Preşedintele ANAF, Lucian Heiuş, a afirmat că trebuie direcţionate controalele acolo unde este marea evaziune fiscală. "Ştiu că Fiscul nu poate să fie iubit, dar cred că ANAF-ul poate să devină respectat", a spus Heiuş în cadrul conferinței de presă. 

Citeste si: Șefa FMI anunță noi șocuri financiare

El a precizat că lumea s-a săturat să vadă Antifrauda "alergând după un comerciant care vinde doi covrigi şi un suc la colţul străzii".

Citeste si: Vești proaste în România. Anunț din partea ANAF pentru românii care plătesc cash la curier

Șeful ANAF: "Trebuie să direcţionăm controalele acolo unde este marea evaziune fiscală"

Lucian Heiuş a declarat, vineri, în conferinţa de presă, că nu va mai permite ca în timpul controalelor ANAF să se producă abuzuri. 

Începând de miercuri, au loc controale la comercianţii care importă, fac achiziţii intra-comunitare de legume, fructe şi distribuie en-gros, fiind aplicate amenzi de peste 1,3 milioane de lei.

Citeste si: Cine este noul șef al ANAF, Lucian Heiuș, și ce avere are

Vineri, au loc controale la balastiere, pentru a verifica "modul în care se facturează, se încasează şi se declară sumele de bani care se obţin din exploarea unor resurse ale statului".

“Recunosc că resursele ANAF-ului sunt limitate şi de aceea trebuie să direcţionăm controalele acolo unde este marea evaziune fiscală.

Parcă ne-am săturat toţi să vedem Antifrauda alergând după un comerciant care vinde doi covrigi şi un suc la colţul străzii. Acest lucru nu trebuie să se mai întâmple. Nu voi permite ca în timpul actului de control să se producă abuzuri", a declarat Lucian Heiuș.

"ANAF-ul este o instituţie integră şi este anormal ca din cauza câtorva inspectori care şi-au pierdut reperele morale să fie aruncată o anatemă asupra întregii instituţii.

Voi acţiona foarte ferm împotriva celor care nu vor respecta codul de etică al inspectorului fiscal”, a afirmat preşedintele ANAF. 

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: O femeie care a cumpărat un dulap vechi de pe Facebook a rămas fără cuvinte când a văzut ce se afla în interiorul acestuia- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Citeste si: VIDEO| Parchetul General a deschis două dosare penale în cazul majorării facturilor la energie

El a precizat că în acest zile au loc nişte acţiuni ale Antifraudei în zonele unde se produce marea evaziune fiscală. "Sunt rezultate mergând acolo unde se produce marea evaziune fiscală”, a explicat Heiuş.

ANAF controlează balastierele din România

Șeful Fiscului a menţionat că în cursul zilei de vineri inspectorii Antifraudă au mers în controale la balastiere. 

“Iar astăzi în toată ţara echipele de Antifraudă s-au dus la balastiere. Acolo este iarăşi un punct unde există un risc fiscal mare şi unde se produce evaziune fiscală. Probabil că fiecare aţi avut un vecin care avea nevoie de o maşină de nisip sau de pietriş, l-a sunat pe nea Gheorghe, i-a venit cu maşina, i-a dat banii, nu a primit o chitanţă, nu a primit o factură, nu a primit nimic.

Astăzi, Antifrauda în toată România este la balastiere să vadă modul în care se facturează, se încasează şi se declară sumele de bani care se obţin din exploarea unor resurse ale statului”, a transmis preşedintele ANAF, potrivit News.ro .  

Lucian Heiuș: "Vreau să las la finalul mandatului meu un ANAF respectat” 

“Ca preşedinte al ANAF-ului, ştiu că Fiscul nu poate să fie iubit, dar cred că ANAF-ul poate să devină respectat, respectat de contribuabili pentru profesionalismul de care vor da dovada inspectorii fiscali, respectat de cetăţeni pentru că le vom asigura resursele necesare funcţionării statului şi în acelaşi timp angajaţii ANAF trebuie să îşi recâştige propriul respect şi să fie mândri că fac parte din această instituţie. Vreau să las la finalul mandatului meu un ANAF respectat”, a mai spus Lucian Heiuş.

