi să spună ce s-a întâmplat.
Avem doar o zi de control, este o problemă serioasă, nu trebuie să ne pripim cu concluziile„, a declarat Marius Budăi la România TV.
Întrebat ce se întâmplă cu seniorii din centrele de bătrâni care se închid din cauza neregulilor, ministrul Muncii susţine că sunt soluţii unde să fie cazaţi, dar totul depinde de amploarea valului care urmează, Marius Budăi precizând că a avut o discuţie aplicată cu ONG-urile care au şi astfel de spaţii de cazare.
Întrebat dacă i s-a cerut demisia, Marius Budăi rămâne pe poziții în scandalul ‘azilelor groazei’: „Este mai puţin important. Eu cred că nu contează demisia mea. Contează foarte mult ce facem de aici înainte”, spune Marius Budăi, după o întâlnire cu reprezentanți ai ONG din domeniul asistenței sociale. El a afirmat luni că procesele verbale de control au fost puse la dispoziția DIICOT din luna februarie.
„Concluziile au fost extrem de importante. Un prim pas spre a continua dialogul și a începe să luăm măsuri împreună ca să putem ajunge la dezideratul pe care ni-l dorim, Ministerul Muncii și societatea civilă, ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple. Am stabilit să facem împreună și să pun la dispoziția societății civile o procedură deschisă de selecție a tuturor celor care vor să participe la monitorizarea calității serviciilor oferite în asistență socială, dar și la monitorizarea drepturilor persoanelor cărora li se oferă servicii sociale.
De asemenea, am închis o discuție pe o modificarea la legea asistenței sociale, astfel încât la începutul sesiunii parlamentare să fie depusă în parlament”, afirmă Marius Budăi.
Descinderi la căminele de bătrâni din Ilfov
Marius Budăi precizează că va fi modificată și legea persoanelor cu dizabilități.
„Toate procesele verbale de control de anul trecut sunt puse la dispoziția celor de la DIICOT din februarie.
(…) Eu cred că nu contează demisia mea. Contează foarte mult ce facem de aici înainte. Cred că societatea civilă trebuie să facă ce trebuie să facă societatea civilă, iar politică să facă altcineva”, adaugă Budăi.
Centrul de Resurse Juridice (CRJ), una dintre organizaţiile reprezentative pentru acest domeniu, a refuzat, conform listei transmise de minister, să participe la consultările cu Marius Budăi, dar ministrul a anunţat la Punctul Culminant că a avut o discuţie separată cu reprezentanţii acestui ONG.
Mai multe descinderi au avut loc marți la trei cămine de bătrâni din Ilfov, unde au fost găsiți aproximativ 100 de vârstnici umiliți, flămânzi, neîngrijiți și lăsați în mizerie. Anchetatorii spun că este vorba despre un grup infracțional organizat care a obținut un profit de peste 5 milioane de lei cu aceste azile.