Mobilizarea rezerviştilor în caz de război: Ce prevede legislaţia din România?
Mobilizarea rezerviştilor în caz de război. În cazul în care va fi decretată stare de război, mobilizare sau asediu, Ministerul Apărării Naţionale va mobiliza toţi rezerviştii, iar serviciul militar ar putea redeveni obligatoriu pentru români.
Author: Alina Raducu miercuri 09 martie 2022 , 11:39
Mobilizarea rezerviştilor în caz de război. Totodată, Ministerul Apărării Naționale a elaborat un proiect de lege prin care sunt modificate mai multe acte normative în domeniu, fiind instituită posibilitatea declarării „situației de criză”.
Mobilizarea rezerviştilor în caz de război. Ce presupune noua legislaţie din România?
Un proiect de lege este în pregătire și ar urma să intre la aprobare în ședință de Guvern, conform unor surse.
Acest document prevede și că bărbații între 18 și 60 de ani intră în rezerva generală în caz de război.
Proiectul de lege elaborat de MApN propune modificări în ce privește cadrul legislativ din domeniul securității și apărării naționale și clarifică chestiuni legate de categoriile de persoane care pot fi chemate la arme și în ce condiții.
De asemenea, starea de criză în România nu va avea efecte asupra populaţiei, ci se referă mai mult la decizii de securitate şi apărare naţională.
Astfel, structuri ale MApN vor putea trece în subordinea forţelor armate străine staţionate pe teritoriul României sau a comandamentelor NATO.
Conform proiectului de lege, această situaţie de criză va fi instituită la propunerea ministrului Apărării, va trebui avizată de premierul în funcţie şi va fi introdusă printr-o hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).
“Prin situație de criză în domeniul securității și apărării naţionale se înțelege situația în care societatea se confruntă cu mari dificultăți generate de apariția unuia sau mai multor incidente pe teritoriul național, la nivel regional sau internațional sau de ameninţări, riscuri şi vulnerabilități prin care sunt grav perturbate sau ameninţate condiţiile de viaţă, sănătate şi mediu, proprietatea, stabilitatea politică, economică sau socială, ordinea publică, securitatea şi apărarea naţională, precum şi alte valori constituționale care impun adoptarea de măsuri specifice prin acțiunea unitară a autorităţilor şi instituţiilor statului român, pentru înlăturarea cauzelor, gestionarea efectelor și revenirea la starea
de normalitate”, scrie în proiectul de lege, potrivit economica.net.
Cum se va face mobilizarea rezerviştilor în caz de război?
Astfel, prin excepție, la instituirea stării de asediu sau la declararea stării de imobilizare sau a stării de război, cetățenii încorporabili cu domiciliul în România, plecați temporar în afara țării, au obligația de a se prezenta, în termen de maximum 15 zile calendaristice de la data notificării, la centrele militare în evidența cărora se află, în vederea îndeplinirii serviciului militar.
Prin excepție, instituirea stării de urgență, a stării de asediu ori la declararea stării de imobilizare sau a stării de război, rezerviștii voluntari și rezerviștii din rezerva operațională cu domiciliul în România, plecați temporar în afara țării, au obligația de a se prezenta la structurile din cadrul instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale în termen de maximum 5 zile de la data notificării, pentru cei plecați în țări din Europa, respectiv 15 zile calendaristice de la data notificării, pentru cei plecați în țări din afara Europei.
Prin notificarea persoanelor menționate se înțelege înștiințarea oficială scrisă, la domiciliul din România, prin ordin de chemare, cu privire la obligativitatea prezentării la centrele militare sau la structurile din cadrul instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale, în vederea îndeplinirii serviciului militar.
Art. VII – Legea 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare se modifică și completează:
Art. 3, alin 5.1 ”La instituirea stării de urgență și a stării de asediu sau la declararea stării de mobilizare și a stării de război, rezerviștii sunt mobilizați și/sau concentrați potrivit nevoilor instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale”.
Art. 3 alin 6 ”Perioada de timp în care o persoană îndeplinește serviciul militar activ sau alternativ ori este concentrată sau mobilizată constituie vechime în serviciu ori vechime în muncă, precum și stadiu de cotizare la sistemul public de asigurări sociale”. Excepție, elevii liceelor și colegiilor militare.
Art. 7, alin. 3 ”Cetățenii cu obligații în îndeplinirea îndatoririlor militare sunt considerați cetățenii care îndeplinesc serviciul militar activ sau serviciul militar în rezervă, cetățenii încorporabili, recruții, precum și cetățenii români bărbați cu vârste cuprinse între 35 și 63 de ani”.
Art. 8.1 ”Cetățeni încorporabili, rezerviștii voluntari și rezerviștii au obligația de a se prezenta la locul, data și ora prevăzute în ordinul de chemare.
Cetățenii încorporabili și rezerviștii care nu au domiciliul în țară, precum și persoanele prevăzute mai sus care nu au putut fi notificate au obligația ca, în termen de maximum 15 zile calendaristice de la publicarea în Monitorul Oficial al României a hotărârii Parlamentului privind declararea stării de mobilizare totală sau a stării de război, precum și a decretului Președintelui României privind instituirea stării de asediu sau declararea stării de mobilizare, să contacteze centrul militar din raza unității teritorial-administrative unde au avut ultimul domiciliu”.
Art. 8.2 ”În situația în care, pe timpul stării de mobilizare sau a stării de război, resursele umane ale fortelor destinate apărării naționale nu pot fi asigurate cu cetățeni încorporabili, pot fi chemați, pentru îndeplinirea serviciului militar activ, cetățenii cu obligații în îndeplinirea îndatoririlor militare, alții decât cetățenii încorporabili, cu respectarea condițiilor prevăzute la art. 7, art. 22 şi art. 25-35.
În funcţie de situația operativă concretă, Ministerul Apărării Naționale și celelalte instituţii cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi securității naționale propun Consiliului Suprem de Apărare a Țării punerea în aplicare a prevederilor alin.1.
Totodată, durata serviciului militar activ pentru cetățenii menționați cu obligații în îndeplinirea îndatoririlor militare este de 6 luni pentru toate armele, începând cu data luării în evidență la unitate. La încheierea acestei perioade, aceștia pot fi trecuți în rezervă și trimiși la domiciliu sau li se poate prelungi executarea serviciului militar activ cu cel mult 6 luni, astfel:
pentru primele 3 luni, prin ordin al conducătorului instituției cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale
pentru următoarele 3 luni, prin hotărâre a Guvernului”
În Art. 15, alin 1 și 3 se prevede:
Pe de altă parte, „ rezerva de mobilizare cuprinde resursele umane care pot fi folosite pentru instruire, completarea or destinate apărării şi îndeplinirea unor misiuni pe timpul stării de urgentă, al stării de asediu, al stării de izare sau al stării de război şi este formată din:
Rezerva generală este formată din toţi cetăţenii români, bărbaţi, cu vârsta între 18 şi 60 de ani, care nu sunt cuprinşi în rezerva operaţională. Cadrele militare în rezervă care nu sunt cuprinse în rezerva operațională sunt incluse în rezerva generală”, potrivit legislației.