Close sidebar
Close sidebar

Minunile Sfântului Dimitrie cel Nou. "O sumedenie de vindecări minunate săvârșește marele sfânt al Bisericii"

Sfântul Dimitrie cel Nou, sfânt creștin din secolul al XIII-lea, supranumit "Făcătorul de minuni", este sărbătorit de Biserica Ortodoxă Română pe data de 27 octombrie și este considerat ocrotitorul Bucureștilor. Încă de la momentul aducerii moaștelor sale la București, în ziua de miercuri, 13 iulie 1774, credincioșii l-au cinstit cu multă evlavie pe Cuviosul Dimitrie, mulțumind lui Dumnezeu pentru ajutorul oferit poporului român în vremuri grele.

Sorin Negru,

Minunile Sfântului Dimitrie cel Nou

[Sursa foto: Ziarul Lumina]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Pelerinajul și faptele minunate săvârșite la racla în care sunt depuse moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Făcătorul de minuni, au reprezentat o constantă de-a lungul timpului.

Citește și: Programul pelerinajului de Sf. Dimitrie cel Nou în București 2024

"În ajutorul Sfântului Dimitrie, anul acesta, la hramul de toamnă al Catedralei Patriarhale, va veni Sfântul și Dreptul Lazăr, printr-un fragment din trupul său, adus din Cipru. Ce bucurie și încântare pentru noi, beneficiarii acestor minunate lucrări ale lui Dumnezeu!", spune Arhimandritul Mihail Daniliuc.

Potrivit ierarhului ortodox, Sfântul Dimitrie cel Nou, ca atâția mulți alți „casnici și prieteni” de-ai Mântuitorului, vindecă în numele lui Hristos.

Cine a fost Sfântul Dimitrie cel Nou

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi, un sat din sudul Dunării, aproape de orașul Ruse din Bulgaria de azi, era vlah de neam și a trăit în veacul al XIII-­ lea, în timpul Țaratului de Târnovo (1185­ -1396), întemeiat de români și de bulgari.

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou a fost mai întâi păstor; păștea oile şi vitele sătenilor și se ruga, împărțind celor săraci o parte din ceea ce primea.

Mai târziu, păstorul evlavios și milos a devenit monah, iar apoi a viețuit ca pustnic într­ -o peșteră, lângă râul Lom, în post și rugăciune. Atunci când și­ -a simțit sfârșitul aproape, Dimitrie s­-a așezat între două lespezi, care simbolizau sicriul, apoi și­ -a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu, în singurătate, însoțit numai de o mulțime nevăzută de îngeri.

Mai târziu, trupul său neputrezit a fost descoperit în chip minunat, iar Sfântul Cuvios Dimitrie a început să fie cinstit în satul Basarabi și în tot ținutul.

Citeste si: Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari- kanald.ro

Citeste si: Daciana Sârbu, prima reacție după ce s-a aflat că a divorțat de Victor Ponta: „Mintea mea e...”- wowbiz.ro

Citeste si: Ciprian Mega, preotul care s-a dus la Putin, acuzat că e „plantat” în BOR de Biserica Ortodoxă Rusă, a fost suspendat de Episcopie- antena3.ro

Tradiția spune că unul dintre domnitorii Țării Românești din dinastia Basarabilor a înălțat o biserică în satul Basarabi, întru cinstirea sfântului.

Cum a protejat Sf. Dimitrie cel Nou cetatea Bucureștilor

Timp de două veacuri și jumătate, moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou au fost pavăză, scut, izvor de mângâiere și de binecuvântare pentru locuitorii orașului București, spun preoții.

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou a apărat de multe ori cetatea Bucureștilor de primejdii și calamități:

- Încetarea ciumei din anul 1814, în vremea domnitorului Ioan Caragea (1812-1818);

- În anul 1827, în vremea domnitorului Grigore al IV-lea Ghica (1822-1828), izbăvirea de o secetă îndelungată, când foametea amenința orașul și împrejurimile;

- În anul 1831, capitala Munteniei aproape s-a pustiit din cauza epidemiei de holeră, care a ucis o mulțime de oameni, iar pe alții i-a forțat să părăsească orașul. În ziua de 15 septembrie 1831, moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou au fost scoase în procesiune pe Câmpia Filaret (Parcul Carol I de astăzi) şi, potrivit mărturiilor istorice, după multe rugăciuni, din acea zi numărul morților a început să scadă, în cele din urmă stingându-se molima.

Pelerinaj la moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou. 

[Sursa foto: Ziarul Lumina]

Tămăduiri și vindecări ale Sfântului Dimitrie cel Nou

Comemorarea, în anul 2024, a tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți cinstiți în evlavia poporului român este un prilej deosebit de a spori rugăciunea pentru vindecarea bolnavilor, dar și de apreciere a celor care îi îngrijesc pe cei bolnavi.

Citeste si: Românii se vor bucura în fiecare lună de un ajutor în valoare de 660 de lei! Ce trebuie să facă pentru a intra în posesia banilor- kfetele.ro

Citeste si: Carmen de la Sălciua nu se aștepta la așa ceva: "Întrebați-l pe Culiță de ce a făcut asta". La ce gest a recurs fostul ei soț, Culiță Sterp- radioimpuls.ro

Citeste si: Ciprian Mega, preotul care s-a dus la Putin, acuzat că e „plantat” în BOR de Biserica Ortodoxă Rusă, a fost suspendat de Episcopie- antena3.ro

Între acești sfinți cinstiți ca tămăduitori și făcători de minuni se numără și Cuviosul Dimitrie cel Nou, de a cărui sfântă prăznuire ne apropiem.

O sumedenie de vindecări minunate săvârșește marele sfânt al Bisericii. O parte din ele s-au consemnat în paginile cărților, altele însă au rămas înscrise doar în inimile celor care le-au trăit.

Nenumăratele vindecări din lucrarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou confirmă că unul dintre neprețuitele daruri primite de el de la Hristos este cel al tămăduirii cumplitelor boli, spune arhimandritul Mihail Daniliuc, potrivit Ziarului Lumina.

"Mulțimea credincioșilor care se apropie de trupul Sfântului Dimitrie, proslăvit de Dumnezeu cu darul neputrezirii și al facerilor de minuni, cer mai cu seamă vindecare de boli, sănătate. Omul este conștient că sănătatea este un dar de la Dumnezeu care se pierde din pricina neascultării și neînfrânării", spune preotul ortodox. 

Potrivit acestuia, tocmai din pricina păcatului neascultării îl asaltează bolile pe om. De aceea, în stare de suferință, omul cere ajutorul lui Dumnezeu, Care lucrează minunat prin sfinții Lui, așa cum se întâmplă an de an la București când miile de pelerini ajung la racla Sfântului Dimitrie, cerându-i îndurarea și mijlocirea la Părintele Ceresc.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI