Moșii de toamnă, cunoscuți și ca Sâmbăta Morților, reprezintă o zi importantă de comemorare a celor adormiți, respectată cu sfințenie de creștinii ortodocși. Această zi de pomenire a morților cade în 2024 pe data de 2 noiembrie, aducând credincioșii la biserici și cimitire pentru a cinsti sufletele celor trecuți dincolo.

Moșii de toamnă 2024 sau Sâmbăta Morților, pe 2 noiembrie

Sărbătoarea Moșilor de toamnă este un moment de pomenire și rugăciune, dar și o ocazie pentru împărtășirea unor obiceiuri și tradiții care datează de sute de ani.

În Biserica Ortodoxă, Moșii de toamnă sunt dedicați pomenirii celor adormiți, fiind marcată de slujbe speciale de pomenire, de parastasuri și rugăciuni colective pentru iertarea păcatelor celor răposați.

În această zi, credincioșii pregătesc pachete cu mâncare, pe care le duc la biserică pentru a fi sfințite, oferindu-le apoi celor mai puțin norocoși. Pomenirea sufletelor celor trecuți în neființă este un act de milostenie, care aduce liniște și împăcare sufletelor celor plecați și, totodată, un mod de a menține legătura spirituală cu cei dragi.

Citește și: Ziua Morților și Sărbătoarea Tuturor Sfinților: Pe ce dată pică în 2024 cele două sărbători?

Ce obiceiuri au credincioșii de Sâmbăta Morților

De Moșii de toamnă, credincioșii urmează o serie de obiceiuri, fiecare având semnificații profunde.

Credincioșii merg la biserică, unde preoții oficiază slujbe de pomenire pentru cei adormiți. În cadrul slujbei, numele celor plecați din lumea celor vii sunt rostite de preoți, iar cei prezenți se roagă pentru iertarea sufletelor celor decedați.

În această zi, oamenii împart alimente în memoria celor decedați. Se obișnuiește să se ofere pachete ce includ colivă, colaci, sarmale, pilaf, vin și lumânări.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei sale a făcut o descoperire șocantă despre bunica ei- antena3.ro

Citeste si: LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024| A doua zi de alegeri în diaspora. 40.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 3:00- wowbiz.ro

După slujba de la biserică, familiile merg la cimitir pentru a aprinde lumânări la mormintele celor dragi, simbolizând lumina credinței și comuniunea cu sufletele celor plecați.

Moșii de toamnă 2024

Moșii de toamnă 2024

[Sursa foto: Shutterstock]

Citește și: Sfinții Mihail și Gavril 2024: Pe ce dată se sărbătorește și ce este bine să faci în această zi?

Alte tradiții și obiceiuri de Moșii de toamnă

Moșii de toamnă este o sărbătoare asocială cu diverse obiceiuri populare, care variază în funcție de zonă.

În unele zone, se obișnuiește să se dea de pomană alimente specifice toamnei, cum ar fi mere, nuci și struguri, în special familiilor nevoiașe.

AÎn tradiția populară, în anumite regiuni se obișnuiește aprinderea focurilor în curțile caselor, pentru a le încălzi sufletele celor trecuți. De asemenea, focul are și rolul de a alunga spiritele rele, păstrând astfel un spațiu sacru în această zi de reculegere.

Moșii de toamnă reprezintă un moment propice pentru ca întreaga familie să se reunească în rugăciune. Acest lucru le amintește membrilor familiei de valorile creștine și întărește sentimentul de unitate spirituală.

Citeste si: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Soția lui Gabriel Cotabiță, adevărul despre starea de sănătate a artistului: "Era riscant"- radioimpuls.ro

Citeste si: Un bărbat a îngropat 5 cufere cu comori de peste 2 milioane de dolari și a strecurat indicii într-o carte. Cine le găsește le păstrează- antena3.ro

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si