Moșii de vară 2022. Ce nu e bine să faci, sub nicio formă, în Sâmbăta Rusaliilor. E mare păcat!
Moșii de vară 2022. Sâmbăta aceasta are loc pomenirea celor care au trecut în neființă. Iată ce nu este bine să faci în sâmbăta dinaintea Rusaliilor!
Moșii de vară 2022. Două dintre sâmbetele din cursul anului bisericesc sunt dedicate în mod special pomenirii generale a morților: Sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne (a Înfricoșatei Judecăți) și Sâmbăta dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt (Sâmbăta Rusaliilor) . Ambele zile poartă în popor și denumirea de "Moși" (cea dintâi: "Moșii de iarnă", cealaltă "Moșii de vară").
În 2022, Moșii de vară se pomenesc sâmbătă, 11 iunie, cu o zi înainte de sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh, Rusaliile.
La sărbătoarea Moșilor de vară, creștinii merg la biserică cu pachete și colivă, care sunt sfințite de preot și mai apoi sunt împărțite persoane nevoiașe, spre pomenirea celor dragi care au plecat de acest lume.
Sâmbătă dimineața, preoții săvârșesc Sfânta Liturghie și se roagă, citind numele tuturor morților trecuți în pomelnice.
Totodată, oamenii merg la mormintele celor dragi și aprind lumânări, dau cu tămâie și aduc flori.
Citeste si: Pe ce dată pică Rusaliile 2022? Biserica ortodoxă face un anunț foarte important legat de aceste date
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
De Sâmbăta Moșilor sau Moșii de Vară în multe zone din țară au loc ritualuri de pomenire a morților, în special în cimitire. Acolo, mormintele sunt curatate și pregătite din timp. La porțile cimitirelor se întind mese mari sunt așezate sticle cu vin și colaci, împodobite cu flori și frunze de tei.
Una dintre cele mai cunoscute tradiții legate de Moșii de vară și de Rusalii este cea a „limbilor ca de foc” ce s-ar fi pogorât asupra apostolilor. Sunt
simbolizate azi de frunzele de nuc sau de tei, care sunt aduse de oameni la biserică pentru a fi sfințite.Citeste si: Felicitări de Rusalii 2022: Fie ca Pogorârea Duhului Sfânt să vă aducă pace, iubire şi fericire în familie!
Potrivit tradiției, de Moși, în primul rând, morții trebuie să primească apă de pomană pentru a nu suferi de sete pe lumea ceaaltă. În această zi, cei care iau apă din fântâni, trebuie să lase câte un bănuț de sufletul morților.
Iar prin Muntenia, masa care se da de pomană în această zi poartă numele „aburel”. Bucatele de pe masă trebuie să fie aburinde. Se împarte mâncarea preferată a celui mort.
Se spune că în această zi nu este bine să dormi afară sau în alt loc decât propria casă, pentru că morții ar bântui până în această zi, când se întorc în mormânt.
Totodată, femeile nu au voie să tricoteze sau să toarcă, există superstiția că pomana nu va ajunge la cei trecuți în neființă.
Tradiția spune că dacă în ziua de Moșii de vară va ploua, recolta va fi una foarte bogată. De asemenea, nu este bine să se arunce și să se facă gunoaie sau lături, pentru că ele pot ajunge în gura morților, care se vor înfuria și se vor răzbuna.
Citeste si: Ce să mănâncă de Rusalii 2022? Tradiţia de mult uitată