Moșii de vară 2022. Cum trebuie să arate ceea ce împărțiți pentru sufletele celor morți
Ce semnificaţie are Sâmbăta Morţilor şi cât de importantă este pomenirea celor adormiţi.
Ce semnificaţie are Sâmbăta Morţilor şi cât de importantă este pomenirea celor dragi, care au plecat dintre noi.
În Sâmbăta dinaintea Duminicii Rusaliilor se face pomenirea morţilor.
Moşii de vară este o sărbătoare dedicată morţilor. Îi putem ajuta pe cei plecaţi dintre noi rugându-ne pentru sufletele lor, mergând la biserică şi făcându-le parastase.
Citeste si: Moşii de vară 2022: Pe ce dată pică Sâmbăta Morţilor si ce este bine să dai de pomană? Reţetă de colivă
Pomenirea morţilor se face în biserica ortodoxă pentru că în creştinism, moartea nu reprezintă sfârșitul existenței omului. Biserica îi numește pe cei care au murit, "adormiți", termen care are înțelesul de stare din care te poți trezi. Ea nu vorbește de trecere într-o stare de neființă, ci de trecere dintr-un mod de existența în alt mod de existență.
Pentru că nu știm dacă cei morți se află în Rai sau în Iad, ne rugăm pentru toți în aceeași măsură. Moșii de vară sunt un prilej pentru pomenirea celor adormiți
În Sâmbăta Morţilor nu se mătură pentru că se spune că gunoiul “ajunge în gura morților”.
De Sâmbata Morților nu se lucrează, nu se face treabă, ca la oricare altă zi de sărbătoare.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Zile libere de Rusalii 2022: Calendarul exact care ne arată cât vom sta acasă. Bucurie mare!
Această zi mai trebuie respectată și pentru a te feri de nebunie și ca să îmbătrânești mai încet.
Nu se spală şi nu se calcă în ziua Moşilor de vară.
Se obişnuieşte ca în ziua "moşilor" să se împartă şi vase în care gospodinele pun orez cu lapte, cireşe, colivă, colaci şi linguri de lemn.
În Muntenia, împreună cu vasele de lut umplute cu cireșe, se dau de pomană și covrigi sau colarezi.
În zona Transilvaniei se împart pachete cu dulciuri pregătite în casă cum ar fi colaci, biscuiți sau turtă dulce, iar în partea Moldovei, pe lângă vestiții cozonaci, se duc la biserică fructe și colaci unși cu miere, nucă măcinată și scorțișoară.
Citeste si: Mesaje de Rusalii 2022: Să aveţi zile de Rusalii luminate şi liniştite!
La sărbătoarea "Moşilor de vară", bucatele date de pomană se împart în vase de lut, însoțite de cănițe de lut împodobite cu cireșe legate la mâner și linguri de lemn. Se spune că aceste ofrande reprezintă punți de legătură între viața pământeană și cea veșnică.
Pomenirea celor adormiţi este considerată ca fiind o datorie de suflet a fiecărui creştin. De aceea, această datorie este respectată cu sfinţenie. Aducerea aminte, pomenirea lor în rugăciune constituie un prilej de comuniune, de legătură spirituală cu cei răposaţi.
"Pentru noi, cei care suntem aici, cei care au plecat sunt totdeauna în dragostea noastră. Ei sunt pentru început durere, pentru totdeauna sunt un dor, dar Mântuitorul ne spune că ne vom întâlni cu ei. Ei, bine, până la această întâlnire, noi ne putem întâlni cu cei care au plecat, în rugăciune. Ne întâlnim în Hristos", spune părintele Mircea Stoleriu de la Biserica "Adormirea Maicii Domnului", Galata pentru doxologia.ro.
Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta credință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gândul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri luminoase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată durerea, întristarea și suspinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.
Citeste si: Când pică anul acesta Moșii de vară. Tradiții și obiceiuri
Dăruiește-le lor și nouă Împărăția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veșnice și desfătarea vieții Tale celei nesfârșite și fericite.
Că Tu ești învierea și odihna adormiților robilor Tăi (numele), Hristoase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Cu sfinții odihnește, Hristoase, sufletele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!
Citeste si: Sărbători religioase iunie 2022: Calendar ortodox complet