Anunțul a fost făcut de europarlamentarul Daniel Buda, care a declarat că deciziile au fost luate odată cu adoptarea raportului privind Noile Tehnici Genomice în sesiunea plenară de la Strasbourg, cu 307 voturi pentru.

Daniel Buda, reprezentant al PNL, a subliniat distincția între Noile Tehnici Genomice (NTG) și organismele modificate genetic (OMG), precizând că NTG se bazează pe similitudinea cu metodele convenționale de ameliorare, fără a implica introducerea de ADN străin.

"Aș vrea să atrag atenția încă de la început asupra faptului că Noile Tehnici Genomice nu sunt același lucru cu organismele modificate genetic. OMG-urile înseamnă introducerea de ADN străin în ADN-ul unei plante pentru a modifica caracteristicile genetice ale acesteia. În timp ce NTG1 se bazează pe similitudinea cu ceea ce se poate obține prin metode convenționale de ameliorare. Modificările introduse prin utilizarea NGT sunt similare cu modificările create prin metode convenționale de ameliorare. NU conțin ADN străin", a declarat Daniel Buda.

Brevetele pentru plantele NTG, interzise în Parlamentul European

În cadrul Parlamentului European, s-a decis interzicerea brevetelor pentru plantele NTG, facilitând astfel accesul fermierilor la noile soiuri de plante. De asemenea, pentru plantele NGT2, adică organismele modificate genetic, deputații au optat pentru menținerea cerințelor legislative privind OMG-urile, inclusiv etichetarea obligatorie a produselor.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Printre beneficiile anticipate se numără o gamă extinsă de produse alimentare îmbunătățite în gust și valoare nutritională, obținute sustenabil, adaptate la nevoile actuale ale agriculturii și silviculturii, inclusiv rezistența la schimbările climatice și la dăunători, creșterea randamentului de producție și reducerea consumului de îngrășăminte și pesticide.

Daniel Buda a evidențiat susținerea internațională pentru această tehnică, menționând că 37 de laureați ai Premiului Nobel și 1.500 de oameni de știință au pledat în favoarea ei.

El a subliniat importanța adoptării acestei tehnologii pentru competitivitatea fermierilor europeni în raport cu concurenții din alte țări, care beneficiază deja de o legislație mai flexibilă în acest domeniu.

"Este de important de precizat că 37 de laureați ai Premiului Nobel și 1.500 de oameni de știință din întreaga lume au luat public o poziție în favoarea acestei tehnici de hibridizare controlată și au cerut Parlamentului European să legifereze acest subiect „fără a întoarce spatele progresului științific.”

"Miza este mare pentru producțiile europene, deoarece autorizarea permite fermierilor să concureze în condiții de egalitate cu concurenții noștri din țări terțe, care beneficiază deja de o legislație mult mai flexibilă decât cea a UE", a transmis Daniel Buda, europarlamentar PNL.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si