Moșii de Rusalii 2023. Potrivit calendarului creștin-ortodox și a tradițiilor bisericești, de sărbătoarea Moșilor de vară sunt pomeniți cei trecuți în neființă.

Pomenirea morților are loc înainte de sărbătoarea Rusaliilor. Sărbătoarea mai este cunoscută în popor și sub numele de  Sâmbăta Morților  iar cei dragi care s-au stins din viață sunt pomeniți în această zi de mare sărbătoare. 

Moșii de Rusalii 2023.

Moșii de Rusalii 2023. Greșeala pe care credincioșii o fac în fiecare an!

Moșii de Rusalii 2023. Pe ce dată pică?

Moșii de Vară sunt prăznuiți anul acesta, sâmbătă, pe 3 iunie.  Moșii de vară 2023  sunt cinstiți cu o zi înainte de Sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh, cunoscută în popor drept Sărbătoarea Rusaliilor.

Pe 4 și 5 iunie este celebrată sărbătoarea de Rusalii sau Cincizecimea. Numele de Cincizecime vine de la faptul că, în fiecare an, Rusaliile sunt sărbătorite exact la 50 de zile de la Învierea Domnului.

În trecut, se spunea că sufletele morților, după ce au părăsit mormintele în Joia Mare și au călătorit în lumea celor vii timp de 50 de zile și se întorc în lumea celor adormiți în sâmbăta Rusaliilor.

Citește și: Se spală de Moșii de vară 2023? Ce se face și ce nu se face în această zi de mare sărbătoare?

Moșii de Rusalii 2023.

Moșii de Rusalii 2023. Greșeala pe care credincioșii o fac în fiecare an!

Moșii de Rusalii 2023.

Moșii de Rusalii 2023. Greșeala pe care credincioșii o fac în fiecare an!

Moșii de Rusalii 2023. Greșeala pe care credincioșii o fac în fiecare an! 

Potrivit tradiției, în ziua Moșilor de vară femeile trebuie să respecte obiceiul și să nu facă treburi casnice. Se spune că femeile care vor face treburi casnice în Sâmbăta Rusaliilor vor rămâne cu mâinile amorțite și nu vor mai putea să lucreze. 

Totodată, pentru a ține deoparte necazurile cauzate de ploi și furtuni credincioșii pot arunca în curte, din pragul casei, o crenguță cu flori de tei care a fost sfințită la biserică în ziua

Moșilor de vară.

Se spune că înainte de Moșii de vară, morții merg la Valea cu dor, acolo unde găsesc toate pomenile pe care cei dragi le-au făcut pentru ei. Celor cărora nu li s-a oferit nimic de pomană strâng pământ în poală și se întorc triști în mormânt. Se spune că nepomenirea celor dragi este o greșeală pe care mulți credincioși o fac în această zi importantă. Cei care nu dau nimic de pomană în această zi vor avea parte de ghinion și necazuri  pe tot parcursul anului.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Misterioasele domuri Bungle Bungles: aici au fost descoperite cele mai vechi forme de viață de pe Pământ- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Citește și: VIDEO- Minivacanța de Rusalii se apropie. Peste 70.000 de turiști sunt așteptați pe litoral în zilele următoare

De Moșii de vară, persoanele care scot apă din fântână lasă un bănuț pentru sufletele celor care au murit, spunându-se că astfel, vor avea parte și ei de apă pe lumea cealaltă.

Citește și: Sâmbăta Morților 2023. Ce se împarte de Moșii de vară? Ce se face și ce nu se face în această zi de mare sărbătoare?

Moșii de vară 2023. Tradiții și obiceiuri

Unul dintre cele mai importante obiceiuri ale acestei zile este datul de pomană. Astfel, credincioșii merg la slujbă pentru a asculta Sfânta Liturghie și pentru a participa la parastasul pentru pomenirea celor adormiți. 

În Sâmbătă Morților, nu este bine să mergi seara la fântână sau să treci printr-o răscruce de drumuri, într-o zonă singuratică, pentru că pe acolo trec duhurile rele. Mai mult, pentru a nu avea nici un fel de probleme este bine să dormi în propria locuinţă.

Tot în această zi, femeile nu au voie să tricoteze sau să toarcă, pentru că toţi colacii daţi de pomană nu vor ajunge la cei pomeniţi, spune tradiţia.

Citește și: Moșii de vară 2023. Ce nu este bine să facă credincioșii cu o zi înainte de Rusalii? Este mare păcat!

Tradiția cea mai cunoscută de Moșii de vară sau Sâmbăta Morților este aceea de a da de pomană  persoanelor nevoiașe, pentru cei care au trecut în neființă. Această tradiție este una foarte veche și este respectată peste tot în România.

De Moșii de vară se împarte mâncare în vase de lut sau de porţelan, căni, străchini şi vase de lemn, împodobite cu flori şi umplute cu lapte, vin sau apă.

Citeste si: Veste bună pentru pensionare! Recalcularea pensiilor din 2025 aduce venituri în luna martie. Cine sunt norocoșii?- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Robi, dezvăluiri surprinzătoare despre doi concurenții din Casa Iubirii, sezonul 4. Ce a spus Moldo despre Iasmina: "Îl cred și o să spun și de ce"- radioimpuls.ro

Citeste si: Mircea Badea ironizează prezența lui Ponta la învestirea din SUA: Deci acum e trump-ist, când a pierdut Trump era biden-ist- antena3.ro

Pomana este oferită celor nevoiași. De exemplu, la sate, dar şi la oraşe, ofrandele se împart mai alescelor nevoiași şi străinilor. Se spune că nu e bine să dai pomeni rudelor.

Citește și: Sâmbăta Morților 2023. Ce se împarte de Moșii de vară? Ce se face și ce nu se face în această zi de mare sărbătoare?

Citește și: Sâmbăta Morților 2023. Ce se împarte de Moșii de vară? Ce se face și ce nu se face în această zi de mare sărbătoare?

Mai mult, este bine ca mâncarea dată de pomană să fie caldă, sau măcar un fel, deoarece mirosul bucatelor calde îi satură pe cei de dincolo.

În multe localităţi din Muntenia, pomana care se dă pentru sufletele rudelor adormite este pusă îndeosebi în vase de lut noi.

Aceste vase trebuie umplute cu mâncarea şi băutura preferată de răposaţi. Se dau de pomană căni, iar toarta acestora se împodobeşte cu flori şi cireşe. De asemenea, cănile dăruite de pomană trebuie umplute cu vin, cu suc sau cu apă îndulcită cu miere.

Citește și:  Sărbătoare 17 aprilie 2023: Calendar ortodox


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si