Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - Nașterea naturală: plusuri și minusuri. 50% din mame aleg să facă cezariană, decât să nască natural

Nașterea unui copil este un moment important în viața unei femei, iar peste 50% din mame aleg să facă cezariană, decât să nască natural. O alegere controversată, mai ales în contextul în care chiar mulți medici recomandă operația, decât aducerea pe lume a copilului pe cale naturală.

Redactia Stirile Kanal D,

Nașterea naturală: plusuri și minusuri. 50% din mame aleg să facă cezariană, decât să nască natural

[Sursa foto: Captură Știrile KANAL D]

DISTRIBUIE
acest articol

Ilinca Obădescu-Gruia: „Când recomandați nașterea naturală?”

Marius Romila, medic obstetrică-ginecologie: „Recomand nașterea naturală ca primă intenție, însă, lucrurile trebuie nuanțate. Există situații care fac imposibile nașterea naturală și de cele mai multe ori aceste lucruri se pot ști înainte de apariția unei sarcini. Există situații care apar pe parcursul evoluției sarcinii și la fel contraindică nașterea naturală. Există și situații în care apar lucruri noi ce fac imposibil nașterea naturală.”

Ilinca Obădescu-Gruia: „Ce aleg pacientele și dacă contează dorința lor?”

Marius Romila, medic obstetrică-ginecologie: „Da, sigur contează. Pacientele care mi se adresează, în general, pentru urmărirea sarcinii și asistența la naștere, își doresc nașterea naturală, dar există diverse tipologii. Sunt paciente care își doresc cezariana de la început, sunt paciente care își doresc nașterea naturală cu orice preț.

Lucrurile trebuie să fie cumva privite cu moderație și în zona asta de confort atât pentru mamă, cât și pentru copil.”

Ilinca Obădescu-Gruia: „Multe femei se tem de nașterea naturală și de aceea aleg cezariana.”

Marius Romila, medic obstetrică-ginecologie: „Așa este. Cel mai mare dușman al nașterii naturală este durerea.”

Ilinca Obădescu-Gruia: „Ce puteți să faceți pentru a alunga această durere?”

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Marius Romila, medic obstetrică-ginecologie: „O mulțime de lucruri.

Durerea, în primul rând, vine și din înțelegerea fenomenului fiziologic care este nașterea naturală și asta vine prin educație. Un rol important îl are moașa care în contextul actual și-a pierdut în multe centre posibilitatea de a urmări sarcini și a asista travalii și nașteri, și atunci nișa aceasta încearcă a fi umplută de medici care de multe ori aleg calea mai ușoară, nu neapărat cea mai bună sau cea mai corectă.
În timpul travaliului sunt o multitudine de posibilități în a îmblânzi puțin durerile.”

Ilinca Obădescu-Gruia: „Ce riscuri are nașterea naturală? Ce beneficii are?”

Marius Romila, medic obstetrică-ginecologie: „Aș începe cu beneficiile. În primul rând, este vorba de un copil care apare atunci când este pregătit, chiar dacă se întâmplă la 37 de săptămâni sau chiar dacă suntem la 42 de săptămâni. Riscurile de prematuritate sunt asociate cu o naștere fiziologică. Copilul care trece prin canalul de naștere va fi mai pregătit pentru perioada următoare. Intră în contact cu flora mamei și va fi colonizat de acesta, fiind ferit pe viitor de alergii și de alte probleme de sănătate. Recuperarea mamei este mai rapidă după nașterea naturală.”

Ilinca Obădescu-Gruia: „După vârsta de 35 de ani, pentru ce ar trebui să opteze?”

Marius Romila, medic obstetrică-ginecologie: „Nu există o vârstă de la care mama nu ar mai trebui să încerce să nască natural.”

Ilinca Obădescu-Gruia: „Cercetătorii francezi susțin într-un studiu că cezariană poate veni cu complicații severe la femeile de peste 35 de ani, de asta v-am întrebat.”

Marius Romila, medic obstetrică-ginecologie: „Nu cunosc acest studiu. Adică poate ar trebui menționat, dar bănuiesc că are legătură cu caracterul cumulativ pe care cezariana repetată și, evident, mai întâlnită la paciente de peste 35 de ani îl are în general în urma unor patologii.”

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Ilinca Obădescu-Gruia: „De câte ori poate o femeie să facă cezariană și de câte ori poate o naștere naturală?”

Marius Romila, medic obstetrică-ginecologie: „Nu există un număr absolut corect. Clasic se spunea undeva 2 cezarine, adică aud des în practica medicală paciente care îmi spun: domnule o să mai pot face al treilea copil după ce am 2 cezariene. Nu este un număr absolut universal valabil. Eu am întâlnit în practica mea medicală și 6 cezariene. Sunt citate în literatură și 11. În ceea ce privește nașterea naturală nu există nici aici un număr. Practic, o femeie poate să nască pe toată perioada fertilă, începând de la prima menstruație până la ultima.”

Ilinca Obădescu-Gruia: „Ce ar trebui să facă o femeie după nașterea naturală?”

Marius Romila, medic obstetrică-ginecologie: „Nașterea naturală implică mult mai puțin din punctul acesta de vedere. Recuperarea este foarte rapidă. Pacienta imediat după naștere își poate ține copilul în brațe, la câteva minute poate iniția alăptarea. Pacientei îi poate fi recomandat un repaus mai mult sau mai scurt la pat, cu alimentație precoce, cu mobilizare precoce, cu hidratare corespunzătoare. Cât privește cezariana din start este mai dificil, pentru că pacienta va fi spitalizată mai mult, va avea un grad de mobilitate mai redus, nevoia de medicație suplimentară, nevoia de medicație antitrombotică, atunci lucrurile sunt puțin mai dificile.”

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI