UPDATE: Vicepremierul Marian Neacșu va fi ministru interimar al Muncii după demisia lui Marius Budăi. Viitorul ministru al Muncii va fi numit de PSD lunea viitoare, când va fi organizată o ședință a Consiliului Politic Național. 

UPDATE: ”Este cât se poate de clar, evident că dintr-un cumul de factori care țin atât de stat, cât și de zona privată, activitatea de protecție a persoanelor vârstnice și vulnerabile s-a îndepărtat dramatic de scopul său inițial.

Am văzut din păcate, în ultimele zile prea multe situații care probează că această activitate a devenit o afacere cinică, în care se urmărește profitul cu orice preț, deseori, chiar prin suferințe crunte provocate seniorilor noștri. Am văzut dezvăluiri ale presei care denotă că nu mai există niciun gram de empatie, de compasiune cu soarta unor oameni pe care viața i-a lovit atât de crunt. Așa ceva se va sfârși oricât de multe și de dure schimbări va trebui să facem.  Am avut astăzi de dimineață o discuție cu domnul Ministru al Muncii, Marius Budăi, care m-a anunțat despre decizia de ași depune demisia la finalul acestei ședințe”, a declarat Premierul, Marcel Ciolacu.

”Din punctul meu de vedere este un gest de onoare pentru care îi mulțumesc și sunt convins că aceasta este reacția firească a unui decident politic într-o asemenea criză. Este reacția firească în orice democrație consolidată a Europei.

Rezultatul preliminar pe care îl vom solicita la nivel național arată că după verificare a aproape 1100 de centre, 13 au fost închise. Aș dori să le cer autorităților să nu picăm în cealaltă extremă și să facem uz de zel. Nu cred că amendând cu zeci de milioane pentru că ai găsit 3 lămâi mucegăite vom schimba ceva de fond cu aceste controale”, a mai declarat Marcel Ciolacu în cadrul ședinței de guvern.

”Săptămâna viitoare aceste controale se vor finaliza, iar atunci vom veni cu propuneri concrete de modificare structurală a modului în care trebuie să funcționeze acest sistem. Intenția mea este să solicit celor mai importanți actori din zona societății civile, a ONG-urilor și a asociațiilor să-mi facă propuneri pentru viitoarea conducere a Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități. În această funcție, și nu numai este nevoie de oameni pricepuți din zona asociațiilor non-guvernamentale cu rezultate solide și experiență de lucru cu asemenea persoane din categoriile vulnerabile. Este evident că și în această zonă sunt sute de ONG-uri și firme private care își fac treaba cu profesionalism și dedicare, așa cum și la statul român sunt mii de funcționari cinstiți, valoroși și empatici care găsesc întotdeauna atât soluții, cât și o vorbă de alinare pentru aceste categorii ”, a precizat Marcel Ciolacu.

Marius Budăi  și-a înaintat demisia în fața premierului Marcel Ciolacu în această dimineață, după ce a avut o discuție cu acesta. Potrivit unor surse oficiale, Marius Budăi își pregătise deja această ieșire din guvern, încă de zilele trecute, de când a început scandalul căminelor groazei. 

Marius Budăi a avut consultări cu ONG-urile despre condițiile din azile

Ministrul Muncii ar fi purtat mai multe discuții, zilele trecute, cu premierul, însă decizia a fost luată abia în această dimineață.  Anunțul oficial urmează să fie făcut în cadrul ședinței de guvern care va începe la ora 11:00.

Potrivit surselor Antena 3 CNN, chiar Marcel Ciolacu ar fi fost cel care i-a cerut demisia ministrului Muncii. 

Citește și: A fost descoperit un posibil azil ilegal, la Piteşti. Într-o locuinţă au fost găsite şase persoane, între care două cu afecţiuni medicale

Marius Budăi - Ministrul Muncii

Marius Budăi - Ministrul Muncii

[Sursa foto: Marius Budăi - Facebook]

Premierul Marcel Ciolacu declara că nu are nicio milă pentru „ticăloşii” care au făcut astfel de lucruri şi că prioritatea va fi verificarea şi reanalizarea autorizaţiilor la toate centrele pentru copii, vârstnici şi persoane cu dizabilităţi. 

”Aș dori să le mulțumesc oamenilor de suflet care au avut grijă de acești bătrâni sau persoane cu dizabilități în această perioadă, după suferințele și tratamentul la care au fost supuși”, a declarat Marcel Ciolacu.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a avut consultări cu reprezentanţii mai multor organizaţii neguvernamentale reprezentative din domeniul asistenţei sociale, pe subiectul condiţiilor oferite în centrele de îngrijire a vârstnicilor şi persoanelor cu handicap. Una dintre organizaţiile reprezentative, Centrul pentru Resurse Juridice, care a a avut un protocol cu Ministerul Muncii în baza căruia putea face controale neanunţate în aceste centre, protocol denunţat unilateral de minister, a refuzat să participe la discuţii.

În urmă cu două zile, Marius Budăi spunea că demisia sa, cerută în scandalul „azilelor groazei”, „nu contează”.

„Cred că nu contează mai mult sau mai puțin demisia mea, contează foarte mult ce o să facem de acum încolo. Cred că societatea civilă trebuie să facă ce trebuie să facă societatea civilă și politică să facă altcineva. Putem pune o grămadă de întrebări: De ce? De ce? De ce? Haideți să facem, să schimbăm lucruri și să preîntâmpinăm aceste întâmplări nefericite”, spunea ministrul Muncii.

