Simona Pătruleasa, prezentator Știrile Kanal D: „Care sunt cele mai frecvente cauze ale infertilității?”

Dr. Rareș Nechifor, medic primar Radiologie Intervențională: „Sunt multe. Poate 50% dintre cazuri aparțin femei și țin de prezența fibroamelor uterine, a infecțiilor, a trompelor înfundate, tulburări hormonale. Pentru bărbați există varicocelul, infertilitate masculină în 25 și 35% din cazuri. Există și un 25% ce rămâne din cupluri, sunt infertile, fără o cauză.”

Simona Pătruleasa, prezentator Știrile Kanal D: „Când vorbim despre infertilitate ne gândim la cunoscuta procedură de fertilizare invitro, dar constat că există și o procedură „radiologia intervențională”. În ce constă și care este pacienta care se potrivește pentru astfel de procedură?”

Dr. Rareș Nechifor, medic primar Radiologie Intervențională: „Există o serie de proceduri diferite de radiologie intervențională. Radiologie intervențională ne permite să navigăm prin interiorul vaselor de sânge și să tratăm anumite afecțiuni în cazul cuplurilor infertile. Tratăm cu succes fibromul uterin care este o afecțiune frecventă. Foarte multe femei au fibrom uterin și din această cauză pot să nu rămână însărcinate. În cazul bărbaților vorbim despre varicocel, niște vene dilatate în jurul testiculelor care conduc la infertilitate.”

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Simona Pătruleasa, prezentator Știrile Kanal D: „În ce constă procedura?”

Dr. Rareș Nechifor, medic primar Radiologie Intervențională:   „Navigăm prin interiorul vaselor de sânge, de la nivelul brațului sau piciorului, până în zona afectată a uterului și astupăm anumite mici vase de sânge, astfel încât să tratăm problema fibroamelor. De asemenea, dacă sunt trompe înfundate putem să navigăm cu un mic cater până la nivelul trompelor și să le desfundăm în anumite cazuri.

Nu toate cazurile se pot rezolva, dar mare parte dintre acestea se rezolvă foarte bine.”

Simona Pătruleasa, prezentator Știrile Kanal D: „Se folosește anestezia pentru asemenea procedură?”

Dr. Rareș Nechifor, medic primar Radiologie Intervențională:   „Nu, fiind o radiologie intervențională este considerată chirurgia viitorului, adică nu avem anestezie, noi avem incizii,nu avem tăieturi, nu avem perioadă de recuperare, spitalizarea este de maxim 24 de ore.”

Simona Pătruleasa, prezentator Știrile Kanal D: „Cât durează recuperarea?”

Dr. Rareș Nechifor, medic primar Radiologie Intervențională:   „Unele proceduri sunt ambulatorii. Pacientul face și în aceeași zi pleacă acasă. În timpul proceduri, care durează cam o jumătate de oră, pacientul/pacienta este trează, nu are dureri.”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si