ANAF, restanțe la vânzarea bunurilor sechestrate

Preşedintele ANAF a dezvăluit că instituţia pe care o conduce a rămas în urmă în privinţa valorificării bunurilor sechestrate şi a precizat că îşi doreşte realizarea unei platforme unde vânzarea acestor bunuri să fie făcută în sistem online.

Lucian Heiuş a explicat că, probabil din cauza pandemiei, a fost greu de făcut licitaţii pentru valorificarea bunurilor sechestrate. 

“Am observat că partea de valorificare a bunurilor sechestrate, terenuri, imobile, bunuri mobile a rămas mult în urmă. Cred că din cauza pandemiei a fost greu să faci licitaţii, probabil, să aduci oameni într-o sală când trebuia să respecţi nişte măsuri de protecţie sanitară. Trebuie să începem să revalorificăm şi recuperăm banii de la cei care nu şi-au achitat şi cărora li s-au pus nişte sechestre, se face rapid evaluarea, să le scoată la licitaţie. Nişte licitaţii transparente. Am rămas şi pe partea de licitaţii cumva în urmă. Toată lumea face licitaţii în sistem online, poţi să cumperi platforme moderne de vânzări, noi mergem pe aceeaşi chestie, să publici într-un ziar local, într-un ziar naţional, pe site, să depui 10 la sută”, a explicat preşedintele ANAF. 

El propune realizarea unei platforme prin care aceste licitaţii să se facă online. 

“Trebuie să gândim o platformă în care licitaţiile, vânzarea acestor bunuri sechestrate, să fie făcută în sistem online.  Cum îmi doresc eu să arate un asemenea aspect? Mi-aş dori ca cineva care vrea să cumpere un teren să intre pe site ul ANAF-ul, să se ducă undeva la o pagină şi să găsească toate terenurile care sunt sechestrate, evaluate de către ANAF şi la preţul de evaluare. Cei care vor să cumpere o locuinţă sau un spaţiu comercial, la fel, să găsească pus totul transparent, tot ce există la ora actuală sechestrat şi evaluat de către ANAF. Şi în acelaşi timp să începem să facem procedurile de valorificare în sistem online aşa cum se valorifică peste tot în lume diverse produse. Trebuie să ne modernizăm şi noi şi vom face acest lucru”, a transmis Lucian Ovidiu Heiuş.

ANAF are o structură de personal îmbătrânită 

Lucian Heiuş a anunţat că ANAF are o structură de personal îmbătrânită, precizând că 40 la sută dintre angajaţi au peste 50 de ani, iar 45 la sută au vârsta între 41 şi 50 de ani.

“Numărul de personal sau numărul total de posturi care este alocat ANAF este de 22.244, dar doar jumătate din aceştia, 11.504 mai exact, sunt funcţionari care lucrează în inspecţie sau în colectare. Restul asigură o groază de alte servicii şi de alte activităţi. De asemenea, veţi constata şi am constatat şi eu că avem o medie lunară de posturi neocupate cam de 2.500. Deci peste zece la sută din posturile care sunt alocate sunt neocupate”, a explicat preşedintele ANAF.

El a precizat că ANAF-ul are o structură de personal îmbătrânită. “Un lucru care m-a pus pe gânduri şi dacă o să vedeţi structura pe vârstă, 40 la sută din angajaţii ANAF-ului sunt peste 50 de ani şi să nu uităm să majoritatea celor care lucrează în ANAF sunt femei. 45 la sută sunt cu vârsta între 41 şi 50 de ani şi doar 15 la sută cu vârsta între 20 şi 40 de ani. De cinci ani nu s-au mai organizat concursuri. În luna iunie vom demara primul concurs. Sunt 260 de posturi. Pornim de la un lucru şi de la o realitate. ANAF-ul are o structură de personal îmbătrânită”, a precizat Lucian Ovidiu Heiuş. 

Citeste si: Ce a pățit mama Geta? Getuța i-a trimis un pachet cu bunătăți mamei sale! "Dumnezeu să-ți dea sănătate și să te ferească de rău!"- kfetele.ro

Citeste si: Emilia Ghinescu: "Mă retrag în mine atunci cand mi-e dor". Artista își deschide inima în fața fanilor. Ce sentimente o încearcă- radioimpuls.ro

Citeste si: Câți bani pierde România din PNRR. Boloș explică de ce s-a blocat cererea 3 de plată: „CE a suspendat azi 400 de milioane de euro”- antena3.ro

El a menţionat că subiectele pentru cei care doresc să se angajeze la ANAF vor fi extrase după un program informatic înaintea examenului. 

