Cercetătorii care excavau un sit arheologic din nordul Egiptului cunoscut sub numele de Tell el-Dab'a, au făcut o descoperire șocantă și înspăimântătoare.

Sub curtea unui palat antic, ei au dezgropat un depozit de 12 mâini drepte tăiate, scheletice.

Citește și: VIDEO. Un scafandru a descoperit din întâmplare o navă romană veche de 1.800 de ani. Ce comori ascundea înăuntru

Acum, cercetătorii spun că s-ar putea să fi descoperit care era scopul acestui ritual antic, potrivit Science.org.

Conform studiului arheologilor publicat în Scientific Reports, mâinile au servit probabil unui scop ritual- erau trofee luate de la dușmanii căzuți pe câmpul de luptă  și erau schimbate cu aur.

Misterul mâinilor tăiate pe câmpul de luptă

Acest obicei de a lua trofee de pe câmpul de luptă era cunoscut ca „aurul onoarei” sau „aurul vitejiei”.

După cum au observat cercetătorii, ritualul a fost descris anterior în textele egiptene antice, dar aceste zeci de mâini sunt primele dovezi tangibile pe care arheologii le-au găsit.

„S-a făcut o muncă minuțioasă de analiză a naturii chirurgicale a amputațiilor”, a spus Kara Cooney, profesor de artă și arhitectură egipteană de la Universitatea din California.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citește și: O fetiță de 8 ani a descoperit o comoară neașteptată chiar lângă școală

„Carnea și unghiile sunt încă atașate de mâini, oferind mai multe informații despre natura acestui ritual străvechi”, a precizat savantul american.

Potrivit acesteia, mâinile erau predate conducătorilor egipteni și războinicii care le aduceau primeau aur la schimb.

O altă teorie: pedeapsă pentru hoți și criminali 

Unii cercetători au prezentat însă o teorie diferită. Ei au sugerat că dezmembrarea mâinilor ar fi putut fi o pedeapsă pentru hoți și criminali.

Sunt puține dovezi care susțin această afirmație și anumite semne revelatoare indică că mâinile au fost dezmembrate din motive ritualice.

Citește și: Secretele Sfinxului din Munții Bucegi: Legende străvechi și teorii despre această enigmă naturală din România

"Totul a fost pregătit corespunzător pentru a arăta exact așa cum ar trebui o mână tăiată. Nu au fost tăiate pur și simplu cu un topor”, a declarat Julia Gresky, conducătorul studiului, paleopatolog la Institutul de Arheologie German.

Colecție de mâini drepte, tăiate pe câmpul de luptă

Colecție de mâini drepte, tăiate pe câmpul de luptă

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Gresky a mai spus că, cel mai probabil, mâinile au fost îndepărtate după moarte, odată ce rigor mortis s-a instalat.

Dacă ar fi fost luate înainte, ar fi fost mult mai dificil să fie tăiate atât de exact.

În plus, mâinile au fost aranjate cu grijă în gropi puțin adânci, la doar câțiva metri una de cealaltă. „Dacă ar fi fost o pedeapsă, mâna ar fi fost doar aruncată”, a mai spus Gresky. „Dar ei chiar au avut grijă de ele și le-au așezat frumos.”

Ritualul „aurul onoarei” a fost probabil introdus în Egipt de către invadatorii hiksoși- care probabil au venit din estul Mediteranei și au cucerit Egiptul în jurul anului 1640 î.e.n.

Invadatorii au controlat regiunea timp de aproximativ un secol, stăpânind regiunile din Avaris. Ei au introdus carele de luptă și noi tipuri de arme pe care egiptenii nu le cunoșteau.

Istoricii cred că tot ei au introdus și obiceiul de a lua mâinile inamicilor ca trofee. Mai târziu, în Egipt, ritualul pare să fi devenit o practică standard.

Ahmose I, faraonul care i-a alungat din Egipe pe ultimii hiksoși „a avut o grămadă de mâini înfățișate pe peretele templului său din Abydos”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si