Moșii de Florii 2023. În sâmbăta dinaintea Floriilor, creștin ortodocșii sărbătoresc o zi importantă. Românii prăznuiesc pe data de 8 aprilie 2023, Sâmbăta lui Lazăr. 

Pe data de 8 aprilie 2023, creștinii sărbătoresc Sâmbăta lui Lazăr sau Moșii de Florii.

În această zi, femeile prepară plăcintele lui Lazăr, pe care le dau oamenilor de pomană. De Sâmbăta lui Lazăr, femeile de la sate nu au voie să toarcă, pentru a nu reîntoarce morții pe pământ.

Citește și: Sâmbăta lui Lazăr 2023. Superstiții pentru sărbătoarea Moșilor de Florii

Mai mult de atât, în această zi se practică datina Lăzărelului. Această practică aduce aminte de un zeu străvechi al vegetației, ce murea și renăștea la începutul fiecărei primăveri.

Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta lui Lazăr. Ce nu este bine să faci?

Există mai multe legende despre Lazăr. Se spune că acesta și-a pierdut viața fiindcă a poftit la plăcinte. Mama sa nu a putut să le prepare deoarece torcea. 

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Scene greu de privit pentru salvamontiștii care au intervenit în salvarea fetei atacate de urs- wowbiz.ro

În Sudul țării se merge cu Vaiul. Acesta este, de fapt, un imn religios. De mult, fetele din Muntenia, împodobite cu salcie cântau din poartă în poartă și primeau ouă.

Există și tradiția Cântecelor de Paști. Creștinii rostesc melodii ce povestesc despre moartea și învierea lui Lazăr, înviere care o anunță pe cea a Mântuitorului Iisus Hristos.

Fetele colindă cu flori pe cap.

Acestea cântă despre moartea și înmormântarea unui băiat pe nume Lazăr. În trecut, o fată Lăzărița se îmbrăca în mireasă. În melodie se vorbește despre Lazăr, care i-a cerut mamei să îi facă azima, iar ea nu a vrut. El a plecat cu oile în pădure, s-a urcat pe o creangă pentru a scutura câteva frunze, dar creanga s-a rupt. Acesta a murit. El a fost găsit de cele trei surori, l-au spălat cu lapte dulce și l-au îngropat.

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Paște în regiunile României. Cum sărbătorim Învierea Domnului

La sate, creștinii practicau și câteva obiceiuri păgâne. În mijlocul nopții, fetele fierbeau apă cu busuioc şi cu fire de la ciucurii unei năframe furate de la înmormântarea unei fete mari.

Citeste si: Cristina Șișcanu, la cumpărături în Italia! Cât a dat vedeta pe o rochie dintr-un magazin de lux: „A avut reducere de 150 de euro.”- kfetele.ro

Citeste si: Mama lui Daniel Balaciu, gest neașteptat după ce fiul ei și-a primit sentința. Ce vrea să-i facă Danei Roba- radioimpuls.ro

Moșii de Florii 2023. Ce nu este bine să faci înainte de Duminica Floriilor?

Moșii de Florii 2023. Ce nu este bine să faci înainte de Duminica Floriilor?

[Sursa foto: PixaBay]

De Florii, ele se spălau cu această apă pe cap. Apa o aruncau la un pom fructifer. Acest lucru le făcea să creadă că vor avea un păr bogat.

În alte regiuni, oamenii nu se spală pe cap în această zi, pentru că altfel vor fi cărunți în cap, la fel ca pomii în floare.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si