Model de cerere de demisie cu sau fără preaviz. Cum trebuie să arate și ce să conțină
Demisia este definită în Codul Muncii ca un act unilateral prin care salariatul anunța, în scris, angajatorul cu privire la încheierea raporturilor de muncă. Salariatul comunică și data încetării contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz, prevăzut în lege.
Este impropriu ca documentul să se numească "cerere de demisie" câtă vreme demisia este un act unilateral, iar angajatorul poate doar să ia act de intenția salariatului.
Demisia nu se motivează de către angajat, nu se aprobă de către angajator, ci doar se înregistrează. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia unui salariat nu echivalează cu continuarea raporturilor de muncă.
Totuși, în legislația muncii, precum și în limbajul standard al departamentelor de HR expresia care se folosește este "cerere de demisie".
Demisie cu termen de preaviz
Termenul de preaviz este convenit între părți în contractul individual de muncă sau, după caz, în contractul colectiv de muncă.
Potrivit Codului Muncii, acesta nu poate depăși 20 de zile lucrătoare în cazul salariaților cu funcții de execuție, respectiv 45 de zile lucrătoare pentru angajații în funcții de conducere. Termenele de preaviz prevăzute de lege au caracter imperativ că durată maximă, însă părțile pot conveni pentru o durată mai mică a preavizului.
În practică, preavizul este în general de 15 zile lucrătoare pentru funcții de execuție și de 30 de zile pentru funcții de conducere.
Preavizul este necesar pentru a proteja interesele angajatorului, așa cum preavizul este obligatoriu și în cazul concedierii, pentru a proteja interesele angajatului.
Model de cerere de demisie:
Demisia fără preaviz
Încetarea contractului de muncă fără preaviz poate fi făcută în două situații. Atunci când angajatorul este de acord să renunțe la această perioadă, demisia poate fi fără preaviz, iar contractul de muncă încetează în ziua stabilită împreună cu angajatorul.
O altă situație reglementată în Codul Muncii și care permite demisia fără preaviz este cea în care angajatorul nu își îndeplinește obligațiile din contract – nu plătește salariile la timp, refuză să-ți acorde concediu atunci când îl soliciți sau nu ia măsuri de protecție și siguranță la locul de muncă.
Atenție la un aspect: Cererea de demisie trebuie să fie depusă la angajator și aprobată sau înregistrată de acesta.
În caz contrar, dacă nu te prezinți la serviciu și nu respecți sarcinile din fișa postului, contractul individual de muncă poate fi desfăcut unilateral de angajator, chiar prin concediere disciplinară.
În timpul preavizului nu este posibilă concedierea angajatului pentru motive anterioare prezentării demisiei.
Actul de demisie este revocabil cu acordul părților înainte de împlinirea termenului de preaviz. În caz contrar, contractul individual de muncă încetează la data anunțata în cererea sau scrisoarea de demisie.