Munții gigantici din interiorul Pământului îi tulbură pe oamenii de știință
Muntele Everest poate fi cel mai înalt vârf de pe Pământ, dar în interiorul planetei noastre există munți uimitor de înalți, care fac de rușine cele mai înalte vârfuri de la suprafață – iar oamenii de știință se încurcă cu privire la originea acestor minuni geologice.
Aceste lanțuri muntoase gigantice de sub pământ, numite zone cu viteză ultra-scăzută (ULVZ), sunt situate la limita nucleului-manta din interiorul Pământului, la aproximativ 2.500 de km adâncime.
Unele structuri pot avea „4,5 ori înălțimea Everestului” sau mai mult de 35 km, au spus cercetătorii pentru BBC, și au fost complet ascunse până când au fost dezvăluite de datele seismice de la cutremure și chiar explozii atomice.
„Am găsit dovezi pentru ULVZ-uri cam peste tot”, a declarat geologul de la Universitatea din Alabama, Samantha Hansen, pentru BBC, adăugând că „dacă este suficient de mare, îl putem vedea”.
Munții gigantici de sub scoarța terestră
Cea mai mare parte a scoarței Pământului este făcută din bazalt- și acesta ar putea fi și materialul din spatele misterioșilor munți din adâncul Pământului.
Geologii cred că aceste lanțuri muntoase subterane ar putea oferi noi indicii valoroase despre deplasarea și împingerea plăcilor tectonice pe măsură ce se deplasează din scoarța terestră în mantaua adâncă.
Mister cu privire la originea munților subterani
Oamenii de știință au speculat că aceste structuri ar putea fi rămășițe ale unor cruste oceanice antice care au fost împinse adânc în interiorul Pământului, sau părți ale mantalei care au fost supraîncălzite de nucleul fierbinte al planetei.
O echipă de oameni de știință condusă de Hansen a studiat aceste ULVZ-uri prin intermediul stațiilor seismologice din Antarctica.
Cel mai sudic continent este un loc interesant pentru a studia acești munți monștri ascunși, deoarece sunt departe de orice plăci tectonice care s-au deplasat sau s-au prăbușit.
Dar, din cauza prezenței lor în Antarctica, Hansen spune că aceste vârfuri gigantice pot fi găsite pe întreaga planetă, contrazicând ideea că munții subterani înalți au fost odată vechi funduri oceanice.
„Investigațiile seismice, cum ar fi ale noastre, oferă imaginea cu cea mai înaltă rezoluție a structurii interioare a planetei noastre”, a spus Hansen la începutul acestui an, „și constatăm că această structură este mult mai complicată decât se credea odinioară”.