“Doresc ca alături de noi să vină în perioada următoare tineri economişti, jurişti care să lucreze şi să îşi facă o carieră din această instituţie importantă. Iar pentru a asigura o recrutare cât mai corectă, pentru a ajunge cei mai buni oameni într-adevăr să lucreze în Fisc pentru prima dată în istoria ANAF-ului, subiectele care vor fi puse şi la care vor trebuie să răspundă cei care vor dori să se angajeze la ANAF, vor fi extrase după un program informatic înaintea examenului. Vor fi puse pe siteul ANAF-ului 100 de subiecte, dau un exemplu, din cele 100 de subiecte care corespund bibliografiei puse la dispoziţie, printr-un program informatic pus la dispoziţie de către Agenţia Funcţionarilor Publici,cu maximum o oră înaintea demarării sau după ce concurenţii intră în sală, vor fi extrase subiectele, vor fi puse la dispoziţia lor şi cei mai buni să vină alături de noi”, a transmis preşedintele ANAF.

Șeful ANAF: Trebuie să acţionăm cât mai ferm în recuperarea creanţelor bugetare 

Preşedintele ANAF susţine că instituţia pe care o conduce este subfinanţată, menţionând că trebuie asigurate resurse pentru a fi obţinute şi rezultate.

Lucian Heiuș a precizat că cei doi ani de pandemie au dus funcţionarul ANAF într-o letargie şi a anunţat că trebuie acţionat ferm pentru recuperarea creanţelor bugetare.

“Am constatat, din păcate, că ANAF-ul a fost în continuare subfinanţat. Şi aici este o problemă. Trebuie să asiguri şi resurse pentru ca să poţi să obţii şi rezultatele pe care le ai. Avem aceleaşi probleme legate de dotarea cu tehnică de calcul, dar care cred că este în toată administraţia din România, nu cred că este doar în cadrul ANAF-ului. Îmi spuneau colegii de cei doi ani de pandemie în care s-a muncit altfel. A dus cumva funcţionarul din ANAF într-o anumită stare, într-o letargie să o numim, şi aici trebuie să acţionăm foarte ferm pentru ca oamenii să îşi reintre în activitatea şi în modul de dinainte de pandemie şi să începem să acţionăm cât mai ferm în recuperarea creanţelor bugetare”, a afirmat Lucian Ovidiu Heiuş, vineri, într-o conferinţă de presă. 

El a precizat că diferenţa între ceea ce s-a declarat şi ce s-a achitat este de aproximativ 12 miliarde. 

“De exemplu, am observat un fenomen. În primele patru luni, arieratele curente, deci diferenţa dintre ceea ce s-a declarat şi s-a achitat este undeva de vreo 12 miliarde. Deci, este o creştere a stocului de arierate curente unde acolo se poate acţiona foarte rapid şi acţionat rapid să recuperăm, dar în acelaşi timp să vedem ce s-a întâmplat. Este un fenomen care se întâmplă în economia românească din moment ce o firmă declară că nu poate să achite integral”, a adăugat preşedintele ANAF.

El a precizat că dacă gradul de conformare la declarare depăşeşte 95 la sută, gradul de conformare la plată este de 87 la sută. 

“Să vă dau un exemplu. Gradul de conformare voluntară la declarare îl avem undeva la 95,59 la sută, dar gradul de conformare la plată este doar de 87,6 la sută. Şi de aici apare această diferenţă între ceea ce omul declară, îşi asumă că trebuie să plătească, dar nu reuşeşte să achite. 12 miliarde în 4 luni este o sumă care implică nişte semne de întrebare şi acolo trebuie să facem nişte verificări atente să ne îndreptăm să vedem ce se întâmplă. Cum putem vedea asta? Efectiv discutând cu agentul economic. Te uiţi şi vezi cine a declarat 100 de lei şi a plătit doar 60, o să trimit inspectorii de la colectare, nu de la inspecţia fiscală, să vadă, să discute cu omul respectiv”, a transmis Lucian Ovidiu Heiuş, care a precizat că în cadrul discuţiilor cu agenții economici angajaţii ANAF pot să ofere şi soluţii pentru a-şi rezolva problema.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si