Close sidebar
Close sidebar

Negocieri pentru acceptarea Suedia și Finlanda în NATO. Jens Stoltenberg organizează o întâlnire la nivel înalt cu Turcia

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, va convoca o întâlnire cu oficiali de rang înalt din Suedia, Finlanda şi Turcia pentru a discuta despre soluțiile de compromis în privința extinderii alianței, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Sorin Negru,

”Sunt în contact strâns cu preşedintele turc Erdogan şi cu liderii Finlandei şi Suediei”, a declarat Jens Stoltenberg


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, miercuri, că va convoca o întâlnire la Bruxelles în zilele următoare cu oficiali de rang înalt din Suedia, Finlanda şi Turcia pentru a discuta despre opoziţia Ankarei faţă de aderarea celor două țări scandinave la Alianţa Nord-Atlantică, relatează Reuters.

Citeste si: Turcia a prezentat o listă de revendicări pentru Finlanda și Suedia pentru a le accepta în NATO

Turcia a prezentat zilele trecute o listă de revendicări adresate Finlandei și Suediei pentru a debloca aderarea lor la NATO, anunțând că țările nordice vor trebui să își schimbe legislația dacă vor acceptul Ankarei.

Jens Stoltenberg: Sunt în contact strâns cu preşedintele Turciei

”Sunt în contact strâns cu preşedintele turc Erdogan şi cu liderii Finlandei şi Suediei”, a declarat Jens Stoltenberg la o conferinţă de presă comună cu secretarul de stat al Statelor Unite Antony Blinken, la Washington.

Citeste si: Kremlinul anunţă că ia măsuri pentru a ”minimaliza” impactul embargoului impus de UE petrolului rusesc

Conform News.ro, Blinken a spus că există un ”consens puternic în cadrul NATO, în linii mari, pentru a sprijini aderarea rapidă a Suediei şi Finlandei la alianţă” şi este încrezător că acest lucru va avea loc.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Ce condiții pune Turcia pentru aderarea Suediei și Finlandei la NATO

În urma unei întâlniri care a avut loc la Ankara cu delegații ale celor două țări, ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a cerut vinerea trecută „acțiuni concrete” din partea Finlandei și Suediei pentru a fi de acord cu aderarea lor la NATO.

Citeste si:  Recep Tayyip Erdogan, decizie de ultim moment privind candidaturile Suediei și Finlandei la NATO

Marți, ministrul turc de Externe a prezentat o listă cu măsurile concrete pe care le cere Finlandei și Suediei, potrivit Hotnews.ro.

Cavusoglu a declarat marți că, în timpul discuțiilor care au avut loc săptămâna trecută, le-a înmânat delegațiilor din Finlanda și Suedia documente care prezintă revendicările Ankarei și că așteaptă răspunsul acestora.

Pe lista de revendicări se află următoarele condiții:

 

  • oprirea oricărui sprijin acordat Partidul Muncitorilor din Kurdistan și a altor organizații pe care Ankara le consideră teroriste;
  • interzicerea organizării oricăror evenimente de către acestea pe teritoriul Finlandei și Suediei;
  • extrădarea persoanelor căutate de Turcia pentru acuzații de terorism;
  • susținerea operațiunilor militare și de contraterorism ale Ankarei;
  • ridicarea tuturor embargourilor privind exporturile de armament ale Turciei.

 

Turcia le cere țărilor nordice să își schimbe legislația

„Sunt revendicările noastre imposibile? Nu. Vrem ca ei să își oprească sprijinul acordat terorismului”,  a declarat șeful diplomației turce pentru agenția de stat Anadolu, precizând că guvernul turc este conștient că îndeplinirea unora dintre solicitări va necesita modificări legislative în cele două țări.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

„Ei pun problema în felul următor: 'din moment ce suntem departe de regiuni cu terorism, legile noastre sunt modelate în felul acesta'. Păi atunci trebuie să le schimbați”, a afirmat Cavusoglu.

„Ei spun că este permis ca organizații teroriste să organizeze evenimente și își fluture steagurile în public. Atunci trebuie să vă schimbați legea”, a adăugat ministrul turc de Externe, potrivit  Reuters  . 

Finlanda și Suedia au încercat până acum să negocieze o soluție cu Ankara în timp ce alte țări membre NATO, precum și secretarul general Jens Stoltenberg, și-au exprimat încrederea că obiecțiile ridicate de Turcia vor putea fi depășite.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI