Noah abia a împlinit 8 luni și a venit pe lume cu ajutorul unei moașe. Mămica băiețelului și-a dorit de la bun început să nască în prezența unui astfel de cadru medical, iar personalul spitalului i-a îndeplinit visul.
Citește și: VIDEO- Povestea baschetbalistului american care trăiește visul românesc. S-a mutat la Brașov, împreună cu soția lui
Maria, mămică: „Eu de exemplu, în momentul de față încă nu știu cu ce doctor am născut pentru că lângă mine a fost doar moașa și asistenta.
Ele au fost lângă mine pe tot procesul nașterii. N-am avut complicații, nu a fost nevoie de medic și atunci ele au fost singurele persoane care au fost lângă mine în acel moment.”
Moașele, tot mai căutate pentru nașteri
Meseria de moașă înseamnă mult mai mult decât asistarea unei nașteri. O astfel de specializare implică studii medicale, dar și nenumărate cursuri post universitare.
Odată ce activează în sistemul medical, moașele au nu doar responsabilitatea aducerii pe lume a copilului, ci și educația prenatală și postnatală a mamei.
Sanda Stoian, moașă: „O moașă trebuie să fie alături de viitoarea mămică. În primul rând, o pregătește de la internare fizic, psihic, emoțional. Îi acordă sprijin viitoarei mămici, asistă la naștere.”
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
„Moașele sunt foarte pregătite, au multe cunoștințe. Spre exemplu, la spitalul unde am fost eu exista o moașă care m-a învățat cum să-l spăl.”
Pentru Maria, experiența nașterii alături de o moașă a fost unică.
Tânăra mămică s-a simțit răsfățată, îngrijită și mai ales, încurajată.
„Î n momentul ăla a fost ca un înger datorită faptului că m-au ținut de mână și m-au încurajat și au fost acolo lângă mine ca și cum ar fi fost mama, nu aveam ce să-mi doresc mai mult.”
„ Sanda Stoian, moașă: „Moașa o ajută pe timpul travalului, deci are un rol foarte important în nașterea mămicii, ajută foarte mult la travaliu, monitorizează fătul.
Există cardiotopografe care-i ajută la monitorizarea bătăilor fetale, sprijină foarte mult pacienta pe timpul travalului.”
Moașele muncesc atât în spitale, fie ele de stat sau private, cât și în clinici medicale de specialitate. Dincolo de responsabilitățile medicale, rolul lor este foarte important în susținerea emoțională și psihică a gravidelor.