Triunghiul Bermudelor este o zonă aproximativ triunghiulară ca formă, cu cele trei colțuri localizate de Insulele Bermude, Puerto Rico și Fort Lauderdale, Florida.

Citește și: Avionul dispărut fără urmă cu 240 de oameni la bord. Cea mai nebunească teorie

Suprafața demarcată de așa-numitul „Triunghi al Diavolului” este de circa 1,2 milioane km pătrați, potrivit site-ului Popular Mechanics.

Au apărut de-a lungul timpului mai multe teorii ale conspirații care spun că în această regiune se întâmplă foarte des fenomene paranormale, cum ar fi: dispariții ale unui număr mare de vase și aparate de zbor sau activități paranormale în care legile fizicii sunt date peste cap.

Citește și: VIDEO. Momentul șocant în care un vânător de fantome este atacat de un "spirit violent" într-o transmisiune LIVE

Cele mai multe speculații care au încercat să explice disparițiile și fenomenele au fost tentate să implice existența unor vizitatori extratereștri.

Temutul Triunghi al Bermudelor- cunoscut de pe vremea lui Columb

Prima mențiune documentată a disparițiilor din zonă a fost făcută în 1951 de către E.V.W. Jones într-un comentariu despre pierderi recente de vase, scris pentru agenția de presă Associated Press.

Articolul lui Jones se referea la zonă sub numele "Triunghiul Diavolului" și sublinia "disparițiile misterioase" a unui număr de vase, aparate de zbor și mici ambarcațiuni din regiune. Acest nume a fost din nou pomenit în 1952 într-un articol din revista Fate de George X. Sand, care descria mai multe "dispariții marine ciudate".

Citește și: Secretele Sfinxului din Munții Bucegi: Legende străvechi și teorii despre această enigmă naturală din România

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

În 1964, Vincent Geddis s-a referit la zonă ca "Mortalul triunghi al Bermudelor" într-un articol din revista Argosy, după care numele "Triunghiul Bermudelor" a devenit cunoscut.

După unii oameni, misterul Triunghiului Bermudelor ar data din timpul lui Christofor Columb. Estimările variază între 200 și 1.000 de incidente în ultimii 500 de ani.

Cercetătorul Howard Rosenberg susține că în 1973 Paza de Coastă SUA a răspuns la peste 8.000 de cereri de ajutor în zonă și că peste 50 vase și 20 avioane s-au scufundat în Triunghiul Bermudelor în ultimul secol.

Savantul care spune că a rezolvat misterul

Omul de știință australian Karl Kruszelnicki, împreună cu Asociația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) a Statelor Unite, nu subscriu la reputația supranaturală a Triunghiului Bermudelor.

Savanții spun că nu există într-adevăr un mister Triunghiul Bermudelor și că, de fapt, pierderea și dispariția navelor și avioanelor este un simplu fapt al probabilităților.

„Nu există nicio dovadă că disparițiile misterioase apar cu o frecvență mai mare în Triunghiul Bermudelor decât în orice altă zonă mare și bine călătorită a oceanului”, au explicat oamenii de știință.

Dereglarea magnetică din zonă, posibilă explicație

Kruszelnicki a declarat pentru The Independent că volumul mare de trafic – într-o zonă dificil de navigat – arată „numărul [de nave și avioane] care dispar în Triunghiul Bermudelor este același ca oriunde în lume, procentual.

Experții de la NOAA spun că considerentele de mediu pot explica cele mai multe dispariții din Triunghiul Bermudelor, evidențiind tendința Gulf Stream spre schimbări violente ale vremii, numărul de insule din Marea Caraibelor care oferă o navigație complicată, uneori aventuroasă, și dovezi care sugerează că Triunghiul Bermudelor poate provoca o dereglare magnetică, provocând confuzie în orientare.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Marina SUA și Garda de Coastă a SUA susțin că nu există explicații supranaturale pentru dezastrele de pe mare. „Experiența lor sugerează că forțele combinate ale naturii și falibilitatea umană întrec chiar și cea mai neîncrezătoare ficțiune științifico-fantastică”, crede Kruszelnicki.

Savantul a atras atenția publicului că și-a exprimat aceste gânduri despre Triunghiul Bermudelor, mai întâi în 2017 și apoi din nou în 2022, înainte de reapariția controverselor din 2023. De-a lungul tuturor, el a rămas la aceeași idee: cifrele nu mint. Totul ține de statistică.

Chiar și cu unele dispariții importante- cum ar fi zborul 19, un grup de cinci bombardiere torpiloare TBM Avenger ale marinei americane pierdute în 1945- împingând teoria în cultura populară, Kruszelnicki subliniază că fiecare caz conține indicii de vreme proastă sau probabil o eroare umană (sau ambele, ca în cazul Zborului 19).

Cele mai bizare explicații pentru disparițiile misterioase

Cu toate că scepticii afirmă că faptele nu confirmă legenda disparițiilor, misterul Triunghiului Bermudelor continuă să intrige.

Multe dintre vasele și avioanele care au fost identificate ca fiind dispărute în Triunghiul Bermudelor nu au fost acolo deloc.

Multe teorii au fost promulgate pentru a explica extraordinarul mister al dispariției unor vase și avioane. Printre aceste teorii, cele mai frecvente sunt ființele extraterestre, existența unor cristale reziduale din Atlantida, vortexuri către o altă dimensiune.

Câmpuri magnetice ciudate și flatulențele oceanice (gaz metan provenit de pe fundul oceanului) sunt explicațiile preferate de mințile mai realiste. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si