In articol:
Multă lume se întreabă când sunt Moşii de toamnă 2020 şi ce este bine să dai de pomană în Sâmbăta Morţilor. Vă oferim răspunsul la aceste două întrebări.
Moşii de toamnă 2020 sau Sâmbăta Morţilor: In acest an, in Biserica Ortodoxa, pomenirea tuturor celor trecuti la cele vesnice, slujba cunoscuta in popor sub denumirea de Mosii de toamna are loc pe 31 octombrie
De obicei, Moşii de toamnă pică în prima sâmbătă a lunii noiembrie, adică pe data de 7, însă în 2020 se fac pomeniri de Sâmbăta Morţilor pe 31 octombrie 2020, potrivit calendarului ortodox.
Pe această dată românii fac pomenirea morţilor cunoscută și sub denumirea de Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morţilor.
Tradiţii şi obiceiuri pentru Moşii de Iarnă 2020
Astfel, în această sâmbătă gospodinele merg la biserică cu colaci, colivă și cu lumânări și tămâie la Sfânta Liturghie.
Pregătirile pentru Moșii de Toamnă se fac încă din Ajun, de vineri. Este mare păcat să nu ai toate lucrurile gata pentru a fi duse la biserică.
Citeste si: Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari- kanald.ro
Citeste si: Daciana Sârbu, prima reacție după ce s-a aflat că a divorțat de Victor Ponta: „Mintea mea e...”- wowbiz.ro
Tradiţia populară mai spune că în această zi nu este bine să mergi la fântână şi nici să treci printr-o răscruce de drumuri izolată, întrucât pe acolo trec duhuri necurate și trebuie să te ferești de ele. Cine nu ţine cont de acest lucru va avea ghinion până la sfârşitul anului.
În plus, de Sâmbăta Morţilor nu este bine să faci vizite, decât dacă duci de pomană.
În tradiţia românească există patru sărbători de Moşi, în care se fac parastase:
- Moşii de primăvară (de Măcinici)
- Moşii de vară (sâmbăta dinaintea Rusaliilor)
- Moşii de toamnă (în prima sâmbătă din noiembrie)
- Mosii de iarna (sâmbata dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne pentru Postul Paştelui)
Ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor
În tradiția ortodoxă, în ziua praznicului se aduc la biserică, pentru a fi sfințite, colivă, prescură și o sticlă de vin. De asemenea, se sfințesc pachete cu alimente pe care rudele celor adormiți le împart după slujba de pomenire.
Pentru că este o pomenire a celor adormiți, în Sâmbătă Morților sau de Moşii de toamnă, se prepară în primul rând colivă. Pe colivă se așează Sfânta Cruce. Aceasta se ornează cu bombonele colorate. Pe lângă coliva mare, la biserică este foarte practic să aducem și mici cantități de colivă, în paharele din plastic, pe care le vom împărți, la sfârșitul slujbei, împreună cu câte o lumânar. În coșul cu care se merge la biserică, se adaugă lângă colivă o sticlă de vin pentru a fi sfințită.
Nu trebuie uitat nici colacul împletit care se așează și el pe masă pentru sfințire, iar mai apoi se da de pomană.
Citeste si: Unde și când va fi înmormântat Teoharie Coca-Cosma? Jurnalistul a trecut în neființă- radioimpuls.ro
Pe lângă acestea trebuie să mai avem tamaie, cărbuni și un prosop. Acestea se înmânează preotului la Sfânta Liturgie din Sâmbătă Morților.
Cei care doresc pot adăuga dulciuri, fructe, legume, prăjituri și alte alimente.
De asemenea, în această zi se împarte mâncare pentru sufletul celor adormiți: pilaf, carne, pâine, peşte, sarmale sau orice altfel de mâncare gătită.