Sacre simboluri mancate, ritualic, doar o data in an, mucenicii prind trup de opt si chip de sarbatoare. La Sarata-Monteoru, in Buzau, gospodinele incep prin a plamadi o coca tare.

Fie ca sunt 40, cum ne invata traditia crestina, ori 44- cum sustineau geto-dacii, toti mucenicii sunt pregatiti in cinstea sfintilor din Sevastia!

"Dupa ce taiem opturile astea, trebuie sa le lasam un pic sa se usuce.
Si dimineata, pe 9, se puneau la fiert. Da, da. Se mai mergea si cu ei la biserica, pentru a fi sfintiti. Acum nu stiu cati mai ajung. Important e sa ii faca si sa nu le uite gustul, nu? Oricum, fiecare familie, cand face mucenici, intai imparte.",
spune gospodina.

Din vechile ceremonii inchinate celor ce nu au prenumele printre sfinti, s-a pastrat si obiceiul modelarii acestor opt-uri din aluat, simbol al jertfei bietilor mucenici.

Macinici, mucenici, macinice… in fel si chip le spune. Se fac insa la fel de cand e lumea, pe aici.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

R: Sunt o multime de moduri, doamna Poaliana, prin care putem sa atragem copiii in bucatarie si sa-i facem sa le placa, nu?

Da, este o joaca. Asta e una dintre posibilitati. Eu cu siguranta as putea sa fac asta pana mi-ar amorti mana de tot. Mai avem de facut cativa. Nu-i bai, o sa ii punem la uscat si ii vom folosi si pe acestia.

Pana una alta, cum spuneam, ati fost vrednica, ati facut de-aseara. Am facut o parte, m-am pregatit. Dar uitati-va ce diferenta intre asta, care e proaspat facut si cum ajunge dupa ce se usuca. Fantastic!

In apa neaparat clocotita, punem  un praf de zahar si sare. Scortisoara si cu nuca, mai tarziu!

"Pregatesc si mucenici din zona mea… unde m-am nascut. In Teleorman. Din Vlasca. Tot niste copturi, asemanatoare, poate, sfintisorilor. Da. Dintr-un aluat facut de cozonac… si se numesc bradosi. Deci au forma tot de 8 numai ca un 8 deformat. Mai stilizat. Mai degraba imita omul, un corp omenesc, da.", ne spune doamna.

Gata parfumati cu scortisoara, miere de albine, coaja de lamaie si nuci, mucenicii mai au de stat pe foc doar pret de doua-trei clocote.Intre timp, mandrii bradosi teleormaneni prind si ei infatisare.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Sus paharele, doamna Poliana! Noroc! Sanatate! Doamne-ajuta! Nu cred ca bem noi 44 pana la sfarsitul zilei…

Nu. Dar cu siguranta o sa ne ospatam asa cum se cuvine.Trebuie sa gustam din astia cu care am crescut. Da. Care miros a fericire. Miros a scortisoara. Da. Cred ca pana la urma asta e esenta mucenicilor cu zeama, mirosul asta de scortisoara, de nuca… Si combinatia de miere, putina coaja de lamaie, si e genul ala de mancare, de dulce, pe care il poti drege dupa bunul plac la masa. E un desert foarte sanatos! Nuca nu e niciodata prea multa!

Ia uite ce fain! Astia s-ar putea sa semene cu sfintisorii, nu?

Da, sunt asemanatori, numai ca forma difera. Imi plac. Consider speciala simbolistica lor, forma pe care o au si povestea pe care ne-ati spus-o dar pentru unul care a crescut cu cei cu zeama… astia sunt doar un produs de patiserie si nimic mai mult. Astia… sunt unici. Adevaratii mucenici!


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si