Close sidebar
Close sidebar

Misterioase "cercuri de zâne" au apărut în toate regiunile Pământului și i-au uimit pe savanți - VIDEO

Timp de zeci de ani oamenii de știință au fost uimiți de existența „cercurilor de zâne”, modele circulare ciudate găsite în special în regiunile aride din Namibia și Australia de Vest. Un nou studiu asupra acestui fenomen demonstrează că structurile misterioase sunt mult mai larg răspândite decât se credea.

Sorin Negru,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Au fost date diverse explicații de-a lungul deceniilor pentru misterioasele formațiuni circulare, denumite popular "fairy circles" sau "cercuri de zâne" – de la efectul unor termite până la mecanismele Turing.

O echipă de cercetători tocmai a complicat acest mister, descoperind într-un studiu publicat recent că există sute de alte locații în lume care conțin "cercurile de zâne".

Citește și: VIDEO- Mostre extraterestre, aduse pe Pământ. Misiunea Osiris, minunea din Spațiu

Folosind imagini din satelit și modele bazate pe inteligența artificială pentru a examina 574.799 de terenuri uscate, cercetătorii au descoperit modele asemănătoare unor cercuri de zâne în 263 de locații din 15 țări și trei continente.

Aceste locații au inclus Namibia și Australia de Vest, precum și Sahel, Sahara de Vest, Cornul Africii, Madagascar, Asia de Sud-Vest și Australia Centrală.

„Studiul nostru oferă dovezi că cercurile de zâne sunt mult mai comune decât se credea anterior”, a spus co-autorul studiului Manuel Delgado-Baquerizo într-o declarație de presă citată de iflscience.com.

Citeste si: Liam Payne, fost membru al trupei One Direction, a murit la doar 31 de ani. A fost găsit fără viață în curtea unui hotel din Buenos Aires- kanald.ro

Citeste si: România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră- wowbiz.ro

Citeste si: Povestea francezului cu o podgorie secretă în centrul Parisului. Cultivă 2.000 de vițe de vie printre blocuri: „Este excepțional”- antena3.ro

Această descoperirea „care ne-a permis, pentru prima dată, să înțelegem la nivel global factorii care le afectează distribuția lor”, a precizat omul de știință.

Misterioasele "cercuri de zâne" în Namibia

[Sursa foto: CNN]

Originile misterioase ale "cercurilor de zâne"

Autorii studiului au compilat, de asemenea, date despre condițiile de mediu în care au fost reperate aceste cercuri, adunând dovezi care ar putea sugera ce le determină să se formeze.

Cercetătorii au stabilit că modelele asemănătoare unui cerc de zâne sunt cel mai probabil să apară în soluri foarte uscate, nisipoase, foarte alcaline și cu conținut scăzut de azot.

Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, că modelele asemănătoare cercurilor de zâne au ajutat la stabilizarea ecosistemelor, crescând rezistența unei zone la perturbări precum inundațiile sau seceta extremă.

Dar întrebarea „Ce modelează cercurile de zâne?” necesită un răspuns complex, iar factorii care creează cercuri de zâne pot să fie diferiți de la un site la altul, au raportat autorii studiului.

Detalii aici

Citeste si: Statul român oferă suma de 700 de lei pentru femei! Care sunt criteriile necesare?- kfetele.ro

Citeste si: Bianca Drăgușanu, reacție după ce a fost acuzată că a circulat pe contrasens. Imaginile au devenit virale- radioimpuls.ro

Citeste si: Povestea francezului cu o podgorie secretă în centrul Parisului. Cultivă 2.000 de vițe de vie printre blocuri: „Este excepțional”- antena3.ro

Getzin a scris anterior că anumite condiții climatice, împreună cu auto-organizarea plantelor, au generat cercuri de zâne în Namibia și, în timp ce insectele precum termitele profită de zonele uscate, dar activitățile lor nu produc în mod direct modelele, a spus el într-un e-mail transmis CNN.

Multe întrebări despre cercurile de zâne nu au primit încă un răspuns, dar autorii noului studiu sunt optimişti că atlasul lor global va deschide un nou capitol în studiul acestor zone circulare deosebite.

„Sperăm că informațiile pe care le publicăm în lucrarea noastră le pot oferi oamenilor de știință din întreaga lume noi domenii de studiu care vor rezolva puzzle-ul legat de formarea modelelor cercurilor de zâne”, a spus Guirado.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI