Close sidebar
Close sidebar

Misterul mâinilor găsite într-un templu antic din Egipt. Este o "colecție" unică în lume

„O colecție de mâini strânsă cu grijă” a fost găsită într-un templu vechi de 3.500 de ani din Egipt. Cel puțin 12 mâini drepte se aflau îngropate într-un singur mormânt și savanții au fost intrigați care este ritualul din spatele acestei descoperiri bizare.

Sorin Negru,

Misterul mâinilor găsite într-un templu antic din Egipt

[Sursa foto: Science.org]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Cercetătorii care excavau un sit arheologic din nordul Egiptului cunoscut sub numele de Tell el-Dab'a, au făcut o descoperire șocantă și înspăimântătoare.

Sub curtea unui palat antic, ei au dezgropat un depozit de 12 mâini drepte tăiate, scheletice.

Citește și: VIDEO. Un scafandru a descoperit din întâmplare o navă romană veche de 1.800 de ani. Ce comori ascundea înăuntru

Acum, cercetătorii spun că s-ar putea să fi descoperit care era scopul acestui ritual antic, potrivit Science.org.

Conform studiului arheologilor publicat în Scientific Reports, mâinile au servit probabil unui scop ritual- erau trofee luate de la dușmanii căzuți pe câmpul de luptă  și erau schimbate cu aur.

Misterul mâinilor tăiate pe câmpul de luptă

Acest obicei de a lua trofee de pe câmpul de luptă era cunoscut ca „aurul onoarei” sau „aurul vitejiei”.

După cum au observat cercetătorii, ritualul a fost descris anterior în textele egiptene antice, dar aceste zeci de mâini sunt primele dovezi tangibile pe care arheologii le-au găsit.

„S-a făcut o muncă minuțioasă de analiză a naturii chirurgicale a amputațiilor”, a spus Kara Cooney, profesor de artă și arhitectură egipteană de la Universitatea din California.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Boala bizară de care suferă o tănără de 25 de ani. Riscă să moară dacă este sărutată și poate mânca doar 2 alimente- antena3.ro

Citește și: O fetiță de 8 ani a descoperit o comoară neașteptată chiar lângă școală

„Carnea și unghiile sunt încă atașate de mâini, oferind mai multe informații despre natura acestui ritual străvechi”, a precizat savantul american.

Potrivit acesteia, mâinile erau predate conducătorilor egipteni și războinicii care le aduceau primeau aur la schimb.

O altă teorie: pedeapsă pentru hoți și criminali 

Unii cercetători au prezentat însă o teorie diferită. Ei au sugerat că dezmembrarea mâinilor ar fi putut fi o pedeapsă pentru hoți și criminali.

Sunt puține dovezi care susțin această afirmație și anumite semne revelatoare indică că mâinile au fost dezmembrate din motive ritualice.

Citește și: Secretele Sfinxului din Munții Bucegi: Legende străvechi și teorii despre această enigmă naturală din România

"Totul a fost pregătit corespunzător pentru a arăta exact așa cum ar trebui o mână tăiată. Nu au fost tăiate pur și simplu cu un topor”, a declarat Julia Gresky, conducătorul studiului, paleopatolog la Institutul de Arheologie German.

Colecție de mâini drepte, tăiate pe câmpul de luptă

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Boala bizară de care suferă o tănără de 25 de ani. Riscă să moară dacă este sărutată și poate mânca doar 2 alimente- antena3.ro

Gresky a mai spus că, cel mai probabil, mâinile au fost îndepărtate după moarte, odată ce rigor mortis s-a instalat. Dacă ar fi fost luate înainte, ar fi fost mult mai dificil să fie tăiate atât de exact.

În plus, mâinile au fost aranjate cu grijă în gropi puțin adânci, la doar câțiva metri una de cealaltă. „Dacă ar fi fost o pedeapsă, mâna ar fi fost doar aruncată”, a mai spus Gresky. „Dar ei chiar au avut grijă de ele și le-au așezat frumos.”

Ritualul „aurul onoarei” a fost probabil introdus în Egipt de către invadatorii hiksoși- care probabil au venit din estul Mediteranei și au cucerit Egiptul în jurul anului 1640 î.e.n.

Invadatorii au controlat regiunea timp de aproximativ un secol, stăpânind regiunile din Avaris. Ei au introdus carele de luptă și noi tipuri de arme pe care egiptenii nu le cunoșteau.

Istoricii cred că tot ei au introdus și obiceiul de a lua mâinile inamicilor ca trofee. Mai târziu, în Egipt, ritualul pare să fi devenit o practică standard.

Ahmose I, faraonul care i-a alungat din Egipe pe ultimii hiksoși „a avut o grămadă de mâini înfățișate pe peretele templului său din Abydos”.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI