Close sidebar
Close sidebar

Când pot fi reluate negocierile între Rusia si Ucraina

Un articol publicat luni de Washington Post susține că administraţia preşedintelui american Joe Biden îi încurajează în privat pe liderii ucraineni să arate o deschidere pentru negocieri cu Moscova. Există temeri că după alegerile mid-term din SUA, ajutorul Washingtonului pentru Kiev în războiul cu Rusia s-ar putea diminua.

Sorin Negru,

Zelenski nu vrea să mai vorbească decât cu succesorul lui Putin

[Sursa foto: Twitter]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Fostul secretar general al NATO Javier Solana a declarat luni că este convins că negocierea este singura cale de ieşire din războiul provocat prin invazia rusă asupra Ucrainei.

În opinia fostului lider al alianței militare occidentale, Rusia, SUA, UE şi China sunt ţările care trebuie să vină cu iniţiative care ''să oprească războiul''.

Citeste si: VIDEO| Orașul Herson a rămas fără curent electric

Fostul secretar general al NATO a pledat pentru ''soluţii imaginative'' care să fie puse pe masă de toate părţile care au un cuvânt de spus în acest conflict.

Citeste si: Volodimir Zelenski a vorbit despre situația din Doneţk: ”În ciuda pierderilor, continuă să-şi împingă soldaţii mobilizaţi şi mercenarii către moarte”

Solana a mai susţinut că Rusia, SUA, UE şi China trebuie ''să oprească războiul'' din Ucraina şi în acelaşi timp să ajungă la acorduri globale cu greutate pentru planetă şi umanitate.

Care este poziția Ucrainei cu privire la reluarea negocierilor cu Rusia

Kievul nu a refuzat niciodată să negocieze cu Moscova şi este pregătit să discute cu viitorul lider al Rusiei, dar nu cu Vladimir Putin, a declarat consilierul de rang înalt al Preşedinţiei ucrainene Mihailo Podoliak.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Retragerea rușilor din Herson, o capcană pentru armata lui Zelenski? Ce pregătește Putin

" Important: Ucraina nu a refuzat niciodată să negocieze. Poziţia noastră de negociere este cunoscută şi deschisă",

afirmă Podoliak, subliniind că Rusia trebuie mai întâi să-şi retragă trupele din Ucraina, apoi restul.

" Este Putin gata de aceasta? Evident că nu. Aşadar, suntem constructivi în aprecierea noastră: vom discuta cu următorul lider", notează Mihailo Podoliak.

Discuții confidențiale pentru dezamorsarea pericolului nuclear 

Pe 30 septembrie, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina este pregătită să negocieze cu Rusia, dar nu cu preşedintele Vladimir Putin, ci cu un alt preşedinte rus.

Consiliul pentru Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei anunţase în acea zi imposibilitatea de a purta negocieri cu Putin, iar Zelenski a aprobat această concluzie prin decret, în contextul proclamării de către preşedintele rus a anexării a 4 regiuni ucrainene de către Moscova- Doneţk şi Lugansk (în est), Zaporojie şi Herson (în sud).

Pe 4 noiembrie, consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat în cursul unei vizite întreprinse la Kiev că SUA consideră inacceptabile condiţiile în care Kremlinul este în prezent, în principiu, dispus să ducă un dialog, pentru că orice convorbire ar trebui să înceapă cu dezocuparea completă a Ucrainei, notează Ukrainska Pravda, preluată de  Agerpres.

Oficiali americani și aliați au declarat pentru The Wall Street Journal că Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui Joe Biden, s-a implicat în ultimele luni în conversații confidențiale cu consilieri de top ai președintelui rus, Vladimir Putin, într-un efort de a reduce riscul unui conflict mai larg în Ucraina și pentru a avertiza Moscova în privința utilizării armelor nucleare sau a altor arme de distrugere în masă.

Acordul dintre Rusia și Ucraina pe exportul de cereale, prelungit?

Ministrul apărării turc, Hulusi Akar, a declarat luni că ţara sa va propune prelungirea cu un an a acordului dintre Rusia şi Ucraina privind exportul de cereale din porturile ucrainene, care expiră la 19 noiembrie, relatează EFE.

În declaraţii făcute presei, Akar a menţionat că problemele umanitare ar trebui să fie separate de conflictul legat de invazia Rusiei în Ucraina şi a pledat pentru prelungirea acordului cu un an.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Akar a subliniat eforturile diplomatice ale preşedintelui Recep Tayyip Erdogan pentru revenirea Rusiei în acord după ce îşi anunţase suspendarea participării pe motiv că ucrainenii ar fi atacat cu drone nave ale Flotei ruse din Marea Neagră în portul Sevastopol.

"Am spus că luptele şi problemele umanitare sunt chestiuni separate", a reiterat ministrul, afirmând că "Ucraina a dat garanţii în scris Rusiei datorită medierii Turciei".

Ministrul turc al apărării a indicat că cel puţin 431 de nave au părăsit porturile ucrainene şi că cerealele exportate depăşesc deja 10 milioane de tone, în virtutea acestui acord semnat în iulie.

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI