Moșii de iarnă 2020. Sâmbăta morților 2020.  Cine poate da de pomana pentru sufletul celui decedat? Trebuie sa fie o vaduva, o fecioara, o femeie curata? Sa credem vorbele batranesti sau cuvintele preotilor?

De fiecare data, la orice parastas, ba chiar orice eveniment crestin, au existat doua tabere. Cea a oamenilor mai in etate care au experienta de viata si preotii cu invatamintele de rigoare.

Moșii de iarnă 2020. Sâmbăta morților 2020. Nu oricine poate da de pomană

Dupa spusele batranilor, la un parastas, nu oricine poate da de pomana. Trebuie sa imparta colaci, mancare, haine, doar o femeie vaduva, cu experienta. Nicidecum cineva tanar, chiar daca are un decedat in familie.

Moșii de iarnă 2020. Sâmbăta morților 2020. Nici sa nu primesti pomana de la o femeie insarcinata, ca nu este de bine. Dar oare copilul nu este o binecuvanare de la Cel de Sus?

In general sunt multe sfaturi sau invataturi care au ca motivatie sigura si simpla – nu este bine asa.

Moșii de iarnă 2020. Sâmbăta morților 2020. Ce spun preotii

Preotii spun ca de pomana poate da oricine. Fie ea vaduva, femeie gravida, cu copil sau fara, bogata sau saraca, orb, cu handicap sau fara, etc.

Faptul ca dai de pomana este un act de milostenie, un act de binefacere pentru cei din jur.

Omul decedat nu mai mananca, nu mai bea, nu mai chefuieste, nu are nevoie de bani, bijuterii sau alte produse. Omul decedat are nevoie de rugaciune, nimic mai mult din partea celor vii, scrie ortodoxia.me

Citeste si: Rețetă colivă. Cum se face coliva cu nucă

Moșii de iarnă 2020. Sâmbăta morților 2020. In Biblie nu scrie nicaieri ce, cui si cat sa dam de pomana. Avand in vedere costurile ridicate pe care le presupune o inmormantare in ziua de astazi, fiecare crestin da de pomana dupa bugetul pe care si-l permite.

Un gest, cat de mic, facut din suflet, si cu rugaciune, face cat zece mese de pomenire imbelsugate.

Comun tuturor este coliva, despre care se mai spune ca este mancarea mortului. Pe langa aceasta fiecare pune ce mai poate. Merge cu ele la biserica unde le sfinteste preotul.

Mosii de iarna 2020 - Sambata Mortilor
Mosii de iarna 2020 - Sambata Mortilor

Pentru a nu face pacat, indiferent de statutul financiar, crestinul trebuie sa tina cont de perioadele de post. Nu se imparte de dulce in zilele de post.

Moșii de iarnă 2020. Sâmbăta morților 2020. Parastas

Pe 22 februarie 2020, creștinii ortodocși fac mare parastas. Sunt Moșii de iarnă, numiți în popor și „Moșii cei mari” sau „Pomenirea Morților”. Pentru ca pomana să fie primită, este bine să respectăm vechile tradiţii legate de Moșii de iarnă.

Moșii de iarnă 2020. Sâmbăta morților 2020. In fiecare an, in ziua de sambata de dinaintea duminicii Infricosatoarei Judecati (Lasata secului de carne), crestinii ortodocsi din Romania isi pomenesc mortii.

Mosii de iarna sau Sambata mortilor vor fi anul acesta la data de 2 martie 2019.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

In aceasta zi, in Biserica se pomenesc persoanele care nu au avut parte de slujbe randuite la inmormantare. Pentru ca multi crestini au murit pe neasteptate si fara pregatirea sau fara pocainta necesara, Biserica face mijlocire pentru toti acestia, ca sa se bucure de fericirea vesnica.

Mosii de iarna 2020 - Sambata Mortilor
Mosii de iarna 2020 - Sambata Mortilor

Citeste si: Mâncare de post pentru pomană. Ce mâncăruri să faci

Moșii de iarnă 2020. Sâmbăta morților 2020. Traditii si obiceiuri

Se zice ca sufletele mortilor vin in aceata zip e pamant, iar credinciosii dau de pomana mancare gatita pentru ca spiritele sa ii ocoleasca.

Moșii de iarnă 2020. Sâmbăta morților 2020. Sufletele trecute dincolo, vin in Sambata Mortilor sa se hraneasca cu aburii bucatelor pe care credinciosii le pregatesc.

Se aprind lumanari la mormintele rudelor trecute in nefiinta. Se zice ca este bine sa aprinzi cel putin doua, pentru a incalzi sufletele celor decedati.

