Close sidebar
Close sidebar

Nu exista "super-alimente". Medicii specialisti demonteaza miturile potrivit carora acestea ar avea mai multe efecte benefice decat "alimentele obisnuite"

Goji, macca, spirulină, alge de mare, ceai verde sau seminţe de chia. Orice căutare pe internet a acestor ingrediente se termină cu o adevărată lecţie de trăit sănătos. Ce aţi zice însă dacă v-am spune că banalele prune au mai mulţi antioxidanţi decât ceaiul verde, sau că merele conţin mai multă vitamina C decât fructele goji? Iar preţul este incomparabil mai mic.

,


DISTRIBUIE
acest articol

După o simplă căutare pe internet a termenului „super-alimente”, putem trage uşor concluzia că majoritatea fructelor exotice sunt un adevărat izvor de sănătate.

„Să nu cădem în capcană de a da o grămadă de bani pe tot felul de chestii ciudate, exotice, care nu ştiu în ce condiţii au fost făcute”, afirmă Catrinel Macovei, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice.

„Super alimentele de fapt nu există, este vorba doar de un termen inventat, aşa cum poţi să zici super maşină, super om”, spune Şerban Damian, nutriţionist sportiv.

„Această categorie de alimente a provenit probabil din nevoia de magie a omului de a obţine efecte pentru sănătate rapide prin eforturi foarte mici, deci să găsim câteva alimente extraordinare cu puteri miraculoase, să nu ne schimbăm nimic în stilul de viaţă şi în alimentaţie, dar să fim sănătoşi şi să trăim până la 100 de ani cu minim de efort”, afirmă Catrinel Macovei, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice.

În realitate, nu există nicio dovadă că aşa zisele super alimente chiar au super beneficii.



„În anii 90, un jurnalist britanic specializat în nutriţie şi în medicină alternativă a introdus termenul într-o carte şi de atunci a fost preluat şi ambalat şi dezvoltat astfel încât dacă am lua toate articolele de pe internet care conţin cuvântul superaliment şi liste de superalimente am vedea că avem o lista interminabilă de diverse pudre, alimente, condimente, extracte care au efecte miraculoase”, afirmă Catrinel Macovei, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice.


Tot mai mulţi oameni vor să trăiască sănătos, aşa că s-au găsit destui comercianţi care să speculeze acest lucru pentru profit.

„Am avut şi cazuri: păi beau numai sucuri de fructe, sucuri verzi 5-10 pe zi, şi nu slăbesc. Păi da, sucurile de fructe, pot să fie ele smoothie, pot să fie ele pudra pudrelor, dacă le faci dintr-un kil de fructe odată şi ai 400 de grame de zaharuri în ele, degeaba le bei, adică efectul nu va fi cel scontat”, adaugă Catrinel Macovei.

Citeste si: Pensia infimă pe care o primește Ilie Năstase, după recalculare! Fostul tenismen este șocat: „Nu am primit nimic în plus, nici măcar un leu”- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: Melania Trump spune că este „mândră” de fotografiile cu ea nud: „De-a lungul istoriei artiști au venerat corpul uman”- antena3.ro

Citeste mai mult aici

Citește-ne pe

TAGURI
Life
Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI