Numărul deceselor cauzate de pandemia de coronavirus poate fi de trei ori mai mare decât indică înregistrările oficiale despre COVID-19, potrivit unui studiu amplu realizat de Universitatea din Washington, care a constatat diferențe puternice între țări și regiuni.

Citeste si: Bilanț vaccinare COVID: Câte persoane s-au imunizat, de fapt, în ultimele 24 de ore

„La nivel global, este cel mai mare șoc al mortalității de la gripa spaniolă până azi”, a declarat Christopher JL Murray, director al Institutului pentru Valori și Evaluare a Sănătății de la

Universitatea din Washington.

Peste 18 de milioane de oameni, răpuși de pandemia COVID-19

Potrivit studiului citat, un număr de 18,2 milioane de oameni au murit din cauza COVID în primii doi ani ai pandemiei, au descoperit cercetătorii în prima estimare globală revizuită a deceselor.

Citeste si: În România certificatul verde și formularul PLF sunt încă necesare. Sunt valabile și după ridicarea stării de alertă

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Potrivit oamenilor de știință, lipsa de teste și prezența datelor nesigure despre mortalitate explică discrepanța dintre numărul real de decese COVID-19 și estimările oficiale ale celor 6.029.046 de milioane de decese înregistrate de Universitatea Johns Hopkins până vineri, 11 martie.

Bilanțul pandemiei: cu 17% mai multe decese decât în perioade normale

Pandemia de coronavirus a determinat o creștere cu 17% a deceselor la nivel mondial, a spus conducătorul studiului într-un interviu citat de The Age.

Pandemia de gripă spaniolă care a început în 1918 a ucis cel puțin 50 de milioane de oameni.

Citeste si: Ce se întâmplă cu personalul angajat în timpul stării de alertă pe perioadă determinată. Proiect de lege adoptat de Camera Deputaților

Descoperirile recente, publicate în jurnalul medical Lancet, s-au concentrat pe decesele nemonitorizate, pentru a evalua amploarea devastării aduse de pandemie.

În timp ce decesele au continuat să se acumuleze, oamenii de știință au comparat mortalitatea între 1 ianuarie 2020 și 31 decembrie 2021 cu date comparabile pentru anii anteriori.

Dovezile sugerează că creșterea mortalității este un rezultat direct al COVID-19, au spus cercetătorii.

Dar este posibil ca unele decese să fi avut loc și indirect, cauzate de lipsa accesului la asistență medicală și la alte servicii esențiale în timpul pandemiei sau din cauza schimbărilor de comportament care au dus la sinucidere sau abuz de droguri, au spus oamenii de știință.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si