In articol:
Mucenicii 2022. În religia creștin-ortodoxă, sărbătoarea de Mucenici are o simbolistică aparte și se sărbătorește pe data de 9 martie, imediat cum se încheie Babele de Martie. Astfel, pentru 9 martie, gospodinele pregătesc cele mai gustoase rețete de mucenici, iar pe lângă asta, cea mai cunoscută tradiție a zilei este aceea de a consuma 40 de
Când se fac Mucenicii în 2022
Pe lângă semnificația religioasă, foarte multe persoane așteaptă sărbătoarea celor 40 de Mucenici pentru a gusta din deja celebrele rețete de mucenici moldovenești sau fierți cu doar puțină nucă.
Citeste si: Sarbatoarea celor 40 de Mucenici. Traditii, obiceiuri si superstitii de 9 martie
Pe 9 martie, în funcție de zona din care provin, gospodinele au obiceiul de a prepara delicioasele rețete.
Rețetă de mucenici moldovenești
Ingrediente
-1 kg făină alba, pentru cozonac
-3-4 galbenușuri
-600 ml lapte cald
-2 pliculețe de drojdie uscată sau 50 g de drojdie proaspată
-coaja de la o portocala si o lamaie
-vanilie
-un praf de sare
-100 g unt moale
Pentru uns:
-miere
-nucă prajită si macinată, o linguriță rasa de scortisoară, 2 linguri zahar
Drojdia se amestecă într-un castron cu puțin lapte călduț și 1 lingură de făină și apoi se lasă deoparte să crească.
Peste făină se adaugă zahărul, vanilia, coaja de lămâie și portocala, sarea, maiaua crescută, gălbenușurile și restul de lapte călduț.
Citeste si: Fiica lui Ioan Crișan, reținută pentru omor calificat! Cât a plătit pentru atentatul cu bombă?!- wowbiz.ro
Citeste si: Un tânăr a ajuns la Spitalul „Bagdasar Arseni” complet paralizat din cauza unui virus misterios- antena3.ro
Se amestecă totul și apoi se adaugă untul moale câte putân, frămăntând ușor.
Se framântă până când se termină untul. Dacă mai este nevoie, se mai poate adăuga puțin lapte călduâ, cât să fie un aluat potrivit de moale.
Cuptorul se încalzește foarte puțin, doar cât să fie călduț înăuntru, apoi se stinge. Se bagă ligheanul cu aluat în cuptor, să stea la cald și se închide ușa cuptorului. În felul acesta, aluatul va crește foarte bine, va fi ferit de zgomot si curent.
Rupeți aluatul în 20-24 de bucăți egale și apoi, ungeți masa cu ulei si presărați și cu puțină făină și întindeți fitile, le uniti, apoi formați cifra 8.
Se pot face simplu, dintr-un singur șnur sau împletiți, din șnur dublu. Se așează în tava tapetată cu hârtie de copt și se mai lasaă 20-30 de minute să crească.
Coacerea mucenicilor moldovenesti
Se ung cu ou și se coc la foc potrivit cam 25 de minute.
Citeste si: Rețetă mucenici moldoveneşti sau cu zeamă pentru 9 martie 2020- Cei 40 de mucenici
Adăugați la frământat o lingură de untură – aluatul va fi mult mai fraged si va crește mult mai frumos.
Se ung deasupra cu miere sau sirop din zahar (1 cana zahar+100 ml apa+ arome si se fierb) și se presară cu nucă (alune, migdale) prajită si măcinată.
Se pot face si însiropați: se face mai mult sirop și se lasă mucenicii călduți câteva minute în sirop, să absoarbă și să fie bine însiropati.
Reţetă de Mucenici munteneşti
INGREDIENTE
Pentru aluat
-500 g făină
-200 ml apă
-1/2 lingurita sare
Pentru fiert
-2-3 litri apă
Citeste si: Anunț important pentru elevele și studentele din țară! Noi tichete sociale de la Guvern- kfetele.ro
Citeste si: Un tânăr a ajuns la Spitalul „Bagdasar Arseni” complet paralizat din cauza unui virus misterios- antena3.ro
-zahăr după gust
Pentru servit
-300 g nucă măcinată
-esenţă de rom
-coaja rasă a unei portocale
-coaja rasă a unei lămâi
-esenţă de vanilie
-1 plic zahăr vanilat
-scorţişoară
Mod de preparare
1. Amestecă făina, apa și sarea și frământă pentru a obține un aluat potrivit de tare. Întinde aluatul într-o foaie nu mai groasă de 1/2 cm. Taie mucenicii cu aparatul special în formă de 8.
2.Pune mucenicii tăiaţi pe hârtie (sau într-o tavă), răsfiraţi. Lasă-i să se usuce timp de o oră.
3.Pune pe foc o oala cu 2-3 litri de apa, cu sare si zahăr – după gust. Când apa începe sa fiarbă, micșoreaza focul și pune mucenicii cu grijă. Adaugă răzătura de citrice, esenţele și zahărul vanilat si lasă-i la fiert în jur de 20-25 de minute.
4.Mucenicii se servesc reci sau calzi, cu nucă si scorţisoară presărate deasupra.
Citeste si: Cum se face coca pentru mucenici: Greşeala pe care trebuie să o eviţi