Miron Cozma, furios dupa ce s-a spus ca a fost recrutat de Securitate: "E o miciuna care ma doare mai rau decat anii de puscarie!" Iata dovada CNSAS ca nu a fost colaborator
Miron Cozma a primit o lovitura dura in urma cu cateva zile, chiar pe 13 iunie - coincidenta sau nu - data la care s-au implinit 26 de ani de la controversatele evenimente cunoscute drept “Mineriada 13-15 iunie”.
In urma cu cateva zile, presa a publicat un articol potrivit caruia Miron Cozma ar fi fost, in tinerete, recrutat de Securitate. Se facea referire la anii '77-'83, perioada in care tanarul ortac era subinginer in Valea Jiului. Potrivit informatiilor publicate, Cozma ar fi fost, vreme de 6 ani, sursa "PAUL" a Securitatii, sarcina sa fiind aceea de a supraveghea zona si de a informa organele asupra lucrurilor care se petreceau intre mineri.
S-a facut referire chiar la un angajament semnat de Cozma pe 7.09.1977 si la mai multe note informative pe care acesta le-ar fi intocmit de-a lungul anilor.
Toate bune si frumoase, doar ca... lipseste ceva. Ce nu s-a spus de la bun inceput este un fapt clar si concret: "Dosarul Cozma" a fost studiat inca de anul trecut de specialistii CNSAS care au concluzionat fara echivoc intr-o adeverinta publicata pe site-ul institutiei inca din 8.12.2015
si in care se arata: “Adeverim prin prezenta ca domnului Cozma Miron, fiul lui George si Ana, nascut la data de 25.08.1954 in Derna, judetul Bihor, nu i se poate atribui calitatea de lucrator/colaborator al Securitatii, in sensul legii”.
Mai mult decat atat, la punctul 5 al Adeverintei se scrie ca, potrivit art.2 lit.b din Ordonanta de Urgenta nr.
24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securitatii,(...) calitatea de colaborator al Securitatii nu poate fi retinuta decat in privinta persoanelor care au furnizat informatii "prin care se denuntau activitatile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist si care au vizat ingradirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului".(...) "documentele citate in cuprinsul prezentei adeverinte nu fac referire la activitati sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist"(...)
"Ca urmare a verificarilor efectuate, nu exista niciun fel de indicii cu privire la calitatea persoanei verificate de ofiter de Securitate, astfel incat nu poate fi retinuta nici calitatea de lucrator al Securitatii, potrivit art. 2, lit. a din Ordonanta de Urgenta nr 24/2008".
Si cum unde-i lege nu-i tocmeala, concluzia Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii bate orice document de aderare sau note olografe asezate ordonat in dosarul "Luceafarului huilei".
Mahnit, dezamagit si furios, Miron Cozma este hotarat sa nu lase lucrurile asa si vrea sa isi caute dreptatea in instanta: "Nu am sa las lucrurile asa! Este o minciuna si imi voi face dreptate! Ceea ce s-a spus despre mine ma doare mai tare decat anii de puscarie pe care i-am facut.
Se doreste discreditarea mea!"