Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, miercuri, că va convoca o întâlnire la Bruxelles în zilele următoare cu oficiali de rang înalt din Suedia, Finlanda şi Turcia pentru a discuta despre opoziţia Ankarei faţă de aderarea celor două țări scandinave la Alianţa Nord-Atlantică, relatează Reuters.

Citeste si: Turcia a prezentat o listă de revendicări pentru Finlanda și Suedia pentru a le accepta în NATO

Turcia a prezentat zilele trecute o listă de revendicări adresate Finlandei și Suediei pentru a debloca aderarea lor la NATO, anunțând că țările nordice vor trebui să își schimbe legislația dacă vor acceptul Ankarei.

Jens Stoltenberg: Sunt în contact strâns cu preşedintele Turciei

”Sunt în contact strâns cu preşedintele turc Erdogan şi cu liderii Finlandei şi Suediei”, a declarat Jens Stoltenberg la o conferinţă de presă comună cu secretarul de stat al Statelor Unite Antony Blinken, la Washington.

Citeste si: Kremlinul anunţă că ia măsuri pentru a ”minimaliza” impactul embargoului impus de UE petrolului rusesc

Conform News.ro, Blinken a spus că există un ”consens puternic în cadrul NATO, în linii mari, pentru a sprijini aderarea rapidă a Suediei şi Finlandei la alianţă” şi este încrezător că acest lucru va avea loc.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Ce condiții pune Turcia pentru aderarea Suediei și Finlandei la NATO

În urma unei întâlniri care a avut loc la Ankara cu delegații ale celor două țări, ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a cerut vinerea trecută „acțiuni concrete” din partea Finlandei și Suediei pentru a fi de acord cu aderarea lor la NATO.

Citeste si:  Recep Tayyip Erdogan, decizie de ultim moment privind candidaturile Suediei și Finlandei la NATO

Marți, ministrul turc de Externe a prezentat o listă cu măsurile concrete pe care le cere Finlandei și Suediei, potrivit Hotnews.ro.

Cavusoglu a declarat marți că, în timpul discuțiilor care au avut loc săptămâna trecută, le-a înmânat delegațiilor din Finlanda și Suedia documente care prezintă revendicările Ankarei și că așteaptă răspunsul acestora.

Pe lista de revendicări se află următoarele condiții:

 

  • oprirea oricărui sprijin acordat Partidul Muncitorilor din Kurdistan și a altor organizații pe care Ankara le consideră teroriste;
  • interzicerea organizării oricăror evenimente de către acestea pe teritoriul Finlandei și Suediei;
  • extrădarea persoanelor căutate de Turcia pentru acuzații de terorism;
  • susținerea operațiunilor militare și de contraterorism ale Ankarei;
  • ridicarea tuturor embargourilor privind exporturile de armament ale Turciei.

 

Turcia le cere țărilor nordice să își schimbe legislația

„Sunt revendicările noastre imposibile? Nu. Vrem ca ei să își oprească sprijinul acordat terorismului”,  a declarat șeful diplomației turce pentru agenția de stat Anadolu, precizând că guvernul turc este conștient că îndeplinirea unora dintre solicitări va necesita modificări legislative în cele două țări.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

„Ei pun problema în felul următor: 'din moment ce suntem departe de regiuni cu terorism, legile noastre sunt modelate în felul acesta'. Păi atunci trebuie să le schimbați”, a afirmat Cavusoglu.

„Ei spun că este permis ca organizații teroriste să organizeze evenimente și își fluture steagurile în public. Atunci trebuie să vă schimbați legea”, a adăugat ministrul turc de Externe, potrivit  Reuters  . 

Finlanda și Suedia au încercat până acum să negocieze o soluție cu Ankara în timp ce alte țări membre NATO, precum și secretarul general Jens Stoltenberg, și-au exprimat încrederea că obiecțiile ridicate de Turcia vor putea fi depășite.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si