Nu este bine sa lucrezi in aceasta zi. Traditia spune ca cine nu respecta regula va tremura ca piftia sau va innebuni.

Mosii de iarna 2020 - Sambata Mortilor
Mosii de iarna 2020 - Sambata Mortilor

Citeste si: Calendar ortodox februarie 2020: Cele mai importante sărbători religioase

Moșii de iarnă 2020. Sâmbăta morților 2020. Ce se da de pomana

De Sambata mortilor, obiceiul este sa se dea de pomana sarmale, placinta, vin, colaci, coliva, fructe si lumanari aprinse.

Mosii de iarna se mai numesc si Mosii de piftii sau Sambata piftiilor. In aceasta zi se dau de pomana piftii. Batranii spun ca daca n-ai mancat piftiile in aceasta zi, a doua zi trebuie sa le arunci. Altfel vor veni friguri in timpul verii.

Moșii de iarnă 2020. Sâmbăta morților 2020. Tot pomana se numeste si orice fapta de milostenie facuta pentru pomenirea si folosul mortilor, ca de pilda hainele sau lucrurile care se dau saracilor si care sunt binecuvantate de preot printr-o molitva deosebita.

Praznicul Moşilor de Iarnă cinsteşte memoria rudelor şi prietenilor noştri trecute de ultimul hotar al vieţii pământeşti. Biserica rânduieşte astfel de momente de reculegere, pentru că nu vede în moarte sfârşitul existenţei omului.

Citeste si: ATENȚIE! 2020 este an bisect. De ce nu este bine să te căsătorești în acest an

Cuvântul “moşi” vine de la “strămoşi”, şi se referă la persoanele trecute la cele veşnice. Cu apelativul “moşi” sunt numiţi nu doar morţii, ci şi principalele sărbători ce le sunt consacrate, precum şi pomenile făcute pentru ei.

Moșii de iarnă 2020. Sâmbăta morților 2020. Din zilele de Moşi amintim: “Moşii de primăvară” (de Macinici), “Moşii de vară” (sâmbăta dinaintea Rusaliilor), “Moşii de toamnă” (în prima sâmbătă din luna noiembrie), “Moşii de iarnă” (sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne).

Cinstirea rudelor trecute la viaţa de Dincolo

Pentru praznicul Moşilor de Iarnă se pregătesc toţi creştinii, săraci sau bogaţi, fiecare după posibilităţile sale materiale. În ziua Moşilor de Iarnă, dar şi în toate sâmbetele dedicate pomenirii morţilor până la Sfintele Paşti, creştinii păstrează legătura cu cei dragi, plecaţi la viaţa de Dincolo, prin participarea la slujbele de comemorare, prin rugăciuni, prin milosteniile pe care le fac pentru cei adormiţi din familia lor.

Citeste si: Rugăciune la început de an! Te ajută să-ți meargă bine

Moșii de iarnă 2020. Sâmbăta morților 2020. Cinstirea rudelor răposate se manifestă şi prin îngrijirea permanentă a mormintelor. De la căpătâiul celor adormiţi nu trebuie să lipsească Sfânta Cruce, candela, florile proaspete presărate sau semănate pe mormânt sau în jurul acestuia. Vasele cu tămâie şi lumânările reprezintă, de asemenea, ofrande prin care-i cinstim pe cei plecaţi la viaţa veşnică.

Colivă, prescurea și o sticlă de vin

În tradiţia ortodoxă, în ziua praznicului se aduc la biserică, pentru a fi sfinţite, coliva, prescurea şi o sticlă de vin. De asemenea, se sfinţesc vase cu mâncare şi pachete cu alimente, pe care rudele celor adormiţi le împart după slujba de pomenire, atât săracilor din biserică, cât şi vecinilor, persoanelor sărmane întâlnite la cimitir şi pe stradă, în ziua parastasului.

În Sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne facem pomenirea mortilor, pentru ca în duminica următoare Biserica a rânduit să se facă pomenire de Înfricoşata Judecată şi A doua venire a Domnului la care ne vom înfăţişa toţi. Pentru că mulţi creştini au murit pe neaşteptate şi fără pregătirea sau fără pocăinţa necesară, Biserica face mijlocire pentru toti aceştia, ca să se bucure de fericirea vesnică.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

 

Citeste si: Sfârșitul lumii vine în 2020: Anunțul care a speriat întreaga planetă

Moșii de iarnă 2020. Sâmbăta morților 2020. Sâmbăta, zi de pomenire a celor adormiţi

Sfintii Parinti au randuit ca sambata să se facă pomenirea celor adormiţi, pentru că este ziua în care Hristos a stat cu trupul în mormânt şi cu sufletul în iad, ca să-i elibereze pe drepţii adormiţi. Pe de altă parte sâmbăta e deschisă spre duminică, ziua învierii cu trupul. Duminica este numită şi ziua a opta, pentru că este ziua începutului fără de sfârşit, ea nu va mai fi urmată de alte zile, va fi eternă.

