De multe ori ni se intampla sa uitam lucruri banale, precum unde am parcat masina, unde ne sunt ochelarii sau ce am facut saptamna trecuta intr-o anumita zi. Potrivit specialistilor, acest fapt nu este un semnal de alarma, ci un lucru normal.

Cunoscutul neurochirurg Leon Danaila a explicat de ce oamenii uita lucruri. El sustine ca acest fenomen nu ar trebui sa ne ingrijoreze fiindca este unul absolut natural.



"Multă lume se plânge că uită. Uitarea este un fenomen natural. Normal pentru memorie. Uiţi ca să faci loc datelor noi", explică neurochirurgul academician profesor doctor Leon Dănăilă, potrivit doctorulzilei.ro.

##CITAT143##

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

"În sens larg, memoria este un atribut al întregii materii şi constă în proprietatea oricărui corp de a înregistra şi păstra în timp urmele sau efectele influenţelor exercitate asupra sa din afară. Ca urmare, fiecare nouă înfluenţă amplifică urmele influenţelor anterioare”, se arată în Tratatul de neoropsihologie semnat de academicianul Dănăilă şi profesorul universitar Mihai Golu.

Memoria este localizata in hipocamp, care este o formatiune a lobului temporal.

" Acest hipocamp captează primele fenomene de memorie recentă şi are legături cu lobul frontal, cu cel parietal şi cu cel occipital pentru că, în creier, totul este legat cu totul", spune academicianul.

Astfel, desi initial memoria recenta este stocata in hipocamp, ulterior ea se localizeaza in diverse formatiuni cerebrale, cum ar fi memoria vizuala in lobul occipital, iar cea cognitiva in lobul frontal.

"Hipocampul este destul de mic faţă de cantitatea mare de memorie care trebuie acumulată de către un individ, însă la nivelul lui există foarte multe celule.
Iar aceste celule acumulează date de memorie. Oamenii de ştiinţă din neurologie şi-au pus problema câtă informaţie poate acumula o astfel de celulă care are doar câţiva microni. Şi aşa s-a constatat că la nivelul hipocampului apar celule noi care le înlocuiesc pe cele vechi atunci când acestea se umplu cu informaţie. În acest fel, individul continuă să acumuleze informaţie. Fiind plină la un moment dat şi venind o nouă celulă care preia date noi de informaţie celula veche se mai atrofiază neavând o funcţie. Ştiţi că funcţia crează organul. Şi aşa apare uitarea.Uitarea, este, de fapt, un fenomen al memoriei. Este un fenomen obişnuit. Uiţi, uneori, ca să poţi acumula date mai importante şi date mai noi"
, explică academicianul întregul mecanism.

De la hipocamp pleacă datele de memorie către ceilalţi lobi cerebrali. “Cu timpul, din cauza foarte multor factori, cortexul cerebral se atrofiază. Pot fi cauze toxice, alimentare, dar cele mai multe sunt date de ateroscleroză. Celulele nu sunt bine vascularizate, iar dacă creierul nu este hrănit se atrofiază. Am văzut în cariera mea creiere numai cu lichid prin ele. Tot cortexul cerebral este foarte important pentru că acolo se localizează memoria veche”.

Citeste mai mult despre atrofia celulelor cerebrale si Alzheimer aici


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si