Jaap Geurts cunoaște perfect parcarea în care șoferii de camion, care nu au o cameră și un pat, sunt nevoiți să-și ducă traiul de zi cu zi în cabina TIR-ului. Mare parte dintre aceștia sunt cetățeni români. „Există o unitate sanitară acolo, dar în rest locuiesc în camionul lor”. Totodată, acesta este familiar și cu spațiul de camping în care încă locuiesc 42 de muncitori migranți. „Ar trebui să fie 126”.
De asemenea, vorbește despre o companie de cultivare unde se demolează un șopron pentru a face loc de „cabane sau containere maritime”, unde vor putea fi găzduiți 800 de muncitori migranți. „Sunt foarte mulți, da”.
Citeste si: Primăria Capitalei are conturile blocate. Lucrările pe marile șantiere sunt oprite
Geurts este președintele Grupului de lucru pentru locuințe Horst aan de Maas pentru lucrătorii migranți, o municipalitate din orașul Limburg, Olanda.
Acea provincie a văzut numărul de „lucrători internaționali” cum a crescut „mai repede decât orice altă provincie din Țările de Jos” între anii 2011 și 2018, conform unui studiu realizat în anul 2020. Până în anul 2030 se preconizează o altă dublare a muncitorilor migranți.
În Horst aan de Maas, sosirea tuturor acelor „angajați internaționali” are consecințe majore. „Se așteaptă ca 1 din 4 locuitori să fie muncitor migrant până în 2030”.
Geurts: „Îi vom răsfăța puțin cu locuințe bune, salarii bune și poate și lecții de limbă”
Grupul de lucru al lui Jaap Geurts a efectuat un sondaj în rândul locuitorilor. „O societate paralelă amenință să apară”, declară Geurts. Pentru că noii veniți și rezidenții existenți nu vorbesc limba celuilalt.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Citeste si: INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”- wowbiz.ro
Edilul știe și că migrația forței de muncă este asociată cu probleme. „Dai peste lucruri groaznice care implică într-adevăr exploatare”, spune Antoin Scholten, primarul orașului Venlo. „Există o relație acolo între munca și, în același timp, reținerea salariilor pentru cazare.
Trebuie să luăm măsuri ferme împotriva acestui lucru”.
Citeste si: VIDEO- O fetiță de 10 ani, legată cu lanțul de piciorul patului de bunica ei
De asemenea, potrivit lui Scholten, municipalitatea sa nu se poate lipsi de migranții de muncă. „Avem chiar nevoie de acești oameni, pentru că altfel va rămâne doar muncă în urmă, muncă pe care alții nu pot sau nu vor să o facă”.
Citeste si: Calitățile pe care Adriana Bahmuțeanu le-a văzut în fostul ei soț, Silviu Prigoană. “Mă gândesc la ce viață frumoasă am fi putut să avem.”- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Val de aer polar în România. A nins și s-a depus strat consistent de zăpadă. Imagini din Brașov, Cluj, Neamț- antena3.ro
Conform lui Scholten, deficitul de pe piața muncii va asigura că personalul va fi tratat mai bine. „Forța de muncă este foarte puțină, așa că îi vom răsfăța puțin cu locuințe bune, salarii bune și poate și lecții de limbă, altfel nu vor mai veni”.
Citeste si: Doliu în familia lui Radu Mazăre! Mama sa s-a stins din viață