Moșii de toamnă 2023. Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților se sărbătorește în fiecare an în prima sâmbătă din luna noiembrie. Anul acesta, sărbătoarea Moșilor de toamnă are loc pe data de 4 noiembrie.

Potrivit scrierilor bisericești, Iisus a stat în mormânt cu trupul, iar cu sufletul s-a pogorât la iad pentru a-i elibera din el pe toți cei drepți adormiți. Sărbătoarea Moșilor de toamnă reprezintă una dintre cele mai importante zile din calendarul ortodox.

Cu ocazia acestei zile sfinte sunt amintiți cei care au trecut în viața de apoi.

De Moșii de toamnă, creștinii ortodocși merg la biserică pentru a participa la Sfânta Liturghie. De asemenea, ei pregătesc alimente și lucruri pe care le dau de pomană.

Citește și: Moșii de toamnă 2023: Pe ce dată pică Sâmbăta Morților?

De Moșii de toamnă nu trebuie să dai de pomană țigări și alcool!

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Moșii de toamnă 2023: Ce nu este bine să dai de pomană în această zi?

Moșii de toamnă 2023: Ce nu este bine să dai de pomană în această zi?

Ce se dă de pomană de Moșii de toamnă 2023?

Pe data de 4 noiembrie 2023, creștinii pot da de pomană o varietate de alimente, deoarece încă se poate mânca carne, până la Postul Crăciunului.

Totuși, este important ca pachetul cu pomană să conțină colivă, acesta fiind alimentul care se împarte pentru a cinsti sufletul celor care au plecat dintre noi.

În dimineața Sâmbetei Morților, creștinii merg la biserică cu colivă, prescură, vin și pachete cu bucate pentru ca preotul să le binecuvânteze. Apoi, credincioșii împart pachetele celor sărmani.

De Moșii de toamnă, multe gospodine aleg să împartă vase cu orez și pulpă de pui, sarmale, piure cu carne sau o mâncare preferată de cel care nu mai este pe această lume.

În această zi credincioșii pot împărți pilaf, carne, pâine, pește, sarmale sau alte feluri de mâncare gătită.

Creștinii pot face și pachețele cu produse semipreparate, icre, brânză topită, pate de ficat, fructe, legume, eugenii sau napolitane, o sticlă de suc sau ceva similar.

Citește și: Sâmbăta Morților 2023. Pe ce dată pică?

Citeste si: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”- kfetele.ro

Citeste si: Justin Baldoni îi dă în judecată pe Blake Lively și Ryan Reynolds. Despăgubiri uriașe pe care regizorul le cere de la cei doi soți- radioimpuls.ro

Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro

Moșii de toamnă 2023: Ce nu este bine să dai de pomană în această zi?

Moșii de toamnă 2023: Ce nu este bine să dai de pomană în această zi?

Ce alimente sunt importante atunci când dai de pomană de Moșii de toamnă 2023?

Cu ocazia Moșilor de toamnă sau a Sâmbetei Morților, preparatul-vedetă este coliva din grâu. Boabele de grâu au o semnificație aparte, mai exact, reprezintă învierea trupurilor celor care au plecat dintre noi. Coliva poate fi servită pe o farfurie sau în pahare. Varianta din urmă este ideală mai ales pentru deplasările cu pomana la biserică și este o alegere practică, mai ales că la finalul slujbei păhărelele pot fi împărțite alături de o lumânare.

Tot mai multe gospodine apelează la această variantă!

Pe colivă trebuie așezată Sfânta Cruce, iar mai apoi preparatul se ornează cu bomboane colorate. Ele amintesc de frumusețea faptelor nobile pe care cel adormit le-a făcut în timpul vieții sale.

Vinul este un alt element important în coșul cu bunătăți pregătit de gospodine pentru a merge la biserică de Sâmbăta Morților.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si