Close sidebar
Close sidebar

Nutritionista Mihaela Bilic: "Natura ne-a proiectat atât de performant, încât nu putem muri de foame". Ce se intampla atunci cand nu mai mancam

Nutritionista Mihaela Bilic a explicat pentru site-ul life.ro ca un adult nu are nevoie sa manance de trei ori pe zi fiindca organismul uman supravietuieste cu mult mai putina mancare decat ne-am putea imagina.

,


DISTRIBUIE
acest articol

Mihaela Bilic a explicat ca pentru fiecare om in parte notiunea de "o masa" este foarte diferita.

" Ce numeşte fiecare 'o masă este foarte diferit de la om la om. Am văzut femei care atunci când spun mic dejun, se referă de fapt la o cafea cu lapte. Alţii, când vorbesc despre mic dejun, vorbesc despre o masă bogată şi ei chiar cred că aşa trebuie să fie. Ceea ce omit ei, sau pur şi simplu nu ştiu, este că asta e valabilă pentru copii, pentru adolescenţi, pentru cei în creştere! Noi nu mai suntem demult copii în creştere. Metabolismul nostru nu mai are nevoie de trei mese şi două gustări. Noi, după pubertate, nu mai creştem! Şi dacă nici nu facem mişcare, atunci bugetul nostru este extrem de mic. Şi atunci, ce ne arată nouă silueta, este că, de cele mai multe ori, „mâncăm pe datorie”.

Când apar kilogramele în plus, înseamnă că noi mâncăm mai mult decât îi trebuie organismului şi el, bietul, nu ştie să ne arate asta decât aşa", spune ea.

Citeste si: Pensia infimă pe care o primește Ilie Năstase, după recalculare! Fostul tenismen este șocat: „Nu am primit nimic în plus, nici măcar un leu”- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO. Momentul incredibil în care o polițistă sare din autospecială, pe fereastra mașinii unui șofer căruia i se făcuse rău la volan- antena3.ro

Nutritionista sustine ca organismul uman poate sa supravietuiasca destul de mult fara hrana.

"Construcţia noastră naturală este cam păguboasă pentru 2016. Noi suntem construiţi să facem faţă mai degrabă absenţei mâncării, decît abundenţei ei. În consecinţă, nu numai că nu trebuie să mâncăm trei mese pe zi, dar putem să nu mâncăm în fiecare zi! Noi suntem proiectaţi ca ursul! Mâncăm când găsim mâncare, pentru a supravieţui! De aceea, avem o alarmă a saţietăţii atât de laxă, pentru că dacă nu era aşa, ne punea Natura hormonul saţietăţii în gât! După prima îmbucătura, gata! Nu, ni

l-a pus după 5 m de tub digestiv. Obiectivul organismului, aşa cum a fost el planificat, este să obţină cât de multe calorii, ca din ele să producă grăsime. Producţia de grăsime e considerată de către organismul nostru ceva natural. Şi cum îl convingem să apeleze la rezerve? Nedându-i din exterior.

Silueta este un indiciu mai rapid. Grăsimea nu îmbolnăveşte decât atunci când devine morbidă, cînd ajunge la obezitate.
În rest, pentru organism, după cum ziceam, 'e de bine să fie un pic împănat'. Când te uiţi în oglindă, decizi singur ce ai de făcut. Poţi să decizi să ai o siluetă armonioasă, să te simţi bine în pielea ta, sau dimpotrivă, poţi alege să nu-ţi pese! Dacă vezi kilograme în plus, nu înseamnă că ai mâncat cipsuri, ciocolată sau cartofi prăjiţi, ci că ai mâncat mai mult decât are nevoie organismul tău pentru a-şi crea silueta cu 5 kg mai uşoară, de exemplu! Nu trebuie să mergi la un nutriţionist care să-ţi facă o dietă personalizată.

Pentru că treaba asta cu mâncarea este doar o chestiune de cantitate! Numai noi putem şti ce facem şi numai noi trebuie să fim oneşti cu noi înşine. Nici n-ar trebui să ajungem la nutriţionist, dacă am fi sinceri cu noi până la capăt. Fiindcă întrebarea pe care eu o pun şi care trebuie pusă de fiecare în parte este nu eu ce să mănânc, ci eu de ce mănânc?

Natura ne-a proiectat atât de performant, încât nu putem muri de foame. Natura a inventat gluconeogeneză. Când nu avem glucoză, murim, aşa că ficatul, când ne e foame, când nu mâncăm, va face glucoză din orice. De aceea organismul îşi face rezerve de grăsime, ca la o adică, ficatul să o poată converti în glucoză când este nevoie de ea! Acesta este şi fenomenul prin care slăbim! Prin gluconeogeneză! Deci, dacă organismul nu primeşte, produce din ce are. Culmea este că şi atunci când termină rezervele de grăsime, ficatul continuă să facă glucoză de data asta din proteinele din fibra musculară. Deci nici atunci nu murim. Vă aduceţi aminte de imaginea cu oamenilor din lagăre? Erau piele şi os, pentru că ficatul topea proteina musculară pentru a susţine viaţa. Nu mureau din asta, altele erau cauzele…
, spune Mihaela Bilic, pentru life.ro.

Foto: Marius Bărăgan

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: VIDEO. Momentul incredibil în care o polițistă sare din autospecială, pe fereastra mașinii unui șofer căruia i se făcuse rău la volan- antena3.ro

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI