Close sidebar
Close sidebar

Nor de praf saharian peste România: Cum ne poate afecta sănătatea?

Un nor de praf saharian este deasupra României în aceste zile. Fenomenul va afecta mai multe țări din Europa, iar printre acestea se numără: Spania, Portugalia, Franța, sudul Marii Britanii și vestul Italiei.

Madalina Grigore,

Nor de praf saharian în România.


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Nor de praf saharian peste România. Valul de aer care provine din Africa, încărcat cu praf saharian avansează spre sudul, centrul și sud-estul Europei. Meteorologii spun că norul de praf saharian va fi prezent pe teritoriul îmtregii țări, dar concentrațiile particulelor de praf vor fi mai reduse decât în alte zone ale continentului.

Un val de praf saharian a ajuns în România.

[Sursa foto: Digi24]

Cum se formează praful saharian

Praful saharian este ridicat de furtunile care au loc în deșert, se îndepărtează de continentul african, se ridică în atmosferă până la altitudini de 5-7 kilometri, prin intermediul curenților maritimi, și se răspândește pe o rază de mii de kilometri.

Citeste si: Vremea de Paşte 2022. Ce au anunțat meteorologii?

Norii formați din praful saharian pot fi observați prin intermediul imaginilor din satelit, dar pot fi văzuți și cu ochiul liber din multe zone ale lumii. De cele mai multe ori, apar ca o ceață foarte densă, care se formează fără nici o legătură cu condițiile meteo existente, iar uneori cerul capătă culoarea portocaliu sau galben ca și cum soarele ar fi apus.

Cum poate fi afectată sănătatea oamenilor?

Experții în fenomene meteo extreme spun că aceste concentrații de praf saharian pot avea efecte negative pentru sănătatea oamenilor, dar în același timp, pot fi benefice pentru agricultură.

„În afară de faptul că e spectaculos, această zăpadă portocalie are impact și asupra sănătății, putem să inspirăm aceste particule, poate să aibă efecte asupra bolilor cardiovasculare, de plămâni.

Are și efect benefic, căci conține fier acest praf și poate fi fertilizator dacă va cădea în ocean, de exemplu. E și o explicație că zona fertilă din Amazon e ajutată de acest praf, deci sunt și beneficii, nu numai efecte negative asupra sănătății”, a spus specialistul Bogdan Antonescu, la Digi 24.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Când vine primăvara 2022? Prognoza meteo pentru următoarea lună

Concentrațiile de praf saharian observate în România au fost mai mici decât cele care au fost înregistrate în mai multe țări europene, pentru că o mare parte dintre acestea s-au depus deja. 

„Pentru că acest nor de praf, în deplasarea sa către regiunile din partea de est și sud-est a Europei, a întâlnit aceste sisteme precipitabile care sunt prezente în țările din vecinătate, a făcut că concentrațiile de praf care ajung deasupra României să fie ceva mai reduse” a explicat directorul ANM, Gabriela Băncilă, la Digi 24.

Praful saharian s-a depus și pe mașini.

[Sursa foto: Digi24]

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Norul de praf saharian a ajuns în mai multe zone din Europa, iar în Franța pulberea din Sahara s-a depus pe mașini, dar și pe zăpadă,  în zonele unde a nins.

Citeste si: VIDEO| Avertizare ANM de ninsori în România. Mai multe zone ale țării vor fi afectate

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI