Sculptura în lemn veche de 6.000 de ani ar putea rezolva misterul pietrelor de la Stonehenge, potrivit The Independent.

Cel mai vechi obiect din lemn decorat vreodată găsit în Marea Britanie a fost descoperit în apropiere de templul misterios de la Stonehenge.

Citește și: VIDEO. Cum s-a răzbunat o soție furioasă pe soțul care a criticat-o că nu face curățenie în casă

Descoperirea de acum arată că locul unde se află pietrele uriașe era considerat sacru și înainte ca această construcție remarcabilă să apară.

Misterul de la Stonehenge, rezolvat? 

O descoperire arheologică remarcabilă ar putea arunca o nouă lumină asupra unui aspect cheie al originii ansamblului Stonehenge.

Citește și: Munții gigantici din interiorul Pământului îi tulbură pe oamenii de știință

Zona din jurul templului preistoric, faimos în întreaga lume, fusese aproape sigur considerată loc sacru în mod continuu sau intermitent timp de mii de ani înainte ca marele monument de piatră să fie construit, cu 45 de secole în urmă.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Pietrele de la Stonehenge, mister rezolvat sau nu?

Pietrele de la Stonehenge, mister rezolvat sau nu?

Investigațiile arheologice, efectuate la doar 100 de metri nord de Stonehenge, în anii 1960, sugerează că acolo au fost ridicate o serie de obeliscuri din lemn, asemănătoare totemului, cu aproximativ 5.500 de ani înainte ca faimosul monument de piatră să fie construit.

Citește și: Secretele Sfinxului din Munții Bucegi: Legende străvechi și teorii despre această enigmă naturală din România

Până acum existau doar găurile în care se aflau cândva obeliscurile probabile din lemn – și, prin urmare, arheologii nu aveau idee cum ar fi putut arăta „totemurile” din epoca de piatră.

Cu toate acestea, investigațiile la aproximativ 40 de km nord-est de Stonehenge au dezvăluit acum un fragment mare dintr-un monument din lemn decorat, care ar putea oferi indicii despre cum ar fi putut arăta „totemurile” din epoca pre-Stonehenge.

Citește și: A fost rezolvat misterul pietrelor uriașe de la Stonehenge

Fragmentul lung de un metru (inițial probabil parte dintr-un obelisc mare din lemn decorat sau o altă structură) a fost datat cu radiocarbon doar foarte recent și s-a dovedit a fi cel mai vechi obiect din lemn decorat găsit în Marea Britanie.

Descoperit în apropiere de satul Boxford din Berkshire, a fost realizat cu aproximativ 6.640 de ani în urmă și, prin urmare, datează din aceeași epocă mezolitică (Epoca de Pietrei de Mediu) în care s-au făcut probabil „polii totem” din zona Stonehenge.

A fost decorat cu o serie de incizii în linii paralele, similare cu cea folosită în cea mai veche ceramică britanică preistorică cunoscută.

Doar în Țara Galilor mai există un alt „monument” din lemn decorat în mezoliticul britanic și are o decorație aproximativ similară. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si