Moșii de vară 2021. Ce tradiții și obiceiuri sunt în Sâmbăta Morților
Mâine, 19 iunie 2021, este sărbătoare mare în România. Moșii de vară este sărbătoarea de dinaintea Rusaliilor. În această sâmbătă se pomenesc morții. Află ce este bine să faci când este Moșii de vară.
Moșii de vară 2021 îi aduce pe români la Slujba Sfintei Liturgii în Bisericile Ortodoxe din țară. Enoriașii împart de pomană în amintirea oamenilor care au decedat.
Pomana care se oferă mâine constă în vase de lut speciale. Ele se oferă în Sâmbăta Morților și sunt numite și moșoaice. Produsele care se pun în vase trebuie să conțină mâncărurile preferate ale celor decedați, dar și alimente.
Care este semnificația acestei sărbători
Moșii de vară au loc sâmbătă- 19 iunie 2021. Sărbătoarea mai este numită și Sâmbăta Morților. Este una dintre cele mai importante sărbători creștine din vară. În popor se mai numește și „Moșii cireșelor”.
Moșii de vară au loc la 49 de zile după Învierea lui Iisus Hristos. Este o sărbătoare creștină foarte veche cu rădăcini precreștine. Moșii de vară sunt pomeniți anual cu o zi înainte de Rusalii. Moșii de iarnă au loc de Lăsata Secului, la sfârșitul iernii.
În calendarul ortodox, această sărbătoare este urmată de Pogorârea Duhului Sfânt, care are loc la 50 de zile după Paște.
Mâine este momentul care încheie șirul de sărbători pascale și are o însemnătate aparte pentru creștini.
Semnificația acestei sărbători este dată de Coborârea Sfântului Duh asupra apostolilor. Acest lucru reprezintă începutul bisericii creștine. Ziua de 19 iunie 2021 este privită drept clipa împlinirii misiunii de propovăduire a Mântuitorului şi începutul Împărăţiei lui Dumnezeu, al Bisericii Sfinte, Sobornicească şi Apostolească.
Sâmbăta Morților este marea sărbătoare prin care se încheie legământul făcut de Dumnezeu pentru poporul său, căruia i l-a trimis pe Iisus și i-a dăruit credința cea dreaptă.
Conform tradiției, din Joia Mare din Săptămâna Patimilor şi până la Rusalii, cerul, raiul şi iadul sunt deschise.
În aceste 50 de zile, sufletele celor decedați călătoresc prin locurile unde au trăit, iar de Rusalii ele trebuie să se întoarcă în lumea de dincolo, părăsindu-i pe cei dragi.
Tradiții de Sâmbăta Morților
În afară de faptul că oamenii dau de pomană în Sâmbăta Morților și că participă la Sfânta Liturghie, există o serie de obiceiuri și tradiții care se păstrează anual.
Mâine, mormintele celor trecuți la cele veșnice trebuiesc curățate și împodobite cu flori de tei și frunze de nuc. La morminte se aprind și lumânări, iar în unele zone din România se întind și mese la intrarea în cimitir, dacă vremea le va permite.
Rudele pun flori, colivă, colaci, vin și alte bucate în amintirea celor care au murit. Cei care respectă tradițiile Moșilor de vară vor fi feriți de boli tot anul.
Ca să fie feriți de rele, oamenii dau de pomană mâncare proaspătă, dar și ceapă verde și usturoi, asta ca în grădina lor să rodească tot ce au semănat.
Se zice că nu ai voie ca să treci înaintea unei fântâni sau printr-o răscruce de drumuri cu o seară înainte de Sâmbăta Morților. Pe acolo trec duhuri rele.
Dacă scoți apă din fântână în data de 19 iunie 2021 trebuie să lași un ban lângă pentru sufletele celor adormiți.
De asemenea, se zice că în această perioadă este bine să dormiți doar acasă, nu și la altcineva. Persoanele de sex feminin nu au voie să tricoteze sau să toarcă pentru că în felul aceasta colacii nu vor ajunge la cei pomeniți.
O altă superstiție este legată de vremea din ziua Moșilor de vară. Dacă sunt anunțate averse, atunci recolta anului este una foarte bogată. Se zice și că teiul sfințit de Moșii de vară poate vindeca problemele de auz.
Mâine nu se face curat, nu se mătură, nu se aruncă gunoiul, pentru că sufletele celor morți se așteaptă numai la lucruri bune și dulci, nu la resturile de la masa ta.
Ce nu ai voie să faci în sărbătoarea moșilor de vară
O serie de obiceiuri din rutina zilnică sunt interzie mâine, 19 iunie 2021. Mâine nu ai voie să faci curat în casă, să mături, să speli sau să arunci gunoiul. Aceste lucruri le poți face cu o zi înainte. Cei adormiți au nevoie de lucruri proaspete și bune, nu de resturi aruncate.
În ziua Moșilor de vară, gospodinele nu au voie să muncească pentru că le vor amorți mâinile și vor avea dureri mari. În schimb, pot să culeagă flori și cireșe. Apoi, le pot pune la pomană li astfel sufletele lor rămân tinere și generoase toata viața.
În această seară nu este bine să treci pe la o fântână sau la o răscruce de drumuri. Acolo stau duhurile rele. De asemenea, nu este bine să dormi în casa altcuiva în Sâmbăta Morților.