”Cred că este o rușine națională”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, înainte de summitul NATO, despre ceea ce s-a întâmplat în "azilele groazei" că "este o ruşine naţională”.

Citește și: Președintele Klaus Iohannis, prima reacție în cazul căminelor groazei: ”Cred că este o rușine națională!”

”Sunt unii vinovați direcți – cei care au supus la rele tratamente pe bătrânii care acolo și-au căutat liniștea și un tratament uman. Este foarte problematic şi aceste persoane trebuie identificate şi sancţionate conform legii, dar mai sunt şi alţii. Cum putem să ne imaginăm că funcţionează aceste azile fără ca autorităţile de verificare şi control să ştie. Trebuie văzut cine a știut și nu a acționat și trebuie tras la răspundere. Cred că lucrurile vor merge mai departe. Vinovaţi sunt toţi cei care au ştiut şi nu au făcut nimic, nu au sesizat, nu au intervenit. Cred că trebuie să fie găsiţi toţi vinovaţii, indiferent că vorbim despre vinovăție în exerciţiul funcției sau o vinovăţie politică sau morală. Până nu vor fi traşi la răspundere toţi cei care au permis o astfel de grozăvie în România, lucrurile nu vor putea fi îmbunătăţite. Eu sunt adeptul unei intervenții clare, ferme și hotărâte", a afirmat Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă susţinută marţi la Vilnius.

Klaus Iohannis - Președintele României

Klaus Iohannis - Președintele României

[Sursa foto: Klaus Iohannis - Facebook]

"Nu cred că sistemul este în colaps. Și există exemple de azile care funcționează impecabil și trebuie să vedem și acest lucru, iar cine trebuie să facă – cel care este plătit să facă – treaba și să aibă grijă de bătrâni și de persoanele cu dizabilități acela trebuie să facă. Este foarte simplu. Un pic mai complicat este când ne întrebăm cine trebuie să verifice. Avem o puzderie de agenții și instituții care ar trebui să verifice. Doar că ne întrebăm ce au verificat. Că sesizări au fost, măsuri se pare că nu prea, în aceste cazuri concrete care, pe bună dreptate, au revoltat România. De aceea, repet ce am spus la întrebarea anterioară. Toți cei vinovați să răspundă. Aici sunt oameni vinovați cu nume și prenume”, a mai adăugat Președintele.

Proteste masive împotriva celor vinovați pentru condițiile din azilele de bătrâni 

Organizaţiile Declic şi Corupţia Ucide au anunţat organizarea unui protest, joi seară, în Piaţa Victoriei, în faţa sediului Guvernului. Sub sloganul „Toţi ştiau: afară cu Budăi şi Firea!”, organizatorii solicită demiterea celor doi miniştri, susţinând că aceştia „au ştiut despre ororile din căminele pentru bătrâni şi au tăcut” şi, „mai mult, au încercat să muşamalizeze totul”.

Citește și: Bătrânii închiși în azilele groazei, marcați de abuzuri: ”Mi-e frică să mai mănânc”

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

Protestul care va avea loc joi, 13 iulie, la ora 19:00, a fost anunțat pe rețelele de socializare. Manifestația din Piața Victoriei are rolul de a fi, conform organizatorilor, „vocea celor din căminele groazei, care nu se pot apăra singuri” şi tragerea la răspundere a celor „vinovaţi moral de această tragedie”.

Organizaţiile Declic şi Corupţia Ucide au anunţat organizarea unui protest, joi seară, în Piaţa Victoriei, în faţa sediului Guvernului.

Persoanele vârstnice sau cu probleme grave de sănătate din centrul Nicolae Cajal din București au vorbit despre problemele lor și despre abuzurile la care au fost supuși.

[Sursa foto: Libertatea]

„Mergem să îi cerem premierului Marcel Ciolacu să îi demită pe ministrul Muncii, Marius Budăi, şi pe ministra Familiei, Gabriela Firea. Cu fiecare oră care trece, vinovăţia morală a celor doi miniştri este tot mai clară. Budăi şi Firea au ştiut despre ororile din căminele pentru bătrâni şi au tăcut. Mai mult, au încercat să muşamalizeze totul. Nu vrem să fim guvernaţi de nişte monştri”, transmit reprezentanții celor două organizații.

La protestul  de joi seară din Piața Victoriei și-au anunțat prezența aproximativ 400 de persoane.

Acesta nu este singurul protest care va avea loc în această săptămână. Tot pentru situația din azilele de bătrâni au fost anunțate manifestații sâmbătă, tot în Piaţa Victoriei. Protestul de sâmbătă este organizat, conform datelor făcute publice online, de Declic, Ro Solidaritate, grupul civic Integritate pe bune, Iniţiativa România, Asociaţia Ro-Omenia Voluntari în acţiune, VeDem Just, Corupţia Ucide, Rezistenţa şi rezistenţa Civică Galaţi, potrivit  news.ro.

Dintre cele aproape 1.000 de centre de bătrâni controlate luni și marți la nivel național, autoritățile au închis un procent de 1%, arată datele trimise de Ministerul Muncii marți seară, 11 iulie. De asemenea, ieri au fost închise alte două cămine de bătrâni din Eforie Nord din cauza funcționării fără autorizații.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si