Un metru cub de apa costa cam 4,5 lei. Deci un euro. O sa spuneti ca la acest capitol nu prea putem sa facem economii serioase. Ei bine, va inselati. Irosim atat de multa apa, incat nici nu ne dam seama de cantiate si de costul ei real."

Doi metri cubi pe luna pot fi economisiti fara probleme. Daca reusim sa corectam cat mai multe din greselile zilnice, atunci aceasta valoare poate fi si mai mare.

Si nu e vorba doar de atat. Ganditi-va si la impactul pe care consumul iresponsabil il are asupra mediului inconjurator. Dar, sa intram, in miezul problemei!

In doar cateva minute irosim sute de litri de apa. Probabil ca nu realizam, dar daca am vedea cum banii se duc pe apa sambetei, atunci am intelege cate de mare e pierderea. Daca ar fi sa adunam toata apa folosita inutil in gospodariile din Romania, atunci aici s-ar depasi cotele de inundatuie!

 

Sa vorbim de gesturile de zi cu zi care ne fac sa irosim apa. Iata un test simplu pe care fiecare dintre dumneavoastra il poate face. Recipientul din imagine are 2 litri. Testul cu telefonul mobil ne arata ca intr-un interval de aproximativ 10 secunde se umple. O persoana care se spala pe dinti de 3 ori pe zi, asa cum e normal, dar lasa apa pornita tot timpul, risipeste peste 60 de litri.

Spalatul vaselor cu robinetul pornit in permanenta duce la o risipa si mai mare. In medie, 150 de litri de apa se folosesc zi de zi intr-o gospodarie, doar pentru spalatul vaselor. Intr-o luna, asta inseamna 4,5 metri cubi de apa.

Vedeti cele doua pahare care au cantitati diferite de apa? Ei bine, asa se fac si economiile. Gradual. In primul rand, trebuie sa ne schimbam obiceiurile zilnice.

In al doilea rand, trebuie sa investim pentru a economis mai apoi. Spre exemplu, sa platim un instalator pentru a schimba tevile vechi!

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Daca reduceti cu un singur minut timpul petrecut la dus, atunci economisiti un metru cub pe luna. Asta nu inseamna sa va spalati mai putin, ci sa petreceti sub dus o perioada rezonabila de timp!

O alta economie importanta se realizeaza atunci cand opriti robinetul in momentul in care va spalati pe dinti sau va barbieriti.
Spalati vasele murdare imediat. Daca asteptati, veti consuma si mai multa apa pentru a le curata!

De asemenea, adunati suficiente haine murdare pentru a umple masina de spalat. Daca o porniti pe jumatate plina, irositi energie electrica si apa!

Sa vorbim acum despre si despre investitii. Spre exemplu, un perlator sau un aerator pentru robinet.
Se monteaza pe robinet si reduce debitul. In acest fel, e rost de o economie serioasa.

La o baterie cu un debit de 13 litri pe minut, un aerator poate reduce acest debit la 4 litri pe minut.

Asta inseamna o economie de 9 litri la fiecare 60 de secunde.

Schimbarea instalatiilor sanitare vechi si inchiderea corecta a fiecarui robinet aduce o economie de 500 de litri de apa pe luna. Chiar daca apa pare doar sa picure, in timp se aduna! Jumatate de metru cub poate fi economisit doar la acest capitol.

Inlocuirea bateriilor de toaleta cu unele cu 2 trepte de consum duce la o scadere a consumului cu 25 de mii de litri de apa pe an. Mai exact, 25 de metri cubi economisiti. Cam 25 de euro, dintr-un foc.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Studiile arata ca spalatul manual al vaselor duce la o risipa mai mare de apa. Dar o masina automata este o investitie serioasa. Spre exemplu, cel mai ieftin model de aici costa 949 de lei. Insa preturile pot ajunge pana la 1849 de lei.
Este mai economic sa folosim o masina automata de spalat vase. In medie, aveti nevoie de aproximativ 1000 de lei pentru o astfel de investitie.

Trecem la masinile de spalat rufe. Un model cu incarcare frontala are nevoie de 30-50 de litri de apa pe un ciclu. Cele cu incarcare verticala consuma aproximativ 130 de litri, la fiecare spalare. Asadar, interesati-va de aceste caracteristici inca din magazin, inainte de a alege modelul potrivit!

Cam 180 de lei se cheltuie in medie, pe luna, intr-o gospodarie formata din 3 persoane, doar pentru apa plata. Asta daca fiecare consuma 2 litri pe zi.

Cand vine vorba de apa pe care o consumam, sub nicio forma nu trebuie sa facem economie reducand cantitatea. In schimb, conteaza foarte mult modul in care ne facem cumparaturile.

Cu cat recipientul in care cumparati apa este mai mare, cu atat pretul pe litru scade. La un magazin mic, din oras, veti plati aproape dublu pe un bidon cu apa fata de un hipermarket. De asemenea, puteti opta pentru o cana cu filtru. In functie de model, investitia este de aproximativ 80 de lei, iar fiecare cartus pentru purificarea apei costa cam 30 de lei. Reusiti in acest fel sa obtineti 150 de litri de apa buna de baut pentru fiecare filtru cumparat!

Aplicati macar o parte din aceste sfaturi si veti castiga de doua ori: economisiti bani, dar protejati si mediul inconjurator. Pana data viiitoare, nu uitati sa aveti mare grija de banii dumneavoastra.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si