Misterul ruinelor romane din Apuseni. Ce au descoperit arheologii in cea mai bogata zona aurifera a Romaniei
Misterul unor ruine antice aflate pe teritoriul comunei Almasu Mare din Apuseni a fost dezlegat de arheologi. Aici a existat in urma cu aproape 2.000 de ani un turn de observatie fortificat ridicat de armata romana.
Este vorba despre o constructie din piatra si lemn in partea superioara, cu ajutorul careia romanii supravegheau rutele pe care se transportau minereurile aurifere si de alta natura din zona. Fortificatia de la Grohas consta dintr-un val amenajat cu piatra si pamant si un sant sapat in exterior. Valul nu a fost sectionat, arheologii nereusind sa ajunga la baza constructiei, cel putin momentan.
Fata de nivelul de calcare din interior, valul are o inaltime de 1 metru. In exterior, pana la adancimea la care a fost cercetat santul, a fost inregistrata o diferenta de nivel de 2,60 metri. Valul se pastreaza pe o latime de cel putin 8 metri in aceasta parte a fortificatiei, dar latimea santului inca nu se cunoaste, multe din pietrele valului fiind colmatate in sant.
Fragmentele ceramice descoperite in sant dateaza fortificatia in epoca romana. In interior, arheologii au identificat o structura din piatra legata cu pamant, lunga de 6 metri, orientata NV-SE, amenajata direct pe nivelul de calcare. In opinia specialistilor, acesta dateaza din epoca romana, dovada stand numeroasele fragmente ceramice si piese de fier descoperite in strat si pe nivel. Aceasta structura din piatra reprezinta urmele turnului de observatie, care, probabil, era construit din lemn.
Un complex din epoca medievala deranjeaza nivelul roman in carourile 9 si 10 ale sectiunii.
Ar mai fi de mentionat ca turnul de la Trampoiele se afla in districtul minier Almas – Stanija, parte componenta a Cadrilaterului Aurifer al Muntilor Metaliferi. Conform lui V. Wollmann, cele mai apropiate centre de exploatare romane de locul in care a fost cercetat turnul sunt minele Hanes, Larga, Breaza, Fata Baii, Fericel si Albini.
”In aceste turnuri se aflau mici detasamente militare care aveau rolul de protejare si aparare a centrelor de exploatare miniera si a cailor de acces. In lipsa unor date certe, nu putem stabili ce detasament era cantonat la Grohas. In zona aurifera a Muntilor Metaliferi sunt mentionate unitati ale legiunii a XIII-a Gemina si un numerus Maurorum Hispanensium, care era stationat la Ampelum (Zlatna)”, a spus arheologul Gabriel Balan.
Urmele unei
constructii foarte vechi, de forma patrata, au intrat recent in atentia arheologilor din Alba Iulia. In 2013 Adrian Puiulet, membru al unei asociatii din Zlatna, A.T.E. Trascau Corp si Dan Anghel, restaurator la Muzeul National la Unirii din Alba Iulia, au vizitat situl, concluzia lor fiind ca la Grohas se afla un turn de observatie din epoca romana, datorita formei patrate. In primavara anului 2017, subiectul a fost reluat si a facut obiectul unui parteneriat intre Muzeul National al Unirii, ATE Trascau Corp si Primaria Zlatna.
Adrian Puiulet este si cel care a reusit sa mobilizeze voluntarii care au ajutat la sapaturi.
Locul a aprins imaginatia localnicilor timp de secole. In jurul ciudatei fortificatii s-au dea lugul timpului o serie de legende. Emilian Achim, initiatorul unui muzeu taranesc unic in Muntii Apuseni, le cunoaste aproape pe toate: „Spre miazanoapte imi arata o spinare bombata, inalta si rotunda de munte, numita cum nu se poate mai potrivit: Marul Rosu.
Din cele mai vechi vremuri pana azi, almasenii cred ca muntele asta e pe dinauntru gol. Si ca in pantecul marului acela gigantic de stanca se afla o intreaga cetate turceasca plina de comori, intre care si un vitel de aur, dar toate sunt inchise in adancuri cu mare blestem. Multi cautatori de aur au incercat sa scormoneasca muntele asta, dar cu totii au fost loviti de tainica vraja, fiind purtati de duhuri turbate prin rapi adanci, rataciti prin paraie, desisuri sau pierzandu-si mintile”.