Moş Nicolae se apropie! Ziua de 6 decembrie este, an de an, ziua Sfântului Nicolae, unul dintre cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii. Cu o seară înainte, pe 5 decembrie, copiii îşi curăță și pregătesc ghetuţele aşteptându-l pe Moş Nicolae. El va trece pe la ei să le aducă celor cuminţi cadouri, iar pentru cei neascultători un băț.

Legenda spune că Moş Nicolae, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, vine pe la geamuri.

Moșul vede copiii care dorm şi, dacă sunt cuminţi, le lasă dulciuri şi alte daruri în ghetuţe. PEntru cei neascultători, el are câte o nuielușă.

Tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae

In credinta populara  Sfantul Nicolae mai este cunoscut si sub numele de San-Nicoara. Se spune ca el pazeste soarele care incearca sa se strecoare pe langa el pentru a ajunge la taramurile de miazanoapte pentru a lasa lumea fara caldura si fara lumina.

Greșeala pe care o fac mulți, an de an, de Moș Nicolae
Greșeala pe care o fac mulți, an de an, de Moș Nicolae[Sursa foto: pixabay.com]

Citeste si: Când vine Moş Nicolae în 2020: Pregătiţi-vă ghetuţele!

In unele zone ale tarii, in ziua de Sfantul Nicolae oamenii aduc in casa cregunte de pomi fructiferi pe care le pastreaza in apa langa icoane ca sa infloreasca pana de Anul Nou. Iar daca aceste crengute vor inflori pana cand anul se sfarseste, anul care vine va fi unul foarte roditor si plin de satisfactii.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

In alte regiuni fetele se aduna in ajunul sarbatorii pentru a face placinte, iar seara, la ora noua fix, flacaii navalesc peste ele si petrecerea incepe.

Citeste si: Cine a fost, de fapt, Sfântul Nicolae, prăznuit în fiecare an pe 6 decembrie

In zona rurala, in ziua de Sfantul Nicolae, feciorii se organizeaza in cete, isi aleg gazda in casa careia repetitiile pentru colinda de Craciun si de Anul Nou vor avea loc, scrie calendarulortodox.ro.

Când se pun cadourile în ghetuțe de Moș Nicolae

In fiecare an, in noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii stiu ca trebuie ca ghetulele sau cizmulitele lor sa fie lustruite, deoarece Mos Nicolae va veni pe la ei sa le aduca daruri celor cuminti. Copiii neascultatori primesc o nuielusa, menita sa ii atentioneze si sa le aduca aminte ca trebuie sa asculte de parintii si bunicii lor. Pentru Mos Nicolae este suficient sa se uite prin ferestre pentru a-si da seama daca un copil a fost cuminte sau rau.

Greșeala pe care o fac mulți, an de an, de Moș Nicolae
Greșeala pe care o fac mulți, an de an, de Moș Nicolae[Sursa foto: pixabay.com]

Citeste si: La mulţi ani de Sf. Nicolae 2020: Mesaje, felicitări şi urări de Moş Nicolae

Chiar daca Mos Nicolae este mereu grabit sa ajunga la copiii din intreaga lume, acesta isi face timp sa asculte si dorintele fiecarui copil in parte.

Conform traditiilor romanesti, Mos Nicolae apare pe un cal alb, facand astfel trimitere la prima zapada care cade la inceputul iernii, ajuta pe toti cei nevoiasi, orfanii si vaduvele, este stapanul apelor si salveaza corabierii de la inec, protejeaza soldatii pe timp de razboi.

Sfantul Nicolae e sărbătorit, an de an, pe 6 decembrie

Moş Nicolae se apropie! Conform traditiei populare, in noptile sfintite de sarbatori, cand cerurile se deschid si pentru noi, muritorii de rand, se spune ca pret de o secunda Sfantul Nicolae poate fi vazut stand in dreapta Domnului.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Greșeala pe care o fac mulți, an de an, de Moș Nicolae
Greșeala pe care o fac mulți, an de an, de Moș Nicolae[Sursa foto: pixabay.com]

Citeste si: Sfântul Nicolae. Ce să nu faci în această zi de sărbătoare! Aduce ghinion tot anul

In Europa, in preajma secolului al XII-lea, ziua de Sfantul Nicolae a devenit atat ziua darurilor, cat si a activitatilor caritabile.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si