Mumiile pitice din mormântul lui Tutankhamon, identificate după ADN. Cine erau cele două fetițe
Egiptologii au analizat mumia găsită în mormântul lui Tutankhamon, unul dintre cei mai faimoși faraoni care au trăit în Egiptul antic. Oamenii de știință sunt convinși că rămășițele trupești găsite nu aparțin copilului-rege, dar sunt înrudite cu el.
Cele două mumii erau cunoscute anterior ca 317a și 317b, potrivit Daily Express. Au trecut 100 de ani de când Howard Carter a găsit mormântul băiatului-rege, ascuns într-un loc puțin probabil din Valea
Regilor.
Ce se află, de fapt, în mormântul lui Tutankhamon
Înainte ca egiptologul Carter și echipa sa de egipteni locali să deschidă locul de odihnă și să găsească mumiile înăuntru, nu se știa nimic despre Tutankhamon.
Acest lucru s-a datorat parțial misterului din jurul domniei sale, dar și prin relicvele găsite în mormântul său, lucruri care sugerau că Tutankhamon era iubit și venerat de mulți oameni.
Două mumii pitice cu aspect ciudat
Unele obiecte i-au lăsat nedumeriți pe cercetători, inclusiv rămășițele mumificate a două ființe mici, despre care se crede că sunt oameni.
Când Carter a găsit rămășițele, tehnologia de identificare a ADN-ului nu exista, așa că mumiile au fost închise pentru cercetări viitoare.
Au fost numite 317a și 317b și fiecare avea un set individual de sicrie interioare și exterioare în formă de mumie. Ele au fost explorate în timpul documentarului de la Smithsonian Channel, „Secrete: ultima misiune a lui Tut”.
Odată cu apariția analizei ADN, cercetătorii au putut analiza rămășițele umane, iar egiptologii au descoperit că acestea aparțineau unor fetițe, cel mai probabil fiicele lui Tutankamon.
Amândouă fuseseră născute moarte, prima la vârsta de aproximativ patru luni, iar a doua aproape de termenul de 9 luni.
„Micile mumii sunt o descoperire incredibil de rară”
Profesorul Salima Ikram, egiptolog la Universitatea Americană din Cairo, a declarat: „A existat o rată de mortalitate atât de mare a sugarilor și copiilor în lumea antică încât nu este surprinzător. Dar este un lucru extraordinar ca trupurile fetițelor fie mumificate cu grijă, înfășurate, învelite și puse în aceste sicrie și puse în mormântul tatălui lor”.
„Micile mumii sunt o descoperire incredibil de rară”, a remarcat omul de știință.
Este imposibil de spus cu certitudine de ce au fost îngropați lângă Tutankhamon, dar egiptologul Joyce Tyldesley a susținut că ar fi putut acționa ca un fel de "poliță de asigurare" pe lumea de dincolo.
Vechii egipteni se bazau pe o serie de obiecte pentru a-i proteja în călătoria lor către viața de apoi. Însuși Tutankhamon a fost găsit îngropat cu peste 5.000 de obiecte fiecare cu propriul său scop.
Dacă un lucru nu reușește să-l facă să treacă prin viața de apoi în luptele sale împotriva „demonilor” și „sufletelor întunecate”, poate o rudă apropiată ar reuși să-l ajute- spun textele antice.