Moșii de Florii 2023. În sâmbăta dinaintea Floriilor, creștin ortodocșii sărbătoresc o zi importantă. Românii prăznuiesc pe data de 8 aprilie 2023, Sâmbăta lui Lazăr. 

Pe data de 8 aprilie 2023, creștinii sărbătoresc Sâmbăta lui Lazăr sau Moșii de Florii.

În această zi, femeile prepară plăcintele lui Lazăr, pe care le dau oamenilor de pomană. De Sâmbăta lui Lazăr, femeile de la sate nu au voie să toarcă, pentru a nu reîntoarce morții pe pământ.

Citește și: Sâmbăta lui Lazăr 2023. Superstiții pentru sărbătoarea Moșilor de Florii

Mai mult de atât, în această zi se practică datina Lăzărelului. Această practică aduce aminte de un zeu străvechi al vegetației, ce murea și renăștea la începutul fiecărei primăveri.

Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta lui Lazăr. Ce nu este bine să faci?

Există mai multe legende despre Lazăr. Se spune că acesta și-a pierdut viața fiindcă a poftit la plăcinte. Mama sa nu a putut să le prepare deoarece torcea. 

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

În Sudul țării se merge cu Vaiul. Acesta este, de fapt, un imn religios. De mult, fetele din Muntenia, împodobite cu salcie cântau din poartă în poartă și primeau ouă.

Există și tradiția Cântecelor de Paști. Creștinii rostesc melodii ce povestesc despre moartea și învierea lui Lazăr, înviere care o anunță pe cea a Mântuitorului Iisus Hristos.

Fetele colindă cu flori pe cap.

Acestea cântă despre moartea și înmormântarea unui băiat pe nume Lazăr. În trecut, o fată Lăzărița se îmbrăca în mireasă. În melodie se vorbește despre Lazăr, care i-a cerut mamei să îi facă azima, iar ea nu a vrut. El a plecat cu oile în pădure, s-a urcat pe o creangă pentru a scutura câteva frunze, dar creanga s-a rupt. Acesta a murit. El a fost găsit de cele trei surori, l-au spălat cu lapte dulce și l-au îngropat.

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Paște în regiunile României. Cum sărbătorim Învierea Domnului

La sate, creștinii practicau și câteva obiceiuri păgâne. În mijlocul nopții, fetele fierbeau apă cu busuioc şi cu fire de la ciucurii unei năframe furate de la înmormântarea unei fete mari.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Moșii de Florii 2023. Ce nu este bine să faci înainte de Duminica Floriilor?

Moșii de Florii 2023. Ce nu este bine să faci înainte de Duminica Floriilor?

[Sursa foto: PixaBay]

De Florii, ele se spălau cu această apă pe cap. Apa o aruncau la un pom fructifer.

Acest lucru le făcea să creadă că vor avea un păr bogat.

În alte regiuni, oamenii nu se spală pe cap în această zi, pentru că altfel vor fi cărunți în cap, la fel ca pomii în floare.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si