"Nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară". Alimentul care nu îngrașă nici când este consumat în exces
Există un aliment-minune, lăudat de nutriționiști și îndrăgit de români, care conține, multe fibre și minerale, dar puține calorii. "Nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară", spune Mihaela Bilic.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a prezentat pe pagina sa de Facebook un aliment delicios, preferat de români, care nu îngrașă nici măcar atunci când este consumat în exces.
"Profitați de vară, este sezonul roșiilor cu gust romanesc, care pot fi consumate fără limită de cantitate.
Roșia dă gust și culoare în orice mâncare", scrie Mihaela Bilic.
Beneficiile remarcabile ale roșiilor
Cercetătorii de la Harvard au demonstrat scăderea cu 20-35% a riscului de cancer de prostată la cei care consumă 80 g sos tomat/zi.
Un studiu finlandez a arătat că riscul de infarct scade cu 59% la cei cu aport crescut de licopen, substanța conținută de roșii, iar cercetătorii din Verona au confirmat că acest pigment roșu protejează inima.
Licopenul s-a dovedit benefic și împotriva cancerului pulmonar sau de stomac, ca să nu mai vorbim de protecția pielii împotriva razelor UV și a îmbătrânirii.
Roșia este un aliment polivalent și prietenos cu silueta, care poate fi consumată proaspătă sau gătită, sub formă de salată sau supă, ca băutură sau ingredient în tocănițe, paste și pizza, arată nutriționistul român.
”Nu știu ce meniu ați avut voi după Paște, dar eu nu mă pot sătura de roșii cu brânză! Roșii din astea moțate românești și caș de oaie un pic sărat… Cu roșii n-ai ce să greșești… că tot așteptăm soarele de vară! Ce faci când vrei o piele frumos bronzată? Mănânci
roșii care conțin licopen, un pigment din familia carotenoizilor, cu rol de protecție împotriva razelor ultraviolete", a scris nutriționistul pe Facebook.
Ce faci când vrei să te hidratezi și să te remineralizezi cu o băutură răcoritoare și sănătoasă? întreabă Mihaela Bilic. "Bei suc de roșii care, spre deosebire de fresh-urile din fructe, nu conține fructoză, nu îngrașă și are mult potasiu", răspunde ea.
"Roșia este o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară.
Are puține calorii, peste 95% apă, multe fibre și minerale".
Mihaela Bilic a dezvăluit câteva secrete despre roșii:
- Roșiile se coc și după ce au fost culese și se păstrează la temperatura camerei, nu la frigider- o temperatură mai mică de 15 grade le afectează consistența și gustul.
- Licopenul din roșii este un compus liposolubil, se absoarbe în prezența grăsimii, deci puneți puțin ulei în toate preparatele cu roșii.
Cantitatea de licopen nu variază semnificativ de la un soi de roșie la altul și nu e influențată de modul de coacere (în solar sau la soare).
- Valoarea ei nutritivă crește atunci când este gătită, iar licopenul se eliberează mai rapid dacă roșia este strivită/pasată, transformată în sos/piure. Concentrația de licopen crește de 8-10 ori în sosul de tomate și în bulion, față de roșia proaspătă, deci nu ezitați să consumați bulion, pastă de tomate, sos de roșii.
Prin gătit este distrusă o parte din vitamina C, însă conținutul de mineralele și fibrele nu suferă nicio modificare.
- Aciditatea din roșie crește absorția fierului din carne, pește și legume, nu întâmplător tocănițele, ghiveciul de legume sau sosul pentru paste sunt mai gustoase și mai sănătoase dacă sunt pe bază de sos de roșii.
- Sucul de roșii este o alternativă mai sănătoasă și mai sigură pentru siluetă decât sucul de portocale. Un pahar de suc de roșii conține doar jumătate din caloriile pe care le are orice alt suc de fructe și doar 30% din cantitatea de fructoză din portocale.