In popor exista credinta ca, in aceasta zi, sufletele mortilor coboara pe pamant, de aceea se da de pomana mancare gatita, din care se cere ca macar un singur fel sa fie fierbinte, deoarece se crede ca cei decedati se hranesc din aburii fierturilor, in asa fel incat sa le ajunga pentru un intreg an.

Moșii de iarnă 2020. Sâmbăta morților 2020. Pentru aceasta zi, dupa obiceiurile zonei in care traiesc, gospodinele pregatesc coliva si colaci, piftie, sarmale, ciorba, placinte, fructe si vin, nu sucuri sau bere, si desigur lumanari aprinse. Anul acesta, pe langa bucatele traditionale, crestinii vor imparti, de pomana, si sfintisori sau mucenici, unsi din belsug cu miere de albine si tavaliti prin nuca pisata.

Unii credinciosi nu respecta traditia intocmai si dau de pomana ceea ce i-a placut decedatului mai mult sa manance si sa bea, pe cand vietuia pe pamant, crezand ca in felul acesta sa va bucura mai mult de pomana.

Citeste si: O adevărată minune a avut loc pe Valea Bistriței: "O fată a înviat la propria înmormântare pentru a-și mărturisi păcatele"

Moșii de iarnă 2020. Sâmbăta morților 2020. Pomenirea morților

Biserica Ortodoxă a consacrat pentru pomenirea generală a morţilor o zi liturgică pe săptămână, şi anume sâmbăta. În această zi, la unele slujbe (cum este miezonoptica), dar și în unele cărți de cult există cântări și rugăciuni special alcătuite și rânduite pentru pomenirea morților.

 

Citeste si: Rugăciune către Maica Domnului care desface necazurile din viața ta

Moșii de iarnă 2020. Sâmbăta morților 2020. S-a ales această zi deoarece fiecare sâmbătă este, de fapt, o imitare a Sâmbetei Mari, a şederii lui Hristos în mormânt și că, din punct de vedere teologic, aceasta este ziua în care Mântuitorul a coborât cu sufletul la iad pentru a-i înălța pe cei adormiți. Dar, în mod deosebit, două dintre aceste zile de sâmbătă din anul bisericesc sunt dedicate, în toate Bisericile Ortodoxe, pomenirii generale a morţilor, prin rugăciunile și cântările înscrise în cărțile de rânduială respective (Triod și Penticostar):

a) sâmbăta dinaintea Duminicii Lăsatului sec de carne (a înfricoşătoarei Judecăţi) 

b) sâmbăta dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt (sâmbăţa Rusaliilor).

Citeste si: Rugăciunea de seară. Se rostește înainte de culcare

Aceste două sâmbete poartă denumirea generică de „moși” (prima – Moşii de iarnă, iar cea de-a doua – Moşii de vară), deoarece în aceste zile îi pomenim pe părinţii, moşii şi strămoşii noştri adormiți întru Domnul. În limba greacă, aceste zile se numesc ψυχοσάββατον (Sâmbăta sufletelor), iar în slavonă, Subbota roditelskaia.

Sâmbata de dinaintea lăsatului sec de carne

Conform istoricului bisericesc Nichifor Calist şi a imnografilor Triodului, ne aducem aminte și îi pomenim pe (stră)moșii noștri în sâmbăta dinaintea lăsatului sec de carne, deoarece ziua imediat următoare este Duminica Înfricoșătoarei Judecăți. Pomenirea adormiților în rugăciunile noastre devine, în acest fel, un tablou al adunării tuturor oamenilor, morţi şi vii, la Judecata de Apoi. În acest sens, părintele Ene Braniște consemnează că stabilirea acestei zile a fost posterioară secolului al VI-lea, când s-a făcut fixarea definitivă a pericopelor biblice citite în duminicile din cursul anului bisericesc.

Citeste si: Rugăciune copil bolnav- Este grabnic ajutătoare

Moșii de iarnă 2020. Sâmbăta morților 2020. În ceea ce privește pomenirea morților în Postului Mare – și pentru că am amintit de Triod –, potrivit rânduielilor tipiconale consemnate aici, doar în sâmbetele a doua, a treia și a patra se va săvârși pomenirea morților, celelalte sâmbete din Post (prima, a cincea, a șasea și a șaptea) fiind dedicate altor evenimente sau persoane sfinte din viața Bisericii.

 

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si