Moșii de iarnă. În această zi creștinii ortodocși își pomenesc morții. Anul acesta moșii de iarnă vor fi pe data de 22 februarie și se vor încheia cu Sâmbăta lui Lazăr, înainte de Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor. De la căpătâiul celor adormiţi nu trebuie să lipsească Sfânta Cruce, candela, florile proaspete. Vasele cu tămâie şi lumânările reprezintă, la rândul lor, ofrande prin care sunt cinstiți cei plecaţi la viaţa veşnică.

Moșii de iarnă. Tradiții și superstiții pentru anul 2020
Moșii de iarnă. Tradiții și superstiții pentru anul 2020

Citeste si: Calendar ortodox februarie 2020: Pe ce dată este Întâmpinarea Domnului?

Moșii de iarnă. O zi cu semnificație aparte în care tradiția din popor spune că sufletele morţilor coboară pe pământ, de aceea se dă de pomană mâncare gătită. Se spune că cei decedaţi se hrănesc din aburii fierturilor, de aceea este obligatoriu ca măcar un singur fel de mâncare să fie fierbinte. În această zi de pe mesele creștinilor nu vor lipsi sarmalele, plăcinta cu brânză dulce, vinul, coliva, colacii sau fructele.

Moșii de iarnă. Ce se dă de pomană la biserică

Moșii de iarnă. În anumite zone ale țării se fac pachete cu mâncare și se duc la biserică. Pe langă toate buatele menționate, tradiția spune să se gătescă și mânărurile preferate de cel pentru care se face pomana și o prăjitură cu specific local.

De exemplu în Transilvania se face chec cu mere.

Citeste si: Și vineri e SĂRBĂTOARE! Ce sfinți sunt pomeniți în această zi?

Moșii de iarnă. Ce e bine să nu faci în această zi

Moșii de iarnă. În anumite zone se dă de pomană și pifite, de aceea această zi mai este numită și "Moșii de piftii".

În acestă zi se obișnuiește să nu se facă treburi casnice. Se spune că îmn cazul în care acest lucru nu va fi respectat, natura se va răzbuna și va aduce valuri de frig în mijlocul verii. Un alt lucru de care trebuie să țienți cont este să nu-i pomeniți pe cei dragi decedați de mai puțin de un an alături de ceilalți.

Moșii de iarnă. Tradiții și superstiții pentru anul 2020
Moșii de iarnă. Tradiții și superstiții pentru anul 2020

Citeste si: Întâmpinarea Domnului 2020. Sărbătoare MARE duminică! Ce nu ai voie să faci pe 2 februarie

Moșii de iarnă. Alte tradiții

Moșii de iarnă. Tradiții și superstiții pentru anul 2020
Moșii de iarnă. Tradiții și superstiții pentru anul 2020

La mormintele celor dragi se aprind cel puţin două lumânări. Credincioşii care fac pomeniri de Moșii de iarnă trebuie să meargă la biserică de dimineaţă, ca să participe la Sfânta liturghie. Abia după această slujbă mare se oficiază şi parastasul. Apoi, familia merge la cimitir, unde trebuie să aprindă cel puţin două lumânări – numărul minim necesar, potrivit tradiției moșii de iarnă.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Moșii de iarnă 2020. Când sunt Moșii de iarnă 2020? Sâmbăta morților 2020. Ce se împarte de Moșii de Iarnă? Pentru aceasta zi, dupa obiceiurile zonei in care traiesc, gospodinele pregatesc coliva si colaci, piftie, sarmale, ciorba, placinte, fructe si vin, nu sucuri sau bere, si desigur lumanari aprinse. Anul acesta, pe langa bucatele traditionale, crestinii vor imparti, de pomana, si sfintisori sau mucenici, unsi din belsug cu miere de albine si tavaliti prin nuca pisata.

Unii credinciosi nu respecta traditia intocmai si dau de pomana ceea ce i-a placut decedatului mai mult sa manance si sa bea, pe cand vietuia pe pamant, crezand ca in felul acesta sa va bucura mai mult de pomana.

Citeste si: O adevărată minune a avut loc pe Valea Bistriței: "O fată a înviat la propria înmormântare pentru a-și mărturisi păcatele"

Moșii de iarnă 2020. Când sunt Moșii de iarnă 2020? Sâmbăta morților 2020. Ce se împarte de Moșii de Iarnă? Pomenirea morților

Biserica Ortodoxă a consacrat pentru pomenirea generală a morţilor o zi liturgică pe săptămână, şi anume sâmbăta. În această zi, la unele slujbe (cum este miezonoptica), dar și în unele cărți de cult există cântări și rugăciuni special alcătuite și rânduite pentru pomenirea morților.

Moșii de iarnă 2020. Când sunt Moșii de iarnă 2020? Sâmbăta morților 2020. Ce se împarte de Moșii de Iarnă? S-a ales această zi deoarece fiecare sâmbătă este, de fapt, o imitare a Sâmbetei Mari, a şederii lui Hristos în mormânt și că, din punct de vedere teologic, aceasta este ziua în care Mântuitorul a coborât cu sufletul la iad pentru a-i înălța pe cei adormiți. Dar, în mod deosebit, două dintre aceste zile de sâmbătă din anul bisericesc sunt dedicate, în toate Bisericile Ortodoxe, pomenirii generale a morţilor, prin rugăciunile și cântările înscrise în cărțile de rânduială respective (Triod și Penticostar):

a) sâmbăta dinaintea Duminicii Lăsatului sec de carne (a înfricoşătoarei Judecăţi) 

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

b) sâmbăta dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt (sâmbăţa Rusaliilor).

Citeste si: Rugăciunea de seară. Se rostește înainte de culcare

Aceste două sâmbete poartă denumirea generică de „moși” (prima – Moşii de iarnă, iar cea de-a doua – Moşii de vară), deoarece în aceste zile îi pomenim pe părinţii, moşii şi strămoşii noştri adormiți întru Domnul. În limba greacă, aceste zile se numesc ψυχοσάββατον (Sâmbăta sufletelor), iar în slavonă, Subbota roditelskaia.

Sâmbata de dinaintea lăsatului sec de carne

Conform istoricului bisericesc Nichifor Calist şi a imnografilor Triodului, ne aducem aminte și îi pomenim pe (stră)moșii noștri în sâmbăta dinaintea lăsatului sec de carne, deoarece ziua imediat următoare este Duminica Înfricoșătoarei Judecăți. Pomenirea adormiților în rugăciunile noastre devine, în acest fel, un tablou al adunării tuturor oamenilor, morţi şi vii, la Judecata de Apoi. În acest sens, părintele Ene Braniște consemnează că stabilirea acestei zile a fost posterioară secolului al VI-lea, când s-a făcut fixarea definitivă a pericopelor biblice citite în duminicile din cursul anului bisericesc.

Citeste si: Rugăciune copil bolnav- Este grabnic ajutătoare

Moșii de iarnă 2020. Când sunt Moșii de iarnă 2020? Sâmbăta morților 2020. Ce se împarte de Moșii de Iarnă? În ceea ce privește pomenirea morților în Postului Mare – și pentru că am amintit de Triod –, potrivit rânduielilor tipiconale consemnate aici, doar în sâmbetele a doua, a treia și a patra se va săvârși pomenirea morților, celelalte sâmbete din Post (prima, a cincea, a șasea și a șaptea) fiind dedicate altor evenimente sau persoane sfinte din viața Bisericii.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si