Misterul "petei albastre”. Fenomenul nu ar fi trebuit să apară înainte de 2100 în largul Groenlandei și anunță începutul unor modificări climatice de amploare, iar climatologii sunt îngrijorați, conform La Libre Belgique.

Citește și: VIDEO Momentul șocant în care o gaură uriașă apare în mijlocul unui teren de fotbal

Stefan Rahmstorf, un renumit oceanograf german, a explicat într-un interviu acordat publicației „De Morgen” că această „pată albastră” reprezintă o zonă unde temperatura apei scade anormal.

În loc să fie un fenomen așteptat în viitorul îndepărtat, el se întâmplă mult mai repede, ceea ce sugerează că modelele climatice actuale ar putea subestima severitatea și rapiditatea schimbărilor climatice, scrie Rador Radio România.

Pata albastra

"Pata albastră" anunță un scenariu catastrofal pentru omenire

"Pata albastră" nu este o simplă anomalie, ci un semnal de alarmă pentru ceea ce ar putea deveni unul dintre cele mai ciudate și devastatoare dezastre climatice ale secolului nostru. 

Citeste si: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare- wowbiz.ro

Pata albastră este, de fapt, o manifestare a prăbușirii curentului marin Gulf Stream, un sistem de curenți oceanici care transportă apă caldă din Golful Mexic spre Atlanticul de Nord.

"Pata albastră" anunță un scenariu catastrofal pentru omenire

"Pata albastră" anunță un scenariu catastrofal pentru omenire

[Sursa foto: Twitter]

Gulf Stream joacă un rol crucial în reglarea climei emisferei nordice, menținând temperaturi moderate în Europa de Vest și influențând tiparele meteorologice globale.

Trebuie să evităm cu orice preț prăbușirea Curentului Golfului ”, avertizează Rahmstorf. „ Este o catastrofă. Odată oprit, se așteaptă ca acest flux să stea departe o mie de ani sau mai mult. Studiile recente arată că riscul este mult mai mare decât credeam ”.

Oprirea Gulf Stream ar putea duce la o răcire semnificativă a Europei occidentale și a țărilor nordice, cu scăderi de temperatură de aproximativ 3 grade Celsius la fiecare zece ani.

Consecințele unui asemenea scenariu sunt alarmante. Europa ar putea experimenta ierni extrem de reci, cu temperaturi cu 10 până la 15 grade Celsius mai scăzute decât în prezent.

Verile ar deveni răcoroase, iar lunile de vară, precum iulie și august, ar avea temperaturi similare celor din aprilie și mai.

Aceasta ar provoca o dereglare completă a anotimpurilor, afectând agricultura, biodiversitatea și viața cotidiană a milioane de oameni.

Stefan Rahmstorf, un renumit oceanograf german

Stefan Rahmstorf, un renumit oceanograf german

[Sursa foto: Twitter]


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si