Este vorba despre mitropolitul Iosif Naniescu, care a devenit  Sfantul Ierarh Iosif cel Milostiv si mosul Gheorghe Lazar, care a devenit Sfantul Gheorghe Pelerinul.

“Cei doi sfinti se adauga acum celor peste o suta de sfinti straromani si romani din Calendarul Bisericii Ortodoxe Romane ”, a subliniat Patriarhul Daniel la finalul slujbei de canonizare care a avut loc la Catedrala Mitropolitana din Iasi.

In dreapta, icoana noului sfant -Sfantul Gheorghe Pelerinul, la sfintirea Patriarhului

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Mosul Gheorghe Lazar, cum i s-a spus pana acum, s-a nascut intr-un sat din Alba in 1846 si prima partea vietii a trait ca un crestin, cu sotie, cu cinci copii. Avea aproape 40 de ani cand viata i s-a schimbat, dupa ce a decis sa se duca sa se inchine la Mormantul Domnului. De acolo a plecat in pelerinaj la manastirile din Iordan, apoi la Muntele Athos si dupa mai bine de doi ani s-a intors in tara, la familia sa.

Insa, in 1890

decide sa se retraga ca pelerin la manastirile din Moldova. Dupa ce se inchina la toate sfintele lacasuri, Mosul Gheorghe Lazar se stabileste definitiv in orasul Piatra Neamt, unde traieste ca sihastru in clopotnita lui Stefan cel Mare din mijlocul orasului timp de 26 de ani, pana la moartea sa. A trait doar in post si rugaciune, fara foc, fara pat, fara incaltamninte in picioare si doar cu un singur rand de haine. Ucenicii sai marturisesc faptul ca Mosul Gheorghe Lazar avea acealsi obicei zilnic, indiferent de vreme.

“Dimineata pleca, cu toiagul in mana si cu Psaltirea sub brat, la unele familii unde era chemat sau pe strada, zicand pe de rost psalmii. Din banii pe care ii primea milostenie, cumpara mai multe paini calde de la brutarie si, la amiaza cand se intorcea, le impartea saracilor si cersetorilor din oras care il asteptau in fata clopotnitei. Unora le dadea paine, altora le dadea bani si tot ce primea de la credinciosi. Apoi urca in turn singur numai cu Psaltirea sub brat. Acolo zabovea in rugaciuni de taina pana catre seara. Dupa asfintitul soarelui manca legume fierte si indata se culca. La ora 11 noaptea, batranul cobora din turn, se inchidea in biserica si se ruga acolo singur, nestiut de nimeni, pana dimineata. In zorii zilei iesea din biserica si pleca sa cumpere paine pentru saraci”, se arata pe portalul crestinortodox.ro, unde se afla toata povestea vietii celui devenit acum sfant.

foto: Doxologia.ro
 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si