„Problema consumului de droguri afectează şi adulţii, nu trebuie să uităm acest lucru, dar sensibilitatea publică este mult mai mare dacă vorbim de copii şi e de altă parte şi soluţiile trebuie să facă parte dintr-un pachet. Testarea fără nicio altă măsură ulterioară nu are niciun impact, rămâne doar o temă de dezbatere.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, despre combaterea consumului de droguri în școli.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, despre combaterea consumului de droguri în școli.

[Sursa foto: Facebook-Alexandru Rafila]

Lucrăm la un proiect pe care să îl prezentăm în Guvern, lucrăm cu persoane specializate din domeniul adicţiei.

Dincolo de posibilitatea testării, care trebuie urmată de multe alte măsuri.

Una dintre măsuri e legată de consilierea psihologică de către o persoană specializată, iar beneficiari să fie copilul, familia sau şi copilul şi familia împreună”, a afirmat Alexandru Rafila, marţi la Digi 24.

,,În prezent avem 11 spitale de psihiatrie care fac controlul adicţiei''

De asemenea, Alexandru Rafila a explicat că este luată în vedere și dezvoltarea unei rețele regionale de centre pentru copiii cu adicție.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Citește și: EXCLUSIV: Ce este oxicodona, drogul folosit de Vlad Pascu/ Medic: ”O supradoză de oxicodonă poate duce la deces”

„Apoi, e nevoie de centre în care putem să tratăm faza acută a intoxicaţiei cu droguri. Tratamentul de durată al adicţiei sunt situaţiei în care lucrurile necesită luni sau chiar ani. În prezent avem 11 spitale de psihiatrie care fac controlul adicţiei, pentru copii sunt două.

Vrem să dezvoltăm o reţea regională astfel ca în fiecare regiune să fie un astfel de centru pentru copii. De foarte multe ori părinţii au reticenţă faţă de aceste centre pentru că sunt legate de un spital de psihiatrie şi nu trebuie să fie aşa. Sunt şi centre private, o să îi invităm pe toţi la discuţii, pentru ca bunele lor practici să le implementăm şi în sectorul public. Trebuie centre pe termen lung ”, a declarat Rafila.

Centrele vor fi scoase din sfera psihiatriei

De asemenea, acesta a adăugat faptul că, în câteva săptămâni se va finaliza un plan concret cu măsuri. Totodată, el a evidențiat faptul că este important ca aceste centre să fie scoase din sfera spitalelor de psihiatrie, pentru a nu exista un risc al stigmatizării pentru persoanele care accesează aceste servicii.

Mai mult decât atât, acesta a subliniat faptul că este necesară introducerea rapidă a educației pentru sănătate cu „modele despre explicarea riscului asociat consumului de alcool, tutun, droguri”. 

Citește și: VIDEO- Klaus Iohannis: Consumul de droguri în rândul tinerilor, dezbătut în CSAT. ”Este o problemă care preocupă din ce în ce mai mult societatea noastră”

 

Sursa: Digi24.ro

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si